CNSAS, precizări în legătură cu dosarul privind stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii pentru Traian Băsescu

CNSAS face precizări legate de procedură, în cazul dosarului privind stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii pentru Traian Băsescu, la o zi după ce a decis trimiterea dosarului în instanţă şi după ce în presă au apărut informaţii pe această temă. CNSAS menţionează inclusiv că o persoană poate fi considerată colaborator/lucrător al Securităţii numai în urma pronunţării, de către instanţa competentă, a unei hotărâri definitive care să ateste această calitate, potrivit news.ro. Joi seară, Traian Băsescu a calificat decizia CNSAS de a-l verifica din nou ca fiind corectă. El a negat că ar fi avut numele conspirativ "Petrov".
Romania TV
10 mai 2019, 11:55
CNSAS, precizări în legătură cu dosarul privind stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii pentru Traian Băsescu

„Colegiul a adoptat nota de constatare şi a dispus introducerea la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti a acţiunii în constatare pentru stabilirea calităţii de colaboratoral Securităţii pentru următoarea categorie de persoane: art.3 lit.b, art.5 alin.1 (deputat sau senator în Parlamentul României, membru în Parlamentul European – 1 persoană”, a anunţat joi CNSAS.

Potrivit informaţiilor transmise joi de Europa Liberă, vizat de această decizie este Traian Băsescu, iar dosarul de reţea contine doar coperţile pe microfilm, iar notele informative, două la număr până în acest moment, au fost descoperite în dosarele altor persoane care aveau dosare de urmărire informative (DUI). Dosarul de reţea este practic gol, deci nu conţine un angajament cu Securitatea, dar pe copertă apare numărul dosarului, numele real şi numele conspirativ, afirmă sursele citate de Europa Liberă. Traian Băsescu a fost verificat din oficiu, în postura de candidat la europarlamentare, iar cercetarea ar fi fost făcută de un angajat al Direcţiei de Investigaţii. Perioada la care se referă investigaţia nu este cea în care Traian Băsescu a lucrat la Anvers, ci aceea în care era student la Institutul de Marină din Constanţa.

Traian Băsescu a negat de fiecare dată orice legătură cu Securitatea. Joi seară, el a calificat decizia CNSAS de a-l verifica din nou ca fiind corectă. Băsescu a negat că ar fi avut numele conspirativ „Petrov”, aşa cum a relatat Antena 3.

Vineri, CNSAS a transmis precizări procedurale.

„Pentru persoanele care candidează la alegerile pentru Parlamentul European, instituţia noastră efectuează verificări din oficiu, aplicând procedura specifică prevăzută de O.U.G. 24/2008, cu modificările şi completările ulterioare, şi de Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al C.N.S.A.S., aprobat prin Hotărârea Colegiului C.N.S.A.S. nr. 2/2008. Astfel, sunt demarate atât verificări în bazele de date proprii, cât şi la foştii deţinători de arhive, urmând a fi emise note de constatare, potrivit art. 7 din O.U.G. 24/2008. Notele de constatare emise de direcţia de specialitate şi avizele Direcţiei Juridice sunt dezbătute de către Colegiul C.N.S.A.S., potrivit art. 8 lit. a şi lit. b şi art. 9”, menţionează instituţia.

Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, după caz:

– Aprobă nota de constatare şi dispune Direcţiei Juridice introducerea la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal a unei acţiuni în constatare a calităţii de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia; acţiunea se depune la instanţă în termen de 30 de zile lucrătoare de la data adoptării notei de constatare.

– Infirmă nota de constatare şi dispune Direcţiei Juridice eliberarea unei adeverinţe din care să rezulte că persoana verificată nu a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia.

– Dispune eliberarea unei adeverinţe, în cazul în care din nota de constatare rezultă că nu există date sau documente, privind calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia pentru persoana care a făcut obiectul verificării.

„Având în vedere prevederile legale în vigoare, respectiv O.U.G. 24/2008, aprobată cu modificări şi completări, o persoană poate fi considerată colaborator/lucrător al Securităţii numai în urma pronunţării, de către instanţa competentă, a unei hotărâri definitive care să ateste această calitate”, conchide CNSAS.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Primele imagini cu Papa Francisc în sicriu! Ce ritualuri urmează în Vatican | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca, petrecere în costum de baie de Paște! Imagini inedite cu vedeta PRO TV în vacanța din Grecia
Fanatik.ro
Ce trebuie să dai de pomană și ce nu e bine să împarți de Sfântul Gheorghe 2025. Este sărbătoare mare, cu cruce roșie în calendar
Capital.ro
Românii vor fi amprentați. Obligație pentru noile buletine cu cip. Te prezinți la serviciul comunitar
Playtech.ro
Moștenitor în străinătate. Unde se face procura pentru succesiune
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Gabriel Liiceanu spune cu cine (nu) votează și de ce. „Poporul român doarme liniștit în cel mai cumplit vacarm”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Chef Richard Abou Zaki de la Chefi la cuțite, alături de Mădălina Ghenea, la Roma. Ce pun la cale cei doi: “Abia aștept…” | FOTO
Spynews
Elena Viscu se căsătorește din nou?! Fosta soție a lui CRBL, moment emoționant la o nuntă! | VIDEO
Evz.ro
Bijuteria renăscută din colbul ruinelor: Povestea unui lăcaș legendar din România ce ascunde secretele trecutului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
O turistă a murit dupa ce s-a răsturnat cu ATV-ul pe Clisura Dunării
Cancan.ro
Cauza morții fetei de 15 ani care a căzut cu trotineta. Ce s-a întâmplat cu Valentina, în șanț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare valoare. Și-a pus amprenta asupra întregii țări. Va fi veșnic în amintirea românilor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Comoara romană ascunsă, găsită înainte de Paște în Giurgiu! Este una dintre cele mai mari descoperiri din istoria recentă
Horoscop special Alina Bădic. Finalul lunii aprilie aduce surprize total neașteptate, dar și provocări. Zodiile care dau lovitura
MediaFlux
Cea mai mare teamă a lui Papa Francisc înainte de moarte. Ultimele ore din viață
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul în care un apartament renovat costă cât o mașină SH