CNSC: Nu am blocat licitaţia Comarnic-Braşov. Premierul Ponta a fost dezinformat

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) precizează că nu a blocat licitaţia pentru construcţia autostrăzii Comarnic-Braşov, ca reacţie la declaraţiile premierului Victor Ponta, despre care instituţia apreciază că au fost făcute ca urmare a unei dezinformări.
Romania TV
07 ian. 2013, 14:20
CNSC: Nu am blocat licitaţia Comarnic-Braşov. Premierul Ponta a fost dezinformat

Consiliul arată că nu a „blocat” procedura de atribuire prin dialog competitiv a contractului de concesionare de lucrări pentru proiectarea, construcţia, finanţarea, operarea şi întreţinerea autostrăzii Bucureşti – Braşov, tronsonul Comarnic – Braşov, „cum în mod eronat s-a interpretat”, întrucât deciziile de suspendare pe care le pronunţă, în cazurile prevăzute expres de lege, acţionează numai până la soluţionarea pe fond a cauzei, respectiv maximum 20 de zile de la completarea dosarului.

„În speţă, completul numărul 11 din cadrul instituţiei, căruia i s-a repartizat în mod aleatoriu dosarul, a admis cererea de suspendare formulată prin contestaţia introdusă de China Communications Construction Company Limited, pronunţând, în acest sens, în data de 21 decembrie 2012, Decizia nr. 1001S/C11/5822. În fapt, suspendarea a acţionat numai până în data de 03 ianuarie 2013, atunci când completul de soluţionare căruia i-a fost repartizat dosarul, în mod aleatoriu, a soluţionat pe fond cauza, pronunţând Decizia nr. 3/C11/5822. Prin decizia precizată s-a admis, în parte, contestaţia formulatã de către China Communications Construction Company Limited, dispunându-se remedierea anunţului de participare şi a fişei de date a achiziţiei”, se arată într-un comunicat al CNSC.

Premierul Ponta a cerut, vineri, găsirea unei soluţii în instanţă pentru reluarea licitaţiei autostrăzii Comarnic-Braşov, arătând că aceasta a fost iar suspendată „pentru Sfântul Aşteaptă” de către Consiliul de Soluţionare a Contestaţiilor, dar că nu mai acceptă „abuzurile şi şmecheriile” şefului instituţiei.

Premierul a mai declarat că Guvernul va modifica legea pentru a debloca licitaţii oprite de Consiliu şi că şeful instituţiei, Bogdan Lehel, este prieten cu liderii PDL Blaga şi Udrea.

La sfârşitul lunii septembrie, tot în şedinţă de guvern, premierul Ponta a solicitat conducerii Ministerelor Transporturilor, Finanţelor, Justiţiei şi Secretariatului General al Guvernului să găsească o soluţie pentru reluarea licitaţiei la autostrada Comarnic-Braşov, arătând că „birocraţia politică” şi CNSC au blocat această procedură.

În comunicatul CNSC, asumat de preşedintele instituţiei, se precizează că Decizia nr. 3/C11/5822 a fost emisă în data de 3 ianuarie, în numai trei zile lucrătoare, anterior declaraţiilor de vineri ale premierului, nu ulterior acestora, „aşa cum s-a lăsat să se înţeleagă şi greşit a fost menţionat în mass-media”.

„Prin urmare, dacă în data de 04 ianuarie 2013, cei care l-au «informat» pe domnul prim-ministru Victor Ponta în cadrul şedinţei de guvern cu privire la stadiul soluţionării contestaţiei, ar fi întreprins diligenţele minime de a se interesa cu privire la dosarul în cauză, ar fi aflat cã CNSC a soluţionat pe fond contestaţia în urmã cu o zi, respectiv în data de 3 ianuarie 2013. Din acest motiv, considerăm ca afirmaţiile domnului prim-ministru Victor Ponta, a cărui bună credinţă nu o punem la îndoialã, au fost fãcute ca urmare a unei dezinformări. În ceea ce priveşte preşedintele CNSC şi ceilalţi membri ai Consiliului, facem precizarea că aceştia sunt apolitici, în cazul acestora fiind stabilit prin lege acelaşi regim al incompatibilitãţilor ca şi în cazul magistraţilor”, se spune în comunicatul Consiliului.

Preşedintele CNSC are doar atribuţii administrative şi manageriale şi participă numai la soluţionarea cauzelor ce au fost repartizate completului din care face parte, în calitate de consilier de soluţionare a contestaţiilor în domeniul achiziţiilor publice, fără a avea vreo ingerinţă în deciziile pronunţate de alte complete, cum este cazul în prezenta cauză, potrivit instituţiei.

„În final, pe această cale, asigurăm instituţiile publice şi mediul de afaceri că CNSC va continua să participe activ şi în anul 2013 la sprijinirea şi dezvoltarea absorbţiei fondurilor europene, prin soluţionarea cu celeritate a contestaţiilor formulate în cadrul procedurilor de achiziţie publică finanţate din fonduri structurale şi de coeziune, cu respectarea întocmai a principiilor consacrate de legislaţia în materie”, se mai spune în comunicatul CNSC.

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor este instituţia care poate influenţa orice licitaţie publică reclamată, prin acceptarea sau respingerea unei contestaţii depuse de către o firmă, pe o piaţă a achiziţiilor publice care reprezintă în jur de 15% din PIB-ul României.

În luna octombrie, agenţia MEDIAFAX a prezentat un document care releva că oficiali ai Comisiei Europene au avertizat Guvernul că deţin informaţii conform cărora a fost elaborat, fără consultarea membrilor Comisiei, un proiect de act normativ care schimbă organizarea CNSC şi au cerut Executivului să evite orice modificări care afectează independenţa acestei instituţii.

Ulterior, Autoritatea de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice a transmis un comunicat în care susţinea că nu intenţionează să afecteze independenţa CNSC şi nu va modifica legea fără acordul Comisiei.

În 2010 şi 2011, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a anulat licitaţii publice cu o valoare estimată de 2,7 miliarde euro, respectiv 1,3 miliarde de euro.

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
I se spune ”râul fierbinte”. Locul spectaculos de pe glob unde temperatura apei ajunge la peste 80 de grade
Capital.ro
Călin Georgescu nu dă înapoi. Anunț oficial pentru toți românii: Sunt împotriva...
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie să setezi centrala dimineața, când pleci de acasă. Greșeala care îți poate dubla factura la gaze
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Donald Trump ar putea închide o bază militară importantă din Europa de Est, în urma discuţiilor „pozitive şi productive” cu Rusia
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Un telefon vechi costă o avere. Te poți umple de bani, dacă l-ai păstrat
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Doliu pe scena teatrului din România! Actrița Maria Andreea Raicu s-a stins din viață
Cancan.ro
Gestul făcut de mama lui Andrei Perneș față de Sabrina Imbrea la biserică, în ziua înmormântării fiului ei. Ți se rupe sufletul! 😢
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit marea doamnă a României. A fost o actriță adorată de toți românii: Un talent înnăscut
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Macron îl corectează pe Trump în discuțiile din Biroul Oval despre ajutorul european pentru Ucraina
MediaFlux
Informații de ultimă oră de la Vatican. Starea de sănătate a Papei Francisc se deteriorează de la o oră la alta
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Schimbare mare pentru pensionari. Toți cei care-și depun dosarul de pensionare în 2026 trebuie să știe