„O spun foarte clar: Nu suntem cetăţeni de mâna a doua şi nu vom accepta un astfel de tratament fix în perioada în care deţinem Preşedinţia Uniunii Europene. Decizia Austriei poate afecta grav relaţia cu mediul economic, sindical, social şi academic românesc. Voi cere explicaţii Ambasadei Austriei la Bucureşti în numele colegilor mei şi a românilor pe care-i reprezentăm şi aşteptăm explicaţii urgente din partea statului austriac” a declarat preşedintele CNMR, Alexandru Cumpănaşu, potrivit unui comunicat al CNMR.
Conform sursei menţionate, la data de 24 octombrie 2018 Parlamentul Austriei a adoptat „o lege controversată şi neechitabilă”, care prevedea reducerea alocaţiilor pentru copiii cetăţenilor din celelalte ţări membre ale Uniunii Europene care muncesc pe teritoriul statului austriac.
„Pentru multe ţări, inclusiv pentru România adoptarea acestei legi presupune o reducere discriminatorie a sumelor plătite copiilor, prin ajustarea acestora la nivelul de trai din ţările comunitare de unde provin aceştia. Practic, prin această lege care a intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 2019, au fost afectaţi mulţi copii ai cetăţenilor din ţări membre ale Uniunii Europene care muncesc pe teritoriul statului austriac dar şi un număr de aproximativ 14.000 de copii români care, cu toate că locuiesc şi trăiesc cu familiile lor în Austria, vor primi alocaţia în funcţie de costul mediu al vieţii din statul de rezidenţă, respectiv din România. Această lege contravine principiilor care stau la baza legislaţiei Uniunii Europene prin aceea că a reuşit să dea naştere unei situaţii de discriminare a cetăţenilor din alte state membre, inclusiv români, care muncesc, trăiesc şi plătesc contribuţii în Austria”, se precizează în comunicat.
Sursa citată menţionează că statul român a fost primul stat membru care a atras atenţia asupra problemelor generate de măsurile legislative austriece referitoare la introducerea noului mecanism de calcul a alocaţiilor pentru copii, care nu reflectă principiul egalităţii şi nediscriminării.
„Ţinând cont de atitudinea pro-europeană a CNMR dar şi a cetăţenilor României, considerăm nejustificată şi abuzivă această măsură ce poate constitui un precedent pentru multe alte state membre UE. De aceea CNMR va depune o scrisoare de protest în numele organizaţiilor membre, la ambasada Austriei la Bucureşti şi va solicita explicaţii şi îndreptarea situaţiei. Cu atât mai mult cu cât de la 1 ianuarie România deţine Preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, considerăm această măsură drept un afront la adresa diasporei româneşti şi solicităm Preşedintelui, Parlamentului şi Guvernului măsuri concrete de protejare a intereselor copiilor români nerezidenţi în Austria”, precizează CNMR.