Coaliţia pentru Mediu: România poate contribui la o producție sustenabilă de biocombustibili în UE

Coaliția pentru Mediu din România (CMR) a lansat miercuri o scrisoare deschisă prin care își exprimă îngrijorarea față de discuțiile ce au loc la nivelul Consiliului UE pe tema biocarburanților și emisiilor provenite din schimbarea indirectă a utilizării terenurilor (ILUC). Cele 70 de organizaţii neguvernamentalemembre ale CMR solicită miniștrilor Energiei, Mediului, Agriculturii și Transporturilor să adopte o poziție care să încurajeze o producție sustenabilă de biocombustibili în cadrul negocierilor derulate sub egida președinției lituaniene a Consiliului UE.
Cristina Dinu
21 aug. 2013, 18:33
Coaliţia pentru Mediu: România poate contribui la o producție sustenabilă de biocombustibili în UE

Cel mai recent text propus de Lituania recomandă creșterea producției de biocarburanți proveniți din culturi alimentare la 7%, cu mult peste nivelul actual de consum și contrar propunerii Comisiei Europene de limitare la 5%. Lituania propune, de asemenea, ca emisiile provenite din schimbarea indirectă a utilizării terenurilor (ILUC) să nu se ia în calcul la contorizarea emisiilor provenite din producția și consumul biocarburanților. În ceea ce privește biocombustibilii avansați, președinția lituaniană propune o țintă adițională, fără a lua în considerare riscurile de mediu ale unora dintre aceste tehnologii, transmite Fundaţia Terra Mileniul III.

Potrivit CMR, aceste abordări ar impiedica Uniunea Europeană să își atingă scopurile propuse în ceea ce privește politicile climatice și ar pune în pericol siguranța hranei și mediul. Pentru a realiza o politică de transport care să reducă emisiile de CO2, consumul de combustibil și poluarea aerului, CMR încurajează Guvernul României să îmbunătățească propunerile făcute de președinția lituaniană, luând în considerare următoarele recomandări:

1. Includerea obligatorie a factorilor ILUC, pentru a ne asigura că toate aspectele de impact asupra climei, provenite de pe urma biocarburanților, sunt luate în considerare

Un număr însemnat de studii științifice și o serie de instituții reputate (printre care OECD, FAO, JRC, UNEP și Comisia Europeană) indică faptul că consumul de biocarburanți din UE generează emisii importante provenite din schimbarea indirectă a destinației terenurilor (ILUC) și poate conduce, în unele cazuri, la depășirea emisiilor de gaze cu efect de seră ale combustibililor fosili.

Prin introducerea obligatorie a emisiilor provenite din ILUC, ne putem asigura că resursele regenerabile promovate în Europa vor conduce sectorul transportului către o dezvolare realmente sustenabilă, cu emisii scăzute.

Afirmațiile reprezentanților industriei, care susțin că investiții de miliarde de euro se vor pierde prin introducerea factorilor ILUC, nu au o bază solidă de susținere. O analiză a sectorului transporturilor ne arată că, de fapt, aproape toate investițiile în infrastructura existentă în prezent vor fi recuperate până în 20171.

2. Reducerea plafonului de biocarburanți care intră în concurență directă cu producția de alimente pentru teren și culturi

Președinția Consiliului UE propune creșterea plafonului pentru biocarburanți de primă generație (obținuți din culturi destinate hranei) la 7%, în comparație cu propunerea de 5% a CE. Scăderea arealelor cultivate și a consumului de biocombustibili pe bază de culturi destinate hranei în Europa nu numai că ar limita emisiile ILUC, dar ar economisi banii guvernelor și contribuabililor și ar despovăra o parte din presiunea asupra pieței alimentelor la nivel global, mai scrie Terra Mileniul III.

Nivelurile actuale de consum de biocarburanți costă conducătorii auto și contribuabilii aproximativ 10 miliarde de euro sub forma obligațiilor de consum și a scutirii de taxe2. Dacă statele membre nu își revizuiesc poziția, alte 30 de miliarde de euro vor fi cheltuite pe tehnologii care nu contribuie efectiv la atenuarea efectelor schimbărilor climatice.

