COD FISCAL 2022. Impozitul pe locuinţe ar putea fi plătit în funcţie de numărul de copii. Astfel, potrivit unui proiect de lege, românii care au trei copii vor beneficia de o reducere de 50 la sută, în timp ce cei care au patru copii vor fi scutiţi de plata impozitului.
Iniţiatorii proiectului de lege spun că măsura va reduce riscul de saracie la care sunt expuse în principal familiile numeroase.
„Un factor important in aparitia si intensificarea starii de saracie il constituie existenta si numarul copiilor aflati in intretinerea gospodariei din care face parte persoana respectiva. Saracia este mai frecventa in randul persoanelor care traiesc in gospodarie cu copii dependenti, decat in cazul celor care traiesc in gospodariile fara copii.
In anul 2019, dintre gospodariile cu copii dependenti, cele mai puternic afectate de saracie au fost gospodariile numeroase formate din 2 adulti cu 3 sau mai multi copii dependenti (peste 3 din 5), familiile monoparentale, parinte singur cu cel putin un copil dependent (aproape 2 din 5), a celor de 3 sau mai multi adulti cu copii dependenti (aproape un sfert), dar si persoanele din gospodariile formate din 2 adulti cu 2 copii dependenti ( mai mult de 1 din 5)”, se arata în nota de fundamentare a proiectului de lege depus în Senat, potrivit e-juridic.manager.ro.
Sunt propuse urmatoarele prevederi pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
„1. Dupa litera i) a articolului 453, se introduce o noua litera, litera j), cu urmatorul cuprins:
4) Copil in intretinere: copilul sau persoana care a dezvoltat relatii similare celei dintre copil si parinte, care este minor sau major, al carui domiciliu sau resedinta este la adresa de domiciliu sau de resedinta a persoanei fizice in a carei intretinere se gaseste, daca se afla in continuarea studiilor, dar fara a depasi varsta de 26 de ani, si ale carei venituri lunare, impozabile si neimpozabile, nu depasesc salariul minim brut, stabilit potrivit legii, cu exceptia veniturilor prevazute la art. 62 lit. 0), w) si x), a pensiilor de urmas cuvenite conform legii, precum si a prestatiilor sociale acordate potrivit art. 58 din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
2. Dupa alineatul (8) al articolului 457, se introduc trei noi alineate, alineatele (8″) – (8°), cu urmatorul cuprins:
Impozitul pe cladirea aflata in proprietatea unei persoane fizice, undeaceasta isi are adresa de domiciliu sau de resedinta se reduce procentual in raport cu numarul de copii pe care acesta ii are in intretinere, dupa cum urmeaza:
– 10% pentru persoanele care au un copil in intretinere;
– 25% pentru persoanele care au doi copii in intretinere;
– 50% pentru persoanele care au trei copii in intretinere;
– 100% pentru persoanele care au patru si peste patru copii in intretinere.
Impozitul pe cladirea aflata in proprietatea unei persoane fizice, unde aceasta isi are adresa de domiciliu sau de resedinta se reduce procentual in raport cu numarul de copii pe care acesta i-a avut in intretinere timp ce cel putin 10 ani consecutivi, dar pe care nu-i mai are in intretinere, dupa cum urmeaza:
– 5% pentru persoanele care au avut un copil in intretinere;
– 10% pentru persoanele care au avut doi copii in tntretinere;
– 25% pentru persoanele care au avut trei copii in intretinere;
– 50% pentru persoanele care au avut patru copii in intretinere;
– 100% pentru persoanele care au avut cinci si peste cinci copii in intretinere.
(8.3) Reducerea totala calculata potrivit alin. (8.1) si (8.2) nu poate depasi pragul a de 6 ori salariul minim brut per tara garantat in piata, stabilit potrivit legii, la inceputul anului fiscal pentru care se calculeaza impozitul”.
Potrivit proiectului de act normativ, reducerea de la plata impozitului se aplica incepand cu data de 1 ianuarie a anului urmator publicarii legii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.