Coaliţia de guvernare respinge cererea lui Iohannis. Cotele de vânătoare pentru păsările migratoare vor fi stabilite prin lege, fără avize sau autorizări

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, în ciuda opoziţiei lui Iohannis, proiectul de modificare a legii vânătorii, care prevede că numărul maxim de exemplare de păsări care pot fi vânate într-o zi de către un vânător, din speciile admise la vânătoare, va fi stabilit prin lege, fără alte avize, acorduri sau autorizări suplimentare şi nu de către administratorul faunei cinegetice, cum este în prezent.
Filip Stan
26 mai 2022, 12:40
Coaliţia de guvernare respinge cererea lui Iohannis. Cotele de vânătoare pentru păsările migratoare vor fi stabilite prin lege, fără avize sau autorizări

Deputaţii au respins, astfel, cererea de reexaminare a legii formulată de către preşedintele României Klaus Iohannis. S-au înregistrat 166 de voturi pentru, 59 împotrivă şi 26 abţineri.

Proiectul a fost adoptat, iniţial, de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional,pe 28 iunie 2021. Actul normativ instituie noi reguli privind vânarea păsărilor migratoare, fiind înlocuită stabilirea cotei de recoltă de către administrator şi aprobată, ulterior, de gestionarul fondului de vânătoare, cu o cotă de recoltă stabilită prin lege şi care reprezintă numărul maxim de exemplare de păsări care pot de vânate într-o zi de către vânător.

În 3 martie 2022, preşedintele României a formulat o cerere de reexaminare prin care a apreciat că „soluţia legislativă trebuie raportată şi la dimensiunea de ocrotire a faunei a activităţii de vânătoare, în sensul asigurări, pe termen lung, a echilibrului între specii şi conservarea biodiversităţii, care permit menţinerea populaţiilor speciilor la un nivel satisfăcător de conservare”.

Deputaţii au respins cererea de reexaminare, adoptând legea în forma iniţială, scrie Agepres.

Deputatul USR Diana-Anda Buzoianu a criticat actul normativ, susţinând că este „o lege dată pentru vânători, cu consecinţe devastatoare pentru fauna cinegetică”. „Se va vâna fără limite”, a menţionat ea.

„Sunt stabilite cote de 22 mai mari decât cele actuale şi o să omorâm păsări cu zâmbetul pe buze”, a spus şi deputatul USR Adrian Giurgiu.

Citeşte şi: Conducerea PNL se reuneşte prima dată de la instalarea lui Ciucă la preşedinţia partidului. Liberalii îşi aleg secretarul general, un prim-vicepreşedinte şi un vicepreşedinte

De asemenea, deputatul AUR Ciprian Ciubuc a susţinut că „legea este cu dedicaţie pentru cei care vânează, de exemplu, ciocârlii”. „Se va vâna iresponsabil pentru restaurante. Legea nu protejează păsările care sunt pe cale de dispariţie”, a susţinut acesta.

Pe de altă parte, deputatul minorităţilor Gheorghe Nacov a susţinut că legea se referă la protecţia fondului cinegetic.

Potrivit celor adoptate, „speciile cinegetice se vânează în numărul, în locurile, prin metodele, în perioadele şi cu mijloacele admise de lege, cu respectarea reglementărilor subsidiare privind autorizarea, organizarea şi practicarea vânătorii”. În textul actual, speciile sunt vânate potrivit aprobării date de administrator.

„Numărul maxim de exemplare de păsări care pot fi vânate într-o zi de către un vânător, din speciile de păsări admise la vânătoare, se face în limitele prevăzute la lit. B din anexa nr. 1, fără alte avize, acorduri sau autorizări suplimentare”, au decis deputaţii, introducând un nou text.

De asemenea, conform textului adoptat, cota de recoltă reprezintă „numărul de exemplare din fauna de interes cinegetic aprobat anual de către administrator pe specii şi gestionar până la data de 15 aprilie pentru specia căprior şi până la 15 mai pentru celelalte specii sedentare admise la vânătoare, care se pot vâna în cadrul unui fond cinegetic.”

Proiectul mai modifică prevederile actuale ale articolul 6 în cazul atribuţiilor administratorului faunei cinegetice în sensul că acesta „stabileşte şi aprobă anual, până la data de 15 aprilie pentru specia căprior şi până la 15 mai pentru celelalte specii sedentare admise la vânătoare, cu avizul autorităţii publice centrale care răspunde de protecţia mediului, cotele de recoltă pentru speciile din anexa nr. 1, care devin obligatoriu de realizat, fără alte avize, acorduri sau autorizări suplimentare”.

Proiectul mai stabileşte şi noi reguli pentru dobândirea permisului de vânătoare permanent.

În acest sens, între condiţiile pe care un solicitant trebuie să le îndeplinească, cumulativ, la data susţinerii examenului, pentru a dobândi permis de vânătoare permanent, a fost introdusă şi condiţia de „a fi efectuat 6 luni de stagiatură sub îndrumarea organizaţiei vânătoreşti care gestionează cel puţin un fond cinegetic, la care solicită să fie înscris, cu excepţia absolvenţilor de învăţământ superior cu profil cinegetic”.

Camera Deputaţilor este for decizional.

Citeşte şi: Vlad Voiculescu, scrisoare pentru colegii din USR în contextul posibilei plecări a lui Cioloş: „Niciunul dintre reprezentanţii noştri în Parlament, consiliul general sau consiliile de sector nu pleacă”

DailyBusiness
Produsul iubit din comunism revine în magazine! Prețul mic va câștiga inimile tuturor românilor
Spynews
Cu ce poți înlocui fulgii de ovăz la micul dejun. Rețeta este simplă și gustoasă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Orașul important care s-a umplut de șobolani: „Când mergi pe străzi, sub picioarele tale, sistemul de canalizare e infestat cu ei”
Capital.ro
Călin Georgescu s-a răzgândit. A făcut anunțul în direct la TV: Nu doresc altceva
Playtech.ro
Planta care alungă rapid șoarecii și șobolanii. Mulți români o au în casă, dar puțini știu cât de eficientă este
DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Adevarul
Ritualul bizar ce provoacă indignare: Preoți și copii în centrul unei controverse virale. „Asta e România reală, nu cea din bulele unora”
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Horoscop februarie 2024. Ce noutăți vor apărea pentru nativii zodiilor
Spynews
Horoscop duminică, 2 februarie 2025: Se anunță o zi plină pentru Gemeni
Evz.ro
Greșeala de la bancomat care te lasă fără bani. Ai două soluții
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Cutremurător! Medicul care ar fi operat-o pe Liuba, tânăra moartă în Chișinău, nu ar fi avut licență: „Un preţ plătit pentru o eroare a cuiva”
Cancan.ro
BREAKING | Cauza morții afaceristei Monalisa Liuba. A cerut 2 proceduri în același timp. I s-a făcut anestezie generală și apoi…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Elena Udrea e în lacrimi. Imagini sfâșietoare cu fetița sa Eva Maria. I-au rupt inima de dor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Poliţia de Frontieră: Peste 260.000 de verificări digitale ale documentelor de identitate în prima lună în Schengen
MediaFlux
Poți afla ACUM când vei ieși la PENSIE. Ce poți face dacă vrei să te pensionezi MAI REPEDE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Mihai Mălaimare: când Arta se întâlnește cu Conspirația. Și cu constipația.