COD FISCAL 2022. Una dintre prevederile noului cod fiscal se referă la diminuarea plafonului pentru care se acordă facilităţi în construcţii şi industria alimentară, de la 30.000 de lei la 10.000 de lei. Măsura va intra în vigoare începând cu data de 1 august 2022.
Citeşte şi Se taie salariile! Schimbare uriaşă, cine sunt românii care pot pierde 10-30% din leafă
Adrian Câciu ce cere patronilor din construcţii să facă un efort şi să mărească salariile muncitorilor, în condiţiile în care aceştia sunt plătiţi cu salariul minim de 3000 de lei.
„80% din salariaţii din construcţii sunt la această facilitate. Cred că ar fi bine şi din partea constructorilor să facă un efort şi să ridice un pic salariile muncitorilor. Repet, 80% dintre muncitorii din construcţii sunt plătiţi cu salariul minim de 3.000 de lei. 3.000 de lei în 2022 nu sunt egali cu 3.000 de lei din 2018. Şi să nu uităm un lucru: statul decontează aceste cheltuieli prin investiţiile pe care le face. Şi aş vrea să finanţăm cheltuielile din construcţii pentru investiţiile statului şi ale autorităţilor locale şi să păstrăm forţa de muncă în ţară, iar facilităţile să vizeze realizarea unei Românii dezvoltate”, a declarat ministrul Finanţelor.
Acesta a mai explicat de ce măsura privind diminuarea plafonului pentru care se acordă facilităţi va fi aplicată de la 1 august, în condiţiile în care firmele din sector se tem că vor rămâne fără forţă de muncă.
„Această măsură a fost pentru salariul minim, nu pentru cele superioare. Să păstrezi un plafon de 30.000 cu facilităţi fiscale în condiţiile în care salariul mediu în România este de 6.300 de lei este incorect. Atunci am scăzut acest plafon la 10.000 de lei”, a mai explicat Adrian Câciu.
Ministrul Finanţelor a ţinut să precizeze faptul că facilitatea privind acordarea salariului minim de 3.000 de lei în construcţii a fost introdusă în anul 2018.
Recent, analistul Mircea Coşea declara că cei din sectorul privat nu vor putea face majorări de salariu, dacă nu vor fi sprijiniţi de stat.
„Noi facem o comparație care nu este deloc corectă între privat și public. Public este sectorul care nu are niciun fel de problemă în legătură cu mersul economiei, el primește la date fixe sume fixe din buget, iar sursele bugetare sunt până la urmă la impozite și taxe mărite sau împrumuturi. Deci este o situație, să zicem, de finanțare a unei părți a populației, nu prin rezultatele economiei, nu prin îmbunătățirea activității economice, ci pur și simplu printr-un efort de finanțare.
Sectorul privat este supus din nou unui atac din noile măsurilor fiscale
Sectorul privat însă este într-o cu totul altă situație, pentru că salariile de la sectorul privat depinde rezultatele economice ale acestui sector. Ori acest sector, care a fost cel mai grav afectat de criză, a pierdut foarte mult din potențialul lui, iar în momentul de față îi este supus din nou unui atac din noile măsurilor fiscale pe care Guvernul le preconizează și care sunt măsuri care nu ajuta economia din contracta, atacă anumite ramuri, cum ar fi HoReCa, cum ar fi microîntreprinderile și așa mai departe.
Deci la sectorul privat creșterea salariilor ține doar de rezultatele economice ale acestui sector. Acest sector, dacă nu va fi stimulat și ajutat, nu neapărat prin stimulente fiscale, ci printr-o prezentare a unei situații predictibile în care mediul de afaceri să poată să acționeze, nu va putea să mărească salariu”, a explicat Mircea Coşea, potrivit dcbusiness.ro.