COD FISCAL 2022. Schimbări importante pentru români, vor fi obligaţi să dezvăluie informaţii sensibile

Noul cod fiscal aduce schimbări importante pentru angajaţii şi angajatorii români. Una dintre modificări se referă la faptul că salariaţii vor fi obligaţi să dezvăluie dacă mai lucrează și în altă parte, astfel încât excepția de la suprataxare să nu se aplice.
Alina Costache
25 iul. 2022, 17:06
COD FISCAL 2022. Schimbări importante pentru români, vor fi obligaţi să dezvăluie informaţii sensibile

COD FISCAL 2022. Facilitățile fiscale și/sau restricțiile impuse prin acte normative ajung să afecteze dreptul salariatului de a dispune, potrivit propriilor opțiuni, de timpul său liber fără a fi obligat să comunice cuiva sau chiar să declare pe propria răspundere că mai are sau nu alte contracte de muncă cu alți angajatori.

COD FISCAL 2022. Modificări importante pentru români

Citeşte şi COD FISCAL 2022. Se subţiază portofelul, ce taxe vor plăti românii de la 1 august!

În mai puţin de două săptămâni va intra în vigoare regimul de suprataxare a contractelor part-time. Până atunci, angajatorii care au angajaţi cu astfel de contracte vor trebui să se gândească dacă își permit în toate cazurile majorarea de taxe impusă de noile modificări fiscale. De cealaltă parte, angajații vor fi puși, probabil, să spună dacă mai lucrează și în altă parte, astfel încât excepția de la suprataxare să nu se aplice.

Relația de muncă se desfășoară, de regulă, în doi – angajatul și angajatorul – iar ambii participanți pot încheia și alte contracte de muncă dacă nu afectează astfel drepturile recunoscute celuilalt.

Facilitățile fiscale și/sau restricțiile impuse prin acte normative ajung să afecteze dreptul salariatului de a dispune, potrivit propriilor opțiuni, de timpul său liber fără a fi obligat să comunice cuiva sau chiar să declare pe propria răspundere că mai are sau nu alte contracte de muncă cu alți angajatori.

De la măsura de suprataxare la contractele part-time, readusă în peisajul fiscal prin OG nr. 16/2022, care se va aplica din 1 august 2022, sunt excluse situațiile când angajatul cumulează, din mai multe contracte, lunar, valoarea salariului minim. În anii trecuţi, când măsura s-a mai aplicat, angajații erau nevoiți să dea o declarație pe propria răspundere în acest sens.

Noile modificări fiscale prevăd și câteva excepții, însă, în celelalte cazuri angajatorii ar putea să nu fie dispuși să-și asume plata diferenței potrivit art. 146 alin (59) din Codul fiscal și să nu mai încheie contracte de muncă cu timp parțial deloc, scrie Avocatnet.

Citeşte şi COD FISCAL 2022. Ce se întâmplă cu salariile din construcţii. Anunţul de ultimă oră al ministrului Finanţelor

Iată care sunt excepțiile

Elevii sau studenții care au sub 26 de ani aflați într-o formă de școlarizare (mă întreb dacă în afara unei forme de școlarizare puteau fi elevi sau studenți).

Ucenicii minori (sub 18 ani).

Pensionarii care îndeplinesc condițiile de vârstă, cu excepția celor care beneficiază de pensii de serviciu sau speciale.

Salariații care cumulează mai multe contracte și obțin un venit peste nivelul salariului minim, cei pentru care ministrul finanțelor trebuie să aprobe, prin ordin, procedura de stabilire/lămurire a nivelului total al veniturilor.

Contractul de muncă part-time are, în privința încheierii, executării (cu excepția suprataxării), modificării și încetării sale același regim juridic, deci se bazează pe acordul părților și poate înceta în condițiile expres și limitativ prevăzute de lege.

Cu alte cuvinte, presupunând că am un singur contract și este cu timp parțial, nu mă încadrez în excepțiile prevăzute de lege și nivelul salarial este inferior salariului minim brut garantat în plată, angajatorul meu va fi obligat să suporte diferența dacă nu se formează acordul părților pentru a înceta raportul de muncă sau dacă nu există un motiv temeinic și legal pentru concediere.

Mai concret, cei care au astfel de contracte nu vor putea fi concediați dacă nu sunt îndeplinite condițiile legale, iar de aici pot să apară conflicte de muncă, adică o încărcare a instanțelor de judecată.

Un alt efect al noilor reglementări poate fi externalizarea anumitor servicii pentru care nu era necesară angajarea unor salariați cu timp parțial și astfel pot crește și costurile, dar există riscul de creștere a muncii nedeclarate.

Pe lângă efectele negative ale muncii nedeclarate din punct de vedere fiscal și al asigurărilor sociale, este clar că vor fi ignorate și riscurile privind accidentele de muncă și securitatea și sănătatea lucrătorilor.

În următoarele două săptămâni ar trebui clarificată situația contractelor part-time, atât în privința modului în care se va aplica excepția prevăzută de art. 146 alin (57) lit. e) – (cumulul de contracte cu timp parțial cu venituri peste nivelul salariului minim), cât și în privința sustenabilității contractelor cu timp parțial care nu se încadrează în excepții din punct de vedere financiar.

Practic, dacă la 1 august există contracte cu timp parțial și nu sunt incidente dispozițiile art. 146 alin (57), angajatorul va suporta diferența prevăzută de art. 146 alin (56), dacă va constata acest lucru ulterior datei de 1 august.

Și în cazul în care decide concedierea salariaților respectivi, presupunând că ar fi îndeplinite condițiile legale, durata preavizului, care este de cel puțin 20 de zile lucrătoare) va depăși cele două săptămâni rămase până la intrarea în vigoare a modificărilor.

În aceste condiții, rămân puține soluții pentru evitarea suprataxării contractelor cu timp parțial aflate în executare în acest moment, adică acordul părților fie pentru modificarea salariului și a timpului de muncă ori pentru încetarea contractului sau concedierea disciplinară, ceea ce ridică încă un semn de întrebare în privința respectării drepturilor salariaților.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Andreea Esca a vorbit despre plecarea de la Pro TV: Ce plan de rezervă are prezentatoarea
Fanatik.ro
Zodiile care vor reuși în viață până la sfârșitul lunii mai. Racii au doar motive de bucurie
Capital.ro
Românii care trebuie să plătească suprataxă. Se achită obligatoriu. Nimeni nu este iertat
Playtech.ro
Anunţul momentului! Când intră, de fapt, banii pentru alocaţii, pensii, şomaj şi indemnizaţii în mai
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un român este primul client din lume care a cumpărat un model Lamborghini de lux. Cât costă bolidul
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Cât de fricos e Putin. A fost panică la Kremlin din cauza unui cadou
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Vârsta de pensionare pentru femei ar putea fi redusă cu 3 ani și jumătate: Ce condiții există
Cancan.ro
Mesajul de ADIO transmis de Cristian Porneală, înainte să-și pună capăt zilelor: 'Vă rog să nu veniți la înmormântarea mea'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit cea mai iubită actriță. A cucerit toată lumea încă din copilărie. A plecat la îngeri
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
BREAKING NEWS! Demiteri MASIVE în Guvern! Nume mari părăsesc Guvernul Ciolacu
MediaFlux
Ministerul Muncii anunță când se plătesc pensiile, alocațiile și drepturile sociale, în luna mai! Răsturnare pentru milioane de români
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Divinitatea l-a ajutat să câștige la Loto: bărbatul care a dat lovitura cu numerele lăsate moștenire de la un verișor decedat