Banca Mondială, OECD, WTO, IFPRI, FMI și alte cinci agenții ale ONU au recomandat guvernelor statelor din G20 să renunțe la impunerea cotelor obligatorii de biocarburanți, specificând că „prețul hranei este cu mult mai mare decât ar fi dacă nu s-ar produce biocombustibili.”

3. Promovarea alternativelor cu adevărat sustenabile

Președinția lituaniană propune crearea unei ținte suplimentare destinate numai biocombustibililor avansați și o contabilizare multiplă pentru electricitate. Pe de-o parte, această abordare va fi insuficientă pentru ca electricitatea provenită din resurse regenerabile să atingă maximum de potențial. Este nevoie de stimuli mai puternici pentru a înlesni electrificarea din surse de energie regenerabilă în UE a transportului feroviar și a celui pe șosea.

Pe de altă parte, stimulii propuși pentru dezvoltarea biocombustibililor avansați produși din deșeuri și reziduuri ar trebui condiționați pentru a se conforma cu practicile managementului sustenabil al terenurilor, însemnând protejarea ecosistemelor agricole și a celor forestiere și respectarea principiului de folosire eficientă a resurselor și a ierarhiei deșeurilor.

 

DailyBusiness
Ofertă imbatabilă. Cum arată garsonieră din România care a fost scoasă la vânzare cu prețul de 5.000 de euro
Spynews
Dana Roba și iubitul s-au despărțit din nou? Mesajul cu subînțeles postat de make-up artist: „Aproape că nu mai însemni nimic pentru nimeni”
Bzi.ro
Andra a mers într-un loc special după Revelion! Este o tradiție de familie
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care a spart topurile și în România. Povestea e reală 100%, ai momente când abia respiri de emoție, iar actorii au roluri fenomenale în el
Capital.ro
Se schimbă banii în România. Trecem de la Leu la bancnotele Euro. Germanii au anunțat acum
Playtech.ro
Boboteaza 2025: Când se pune busuiocul sub pernă și ce semnificații are acest obicei
DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Adevarul
Un șofer a urcat cu un BMW pe pârtie, la Borșa. Reacția internauților: „Întrebarea e ce caută oamenii cu schiurile pe pârtia de BMW?"
wowbiz.ro
Carmen Harra, previziuni șocante pentru 2025: „Apar extratereștri, tot felul de obiecte în aer”. Ce a mai prezis clarvăzătoarea | EXCLUSIV
Spynews
Daiana și Dani de la Mireasa, sezonul 7, imagini înduioșătoare alături de fiul lor. Au petrecut prima dată sărbătorile în noua formulă / FOTO
Spynews
Ce este cafeaua suedeză! Activează creierul și te scapă de oboseală
Evz.ro
Primele facturi pentru încălzire, uriașe. Cât au de plătit bucureștenii
Ego.ro
Anastasia Lazariuc, de nerecunoscut! Imaginile au ajuns pe internet
Prosport.ro
A apărut lângă o domnişoară cu 51 de ani mai tânără. Cine este, de fapt, femeia
kanald.ro
Vești proaste pentru proprietarii de apartamente, case și terenuri în 2025! Cu cât va crește impozitul și ce presupune sistemul e-Proprietatea
Cancan.ro
Amanta (devenită, între timp, titulara) ICH este gravidă?! 😲 Tatăl ar fi pufosul Goe, fiul unui multimilionar imobiliar
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Bucurie totală pentru Călin Georgescu. Anunțul fulger de la avocați: E unanim recunoscut!
StirileBZI
Românii care locuiesc la bloc trebuie să facă asta, dacă au calorifere
Prosport.ro
FOTO. Imagini cu Maria, noua bombă sexy a fotbalistului de 300.000.000 de euro
stirilekanald.ro
"Andreea!” Filmarea greu de privit cu fiica lui Igor Cuciuc, făcută cu doar o lună înainte să moară! Imaginile au ieșit la iveală abia acum
substantial.ro
Autoritățile americane avertizează asupra riscului atacurilor de tip imitație cu vehicule
MediaFlux
Anunț CRUCIAL despre PENSII și SALARII. Ministrul Finanțelor a spus ADEVĂRUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai bună destinație de călătorie pentru familie. Este o țară chiar din apropierea Rusiei