Potrivit Romania TV, furnizorii de energie care nu respectă legea și emit facturi umflate sau nu aplică reducerilor destinate populației, dar și furnizorii care nu refac toate facturile greșite emise deja ar urma să fie amendați cu 200.000 de lei, au decis luni seară membrii coaliției.
Guvernul se va reuni marți, de la ora 16.00, pentru a adopta OUG care introduce un nou plafon al prețurilor la energie. Printre măsurile care ar urma să fie introduse de Guvern se numără și:
– Scăderea plafonului la energie electrică de la 1 leu la 0,8 lei per KW. De asemenea, limita consumului să crească de la 300 de KW la 500 de KW pentru care se calculează acest preţ, practic reiese o compensare de 0,291 lei per KW, ceea ce va însemna că la consumator se va percepe 0,68 bani pe KW. Pentru IMM-uri, pentru consumatorii mari, non-casnici, va fi plafonat preţul la energie electrică la un leu pe KW.
– La gazele naturale, plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei pe KW, iar limita de consum pentru 5 luni de zile va creşte de la 1.000 la 1.500 KW. De asemenea, se va aplica un discount de 40%, de la 33 la 40%, asigurându-se astfel un preţ de 0,221 lei per KW. Pentru IMM-uri, şcoli, spitale, biserici, industria alimentară se va asigura un preţ de 0,37 lei per KW
Peste două milioane de facturi pentru furnizarea energiei electrice au fost deja recalculate, în urma controalelor efectuate fiind date amenzi în valoare de peste 600.000 lei, potrivit ANRE.
De asemenea, ANPC a aplicat amenzi contravenţionale în valoare de 195.000 de lei companiilor furnizoare de electricitate şi de gaze naturale, pentru nerespectarea legii în emiterea facturilor.
Florin Cîţu, preşedintele PNL şi al Senatului, a declarat săptămâna trecută că estimarea deficitului bugetar pe acest an nu este una ambiţioasă şi că aşteaptă o şedinţă a coaliţiei în care să fie prezent şi ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, care să explice dacă PSD împărtăşeşte această îngrijorare.
Ordonanţa privind măsurile din energie a fost pusă deja în consultare publică şi ar urma să fie adoptată în şedinţa de Guvern de săptămâna aceasta. Liderii coaliţiei trebuie să găseasc, însă, şi o serie de măsuri pentru perioada după 1 aprilie, social-democraţii insistând că este nevoie de un preţ reglementat la energie electrică şi gaze naturale.
Pe agenda discuţiilor ar putea fi şi măsurile luate pentru gestionarea valului 5 al pandemiei, după nemulţumirile preşedintelui PNL Florin Cîţu.
Liberalii insistă şi pentru adoptarea certificatului verde, potrivit News.ro.
Cîţu afirma, recent, că decizia renunţării la proiectul de lege privind introducerea certificatului electronic COVID-19 la locul de muncă a venit din partea ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila.
”Aş vrea să văd cum a fost fundamentată decizia că un certificat verde nu ar duce la creşterea numărului de vaccinări”, spunea Cîţu.
Coaliţia trebuie să pregătească şi priorităţile legislative din noua sesiune parlamentară care începe la 1 februarie.
O restanţă din partea liberalilor este şi nominalizarea unui nou ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, după demisia lui Florin Roman, în luna decembrie. Liderul PNl se află, însă, în această perioadă, într-un turneu intern prin filialele partidului.