UPDATE – „Supun la vot eliminarea tuturor amendamentelor votate în Senat. Un vot împotrivă, două abţineri. Cu majoritate au fost eliminate toate amendamentele. Patrul abţineri şi adoptată forma venită de la Guvern. Toate amendamentele adoptate astăzi sunt retrase către coaliţie. Coaliţia de guvernare îşi retrage toate amendamentele depuse şi vom vota eliminarea tuturor amendamentele la Senat, inclusiv acel prag stabilit. Adoptat cu două abţinere şi propun un raport de adoptare pentru forma venită de la Guvern, cu amendamentele respise sau eliminate votate astăzi. Adoptat cu patru abţineri. Pentru infracţiunea de abuz în serviciu nu mai există prag. A fost eliminat amendamentul votat la Senat, pentru că aceasta era problema societăţii civile. Aşa că am respectat solicitare”, a declarat Laura Vicol, în şedinţa Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor.
„S-a considerat că forma venită de la Guvern este cea mai bună. Am fost sunată de absolut toţi reprezentanţii Guvernului care au solicitat să rămână în vigoare forma venită de la Guvern”, a explicat Laura Vicol, după şedinţa Comisiei juridice a Camerei.
Liderii coaliţiei s-au reunit, marţi, la Palatul Victoria, pentru a decide în privinţa pragului pentru abuzul în serviciu, din proiectul Codului Penal care se află în dezbaterea Camerei Deputaţilor. Potrivit unor surse politice citate de news.ro, în şedinţă s-a agreat ca valoarea pragului să rămână la 9.000 de lei, propunerea iniţială cu care ministrul Justiţiei a venit, în urma votului din Senat.
Partidele au ţinut cont şi de decizia CCR prin care un salariul minim reprezintă un prag prea mic pentru abuzul în serviciu.
Citește și: Ministerul Justiției susține adoptarea unui prag de 9.000 de lei pentru infracțiunea de abuz în serviciu
În urma deciziei politice din coaliţie, comisia juridică urmează să dezbată proiectul de lege şi amendamentele, începând cu ora 15.00. Coaliţia îşi propune ca proiectul de lege să fie adoptat miercuri de plenul Camerei Deputaţilor.
Modificările aduse Codurilor penale, în acord cu deciziile CCR, sunt jalon în PNRR, astfel că Parlamentul trebuie să dezbată aceste proiecte pentru a nu afecta atragerea fondurilor europene alocate României prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Legea votată de PSD, PNL și UDMR în Senat a provocat revoltă în societatea românească după ce senatorii au votat, în plen, un proiect de lege care modifică Codul Penal și introduce un prag de 250.000 lei, adică aproximativ 50.000 de euro pentru abuzul în serviciu.