Coaja de lămâie, beneficii imense pentru sănătate. De ani de zile, beți apă cu lămâie, dar aruncați coaja în coșul de gunoi. Puţini ştiu că această coajă de lămâie pe care cu toţii o aruncăm are beneficii incredibile pentru sănătate.
Coaja de lămâie, beneficii imense pentru sănătate. De ce nu trebuie să o mai arunci
În primul rând, ai grijă să cumperi lămâi organice, din culturi protejate, care nu au fost stropite cu pesticide. Coaja de lămâie, chiar dacă este amăruie, merită să fie păstrată și folosită în bucătărie. Ea conține de cinci sau șase ori mai mulți nutrienți decât zeama de lămâie. Iată care sunt prioncipalele beneficii ale ei pentru sănătate:
- este mult mai bogată în antioxidanți decât pulpa de lămâie: vitamina C, ulei de citronela, acid citric, acid malic, hesperidină și pectină, care susțin imunitatea organismului și combat radicalii liberi
- conține salvestrol Q40 și limonină, două ingrediente active care luptă împotriva celulelor canceroase, mai ales în cazul cancerului mamar, de colon și de piele.
- datorită conținutului ridicat de vitamina C și flavonoide, coaja de lămâie menține curate vasele de sânge, scade colesterolul și reduce tensiunea arterială.
- conține calciu și alte minerale esențiale ce întăresc oasele și ajută la prevenirea osteoporozei.
- combate gazele intestinale, reduce inflamațiile abdominale, îmbunătățește digestia.
- datorită conținutului ridicat de antioxidanți, protejează ficatul și îl ajută să elimine mai ușor substanțele grase.
- la fel ca și zeama de lămâie, coaja are proprietăți alcalinizante ce ajută la reglarea pH-ului pielii.
- accelerează metabolismul și te ajută să slăbești, astfel încât o poți folosi în curele de slăbit.
- stimulează imunitatea organismului, refacerea celulelor albe și a țesuturilor afectate de anumite inflamații și infecții.
- datorită uleiului de citronela are un efect calmant și revigorant asupra organismului și te ajută să te relaxezi mai ușor după efort fizic.
Când este cel mai bine să mănânci banana, când este verde, galbenă sau maro? Beneficiile acestui fruct pentru organism în funcţie de gradul de coacere
Cum sa foloseşti coaja de la lămâie?
- adăugaţi coaja de lămâie în sucuri şi alimente
- puneţi coaja de lămâie în ceaşca de ceai negru sau verde
- cojile de lămâie pot fi uscate la soare şi măcinate în pulbere
- combinaţi-o în aluat de tort sau adăugaţi o linguriţă de coajă rasă la marinate
- infuzaţi coaja de lămâie în apa care este utilizată pentru fierberea quinoa sau a orezului
- presarati coaja în salate, supe, tăiţei, sucuri, orez, sosuri, preparate din peşte şi sushi
- folosiţi-o pentru cocktailuri de vin, whisky sau vodcă
- pregptiţi ceaiul cu coajă de lămâie
- poate fi utilizată în ciorbe şi supe
Iată câteva beneficii ale cojiilor de lămâie: ajută la detoxifiere, luptă împotriva cancerului, previne artrita, previne obezitatea, ajută la prevenirea bolilor de inimă, reîmprospătează respirația!
Avocado, fructul care a înregistrat cele mai mari creșteri de preț. Vezi care sunt beneficiile acestuia
Alt beneficiu este stabilizarea sistemului digestiv. Coaja de lămâie poate ajuta la spargerea pietrelor şi a depoziteloe în tractul digestiv, ucide viermii intestinali, îmbunătăţeşte metabolismul. Pectina, care se găsește în coji de lămâie, este folosită în mod obișnuit pentru a stimula metabolismul și pentru a reduce scăderea în greutate. Se știe că ingredientul reduce absorbția de către organism a unor substanțe cum ar fi cantități excesive de zahăr.