„Aşa cum a fost formulată, OUG nr.55 impune impozitarea tuturor salariilor compensatorii şi a altor drepturi care se pot acorda, conform legii şi prevederilor din contractele de muncă, „angajaţilor cu funcţii de conducere sau persoanelor care sunt numite în calitate de membru în consiliile de administraţie şi consilii de conducere”. În conformitate cu dispoziţiile din Constituţie, un text de lege nu se poate aplica unor categorii strict precizate de persoane, pentru că aceasta presupune discriminarea pe criterii profesionale, astfel că prevederile OUG 55, apărută în Monitorul Oficial nr. 331 din 6 iunie 2013, se aplică tuturor, indiferent dacă este vorba de angajaţi din companiile de stat, companii private sau instituţii bugetare”, se arată în comunicatul CNS Cartel ALFA, potrivit Agerpres.
Confederaţia sindicală atrage atenţia asupra acestui aspect ale cărui consecinţe sunt imediate şi „constată încă o dată că lipsa unui dialog social real între Guvern, pe de o parte, şi organizaţiile patronale şi cele sindicale de cealaltă parte, dar şi lipsa de expertiză, precum şi dorinţa de a lansa texte de lege populiste, se întoarce împotriva cetăţeanului de rând şi a celui cu venituri mici, anulând elementare măsuri de protecţie socială”.
Pe de altă parte, reprezentanţii CNS Cartel ALFA consideră că textul OUG 55 determină generalizarea măsurii, astfel că salariile compensatorii primite, de exemplu, de un şef de birou sau şef de atelier dintr-o oarecare instituţie bugetară sau întreprindere privată sau de stat din România sunt impozitate cu 85%.
„Opinia CNS „Cartel ALFA” este că impozitarea cu 85% a veniturilor compensatorii uriaşe ale celor cuprinşi în Autoritatea de Supraveghere Financiară este justificată”, se arată în comunicatul citat.
Premierul Victor Ponta a reiterat, marţi, faptul că impozitarea cu 85% a sumelor compensatorii nu vizează mediul privat, ci se referă strict la cei care au lucrat în cele trei comisii care au fuzionat pentru formarea ASF.
„Nu doar că nu se aplică în mediul privat, nu se aplică nici la stat decât la cei care au lucrat în cele trei comisii din care s-a format ASF – Comisia de Asigurări, de Pensii Private şi cea de Valori Mobiliare. Numai la cei de acolo se aplică. De exemplu, dacă dăm salarii compensatorii la Oltchim, nu le impozităm cu 85%. Acolo a fost realmente un jaf. Nu se poate să iei 20 de salarii după ce salariul este zece mii de euro sau douăzeci de mii, în condiţiile în care nu mai lucrezi la comisie, dar lucrezi la ASF, care a înglobat cele trei comisii. Şi 15% mi se pare mult, ca să fiu sincer, dar nu am găsit o altă soluţie”, a spus Ponta.