Coaliția de guvernare le-a pus gând rău angajaților cu lefuri de nababi! Surse politice afirmă că în România nu vor mai fi angajați care vor avea salarii mai mari decât cele ale șefilor.
„Nu vor mai fi angajați cu salarii mai mari decât salariul șefului (…) Avem directori de școli cu salarii mai mari decât primarii, avem șefi de spitale cu salarii mai mari decât șefii de CJ-uri”, spun surse din coaliție.
O variantă discutată de liderii din PNL și PSD este ca angajații din instituțiile de stat să poată încasa un salariu de maximum 80% din salariul șefului.
De asemenea, coaliția ia în calcul eliminarea tichetelor de vacanță și a indemnizației de hrană pentru bugetarii care încasează lunar peste 10.000 de lei brut, excepție fiind cei din sistemul de apărare și ordine publică.
Mai mult, PNL și PSD vor să introducă în sistemul angajaților la stat o măsură conform căreia, sporurile să nu poată să depășească salariul de bază.
Aceste măsuri discutate fac parte dintr-un plan amplu al Guvernului de a realiza economii la bugetul de stat, în paralel cu creșterea încasărilor. Scopul este de a menține deficitul bugetar în limitele care permit încasarea fondurilor PNRR de la Comisia Europeană.
Coaliția de guvernare avansează propunerile pentru reducerea posturilor din administrația publică, după ce a ajuns la un consens în proporție de 99% cu privire la un pachet de măsuri menite să conducă la disponibilizarea a aproximativ 50% dintre angajați.
De exemplu, dacă un primar sau șef de Consiliu Județean are șase consilieri, după ce va fi adoptată această măsură va rămâne cu trei consilieri, însă nu în toate cazurile, pentru că acolo unde sunt doar doi consilieri aceștia ar putea rămâne mai departe în funcție.
Aceste reduceri de personal se vor aplica posturilor din cabinetele primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de Consilii Județene, iar din primele estimări reiese că 3.500 de consilieri vor fi disponibilizați.
Coaliția vrea și comasarea instituțiilor cu atribuții similare pentru a realiza economii la bugetul de stat, iar de la 1 ianuarie 2024 măsura s-ar putea aplica la instituțiile de tineret și sport. Totodată, există intenția ca în categoria tineret-sport să fie adăugate și instituțiile culturale și toate trei să treacă în subordinea Consiliilor Județene, însă varianta nu este încă definitivată.
Surse politice afirmă că în a doua etapă vor intra inspectoratele școlare și DSP-urile, care ar putea avea coordonare regională, precum și Oficiile de Cadastru.