Autorităţile din România pregătesc vaccinarea copiilor cu vârste între 5 şi 11 ani. CNSU a aprobat achiziţia de kituri de primul ajutor în caz de şoc anafilactic la copii. Este vorba despre 4000 de dispozitive de tip „EpiPen150Junior” / adrenalină, de uz pediatric necesare desfășurării în siguranță a procesului de vaccinare a populației din grupele de vârstă 5-11 ani împotriva COVID-19.
Valeriu Gheorghiță a declarat că serul Pfizer și Moderna vor fi autorizate pentru vaccinarea copiilor cu vârste între 5 ani şi 11 ani.
Fondurile necesare pentru achiziționarea materialelor va fi pus la dispoziția Ministerului Afacerilor Interne pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență din Fondul de rezervă bugetară, se arată în comunicatul Comitetului Național pentru Situații de Urgență.
În acest moment, autoritățile române colectează cereri de vaccinare pentru această grupă de vârstă, iar până la finalul lunii, Valeriu Gheorghiță speră să fim gata cu „pregătirile logistice”. În centrele de vaccinare unde se folosește vaccin Pfizer va fi organizat un cabinet de vaccinare pentru grupa de vârstă 5-11 ani. Datele din studiile clinice de până acum arată un profil de siguranță foarte bun și o eficacitate de peste 90% în prevenirea bolii simptomatice la această grupă de vârstă, a mai anunțat coordonatorul campaniei de vaccinare.
Românii nu se sperie de COVID-19. Rata de vaccinare în mediul rural este de doar 22.52%
„Ne așteptăm ca pe data de 25 noiembrie să avem decizia Agenției Europene a Medicamentului privind vaccinarea împotriva COVID a copiilor din grupa de vârstă 5-11 ani, iar în cazul vaccinului Moderna, este de așteptat ca autorizarea să se acorde la jumătatea lunii decembrie, a anunțat marți medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19. CNCAV a demarat activitatea de organizare a campaniei de vaccinare pentru această grupă de vârstă, în așteptarea autorizării”, a anunțat Valeriu Gheorghiță.
Campanii de vaccinare a copiilor din această grupă de vârstă au început deja în Statele Unite și în Austria.
Valeriu Gheorghiţă a mai anunţat că va avea o întâlnire cu reprezentanţii comunităţilor rome din fiecare judeţ pentru a le prezenta toate informaţiile legate de pandemie şi de vaccinare, spunând că speră ca astfel să fie eliminată teama de vaccinare a acestor oameni:
„Sunt comunităţi rome care au o rată foarte bună de vaccinare tocmai prin implicarea foarte bună a comunităţii, a liderilor comunităţii şi a reprezentanţilor autorităţilor locale. Cred că eforturile vor avea succes din acest punct de vedere în sensul în care trebuie să eliminăm teama oamenilor legată de vaccinare, foarte probabil că înţelegând în ce constă vaccinarea, care sunt beneficiile, de ce este important să ne vaccinăm, decizia poate să fie alta.”, a declarat Gheorghiță.