CNVM a sesizat Parchetul cu privire la o presupusă fraudă reclamată la Carpatica Invest

CNVM a sesizat Parchetul cu privire la o presupusă fraudă la Carpatica Invest, în urma unei investigaţii derulate după ce un client l-a acuzat pe unul dintre angajaţii casei de brokeraj că a operat tranzacţii fără a avea acordul său, rezultând potrivit Carpatica Invest pierderi de peste 450.000 de lei.
Romania TV
17 oct. 2012, 13:48
CNVM a sesizat Parchetul cu privire la o presupusă fraudă reclamată la Carpatica Invest

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) l-a amendat săptămâna trecută pe brokerul Ştefan Terziu cu 10.000 de lei şi i-a interzis acestuia să mai activeze pe piaţa de capital pentru trei luni.

Sancţiunile şi sesizarea Parchetului au fost dispuse de CNVM în urma unei investigaţii derulate la firma de brokeraj după ce Andrei Anghel, client al Carpatica Invest a reclamat că Terziu ar fi realizat unele tranzacţii fără acordul său.

Contactaţi de Mediafax, reprezentanţii Carpatica Invest au declarat că Terziu a realizat tranzacţii în baza instrucţiunilor prin telefon, fără a avea ordine semnate de client, pentru doi clienţi, Andrei Anghel şi Ilie Anghel. Tranzacţiile au fost realizate în perioada 2 – 15 mai pe contul lui Andrei Anghel, iar în 2 – 14 mai pe contul lui Ilie Anghel.

Firma menţionează, totodată, că în perioada respectivă Terziu era autorizat ca broker delegat.

De regulă, brokerul delegat nu este angajat al firmei, ci are un contract de colaborare şi este plătit din comisioanele aplicate la tranzacţiile realizate de clienţii pe care îi aduce la firmă.

„În data de 16.05.2012 am primit o reclamaţie scrisă de la clienţii Anghel Andrei şi Anghel Ilie. În urma acestei reclamaţii am decis suspendarea activităţii brokerului, înfiinţarea unei comisii disciplinare şi înştiinţarea CNVM. Au fost transmise către CNVM ordinele de tranzacţionare pentru cei doi clienţi, de la data deschiderii conturilor până la sfârşitul lunii aprilie, ordine care erau în arhiva centrală a societăţii. Ordinele aferente tranzacţiilor din cursul lunii mai se aflau în posesia brokerului, acesta având obligaţia conform procedurilor interne, să le transmită departamentului de control intern din centrală până cel mai târziu în data de 15.06.2012. Aceste ordine, după cum am constatat ulterior, nu erau semnate de către clienţi. Din notele explicative ale brokerului Terziu Ştefan acesta declară că a efectuat tranzacţiile aferente perioadei 02.05.2012 – 15.05.2012 în baza instrucţiunilor date de către clienţi, bazându-se pe prietenia dintre el şi Anghel Andrei pentru a semna ulterior ordinele de tranzacţionare”, se arată în răspunsul Carpatica Invest.

În urma tranzacţiilor din luna mai pe conturile celor doi clienţi au fost înregistrate pierderi în valoare cumulată de 451.600 de lei.

„Referitor la reclamaţiile clientului Anghel Andrei prin care acesta nu recunoaşte nici tranzacţiile pentru care există ordine semnate, nu ne putem pronunţa, dar putem face menţiunea că în urma acestor tranzacţii, s-au efectuat mai multe plăţi în contul bancar al clientului, ultima înregistrându-se în data de 23.04.2012 (în condiţiile în care clientul nu a alimentat niciodată contul cu bani)”, afirmă reprezentanţii casei de brokeraj.

Aceştia mai arată că reprezentanţi ai Carpatica Invest s-au întâlnit cu Andrei Anghel şi cu avocatul său „deoarece şi intern a fost deschisă o anchetă în acest caz”.

„De asemenea, am participat în data de 15.06.2012 la o conciliere directă, dând curs invitaţiei trimisă de avocatul clienţilor. În cadrul acestor întâlniri am comunicat clientului punctul de vedere al societăţii, respectiv că este exclusă contribuţia finaciară a societăţii pentru repararea prejudiciului solicitat de către clienţi”, se afirmă în răspunsul Carpatica Invest.

Potrivit sursei citate, firma a răspuns prompt „solicitărilor Politiei şi a arătat toată disponibilitatea pentru stabilirea adevărului”.

Anterior răspunsurilor Carpatica Invest, surse din piaţa de capital au declarat că CNVM a sesizat Parchetul deoarece există unele nelămuriri în ceea ce priveşte situaţia de la Carpatica Invest reclamată de Andrei Anghel.

„Sunt o serie de nelămuriri în urma investigaţiei, între ceea ce s-a găsit la firma de brokeraj, inclusiv declaraţiile brokerului, şi ceea ce reclamă clientul. Parchetul a fost sesizat pentru că reclamantul spune că nu îşi recunoaşte semnătura de pe unele ordine sau că a dat ordinele apelând brokerul pe telefonul mobil, procedură care nu respectă reglementările de tranzacţionare. Să stabilească Parchetul dacă s-a falsificat sau ce s-a întâmplat acolo”, au declarat surse din piaţa de capital.

Potrivit surselor citate, în cadrul investigaţiei brokerul a declarat că Anghel i-a semnat circa zece ordine de tranzacţionare „în alb”, urmând ca atunci când Terziu va realiza tranzacţiile să completeze el restul datelor, inclusiv dacă ordinul era de cumpărare sau vânzare, precum şi volumul de acţiuni vizate şi preţul.

Totodată, peste 100 de ordine de tranzacţionare nu sunt semnate de Anghel.

CNVM l-a amendat pe Terziu deoarece a încălcat mai multe reglementări, printre care introducerea unor ordine de tranzacţionare fără să aibă ordinul completat în scris de client, în condiţiile în care în contract nu era prevăzut ca ordinele să poată fi transmise prin telefon.

Potrivit reglementărilor CNVM, dacă un client vrea să dea un ordin prin telefon, el trebuie să sune brokerul pe telefonul fix al firmei, iar convorbirea să fie înregistrată şi păstrată în arhivă pentru cel puţin 5 ani.

CNVM i-a amendat în acest caz şi pe doi reprezentanţi ai departamentului de control intern al firmei de brokeraj, Bogdan Pietrareanu (5.000 de lei) şi Dan Gîndilă (3.000 de lei), pe directorul general al firmei, Marius Trif, şi pe directorul general adjunct, Marius Velţan, cu câte 1.000 de lei.

„Cei doi reprezentanţi ai departamentului de control intern şi cei doi conducători ai societăţii au fost sanctionaţi pentru că «nu au adoptat măsurile necesare pentru prevenirea faptelor»”, se mai arată în răspunsul transmis de casa de brokeraj.

Sancţiunile CNVM pot fi contestate în termen de 30 de zile.

Carpatica Invest se plasează pe locul 11 în topul brokerilor de la Bursa de la Bucureşti şi a intermediat în acest an tranzacţii de aproape 407 milioane lei în primele nouă luni. Firma este parte a grupului financiar Carpatica, controlat de omul de afaceri sibian Ilie Carabulea.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Cum se spune corect: “viruși” sau “virusuri”? Confuzia pe care o fac mulți români
Capital.ro
Dispar banii cash. Capcana de care oamenii n-au fost conștienți. Băncile dau banii înapoi
Playtech.ro
Două eleve din România au obținut 2 medalii de argint și 2 de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2024
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Autonomie în Ținutul Secuiesc! S-a aflat marele plan al maghiarilor: Îi vindeți pe români
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Primele decese din lume cauzate de virusul Oropouche înregistrate în Brazilia
MediaFlux
BANI în plus la PENSIE. Pensionarii care vor beneficia de 2 MAJORĂRI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!