Cod fiscal 2022. Printre măsuri se numără modificarea impozitelor la jocurile de noroc. Astfel, câştigurile de până în 3.000 de lei ar urma să fie impozitate cu 10%, cele între 3.000 şi 10.000 de lei – cu 20%, iar cele peste 10.000 de lei – 40%.
O altă măsură se referă la TVA de 5% pentru locuinţele cumpărate cu o valoare maximă de 600.000 de lei şi o suprafaţă de cel mult 120 de metri pătraţi.
Sursele menţionate au arătat că sistemul de impozitare nu va fi modificat în următorii trei ani. De asemenea, sursele guvernamentale au menţionat că premierul Nicolae Ciucă şi liberalii nu s-au opus, în discuţiile din coaliţie, supraimpozitării pensiilor speciale. Premierul a cerut ca în acest caz să se vină cu o soluţie legală, au arătat sursele citate.
În privinţa cotei unice, sursele au precizat că România este obligată, prin PNRR, să aplice această cotă şi să renunţe la excepţii.
Cod fiscal 2022. Guvernul lucrează la schimbarea Codului Fiscal și se fac pregătiri pentru ca noile măsuri să fie anunțate la finalul săptămânii viitoare. Una dintre măsuri prevede impozitarea progresivă a veniturilor provenite din jocurile de noroc, iar altele se referă la impozitarea locuințelor, ne-au precizat surse guvernamentale.
Cod fiscal 2022. În ceea ce privește jocurile de noroc, Guvernul urmărește o impozitare în trei trepte:
– 10% la câștigurile până în 3000 de lei.
– 20% la câștigurile între 3000 și 10.000 de lei
– 40% pentru câștigurile care depășesc 10.000 de lei.
Liderii Coaliției de guvernare au stabilit și majorarea accizei la tutun începând de la 1 iulie. Conform datelor oficiale, România avea printre cele mai mici accize la nivel european.
„Măsura nu are legătură cu pachetul privind Codul Fiscal, dar e normal să majorăm acciza la tutun. Este printre cele mai mici din Uniunea Europeană, nu suntem la nivelul Belgiei sau Greciei”, au spus surse din Coaliție.
Pachetul de țigări ar putea crește cu 60 de bani, potrivit calculelor majorității parlamentare.
Acciza la alcool va crește cu 20%, potrivit deciziei luate în Coaliție.
Măsura privind accizele nu face parte din modificările la noul Cod Fiscal și se va aplica de la 1 iulie 2022.
Pentru persoanele fizice autorizate (PFA), plafonul scade de la 100.000 de euro anual la 25.000 de euro.
Taxa pe valoare adăugată va crește în Horeca (hoteluri, restaurante, cafenele) de la 5% la 9%, iar la băuturile carbogazoase cu zahăr de la 9% la 19%. Această majorare se va aplica și pentru berea fără alcool.
Se pare că România nu va renunța la cota unică pentru că „suntem obligați prin PNRR”. În același timp, prin Planul Național de Redresare și Reziliență țara noastră și-a asumat să renunțe treptat la excepțiile din Codul Fiscal. „Suntem obligați prin PNRR să ajungem la acea cotă unică. Adică să eliminăm excepțiile. Am eliminat atât cât am putut din excepții”, spun sursele citate.
La nivelul coaliției a fost discutată și propunerea PSD pentru trecerea la un impozit progresiv, însă după discuții cu mediul de afaceri și cu investitorii s-a ajuns la concluzia că este nevoie de predictibilitate. „În următorii doi până la cinci ani sigur nu se schimbă sistemul de impozitare”, mai spun sursele citate.
O altă temă discutată în coaliția de guvernare a fost cea a pensiilor speciale. PSD a cerut supraimpozitarea acestora, însă premierul Nicolae Ciucă a cerut o formulă „aplicabilă și legală”, ținând cont de deciziile anterioare ale Curții Constituționale.
Surse liberale susțin că premierul nu s-a opus supraimpozitării pensiilor speciale: „Este o temă falsă, PNL nu s-a opus niciodată în coaliție supraimpozitării pensiilor speciale. Premierul a cerut Ministerului Finanțelor să vină cu o varianta clară și legală”. Aceleași surse susțin că eliminarea pensiilor speciale este un obiectiv în PNRR care trebuie îndeplinit. O eventuală supraimpozitare a pensiilor speciale nu va cuprinde însă și pensiile militare, mai spun sursele citate.
Modificările la Codul Fiscal vor fi anunțate la finalul săptămânii viitoare. Liderii Coaliției au agreat, miercuri seara, modificările care vor fi aduse Codului Fiscal și care se vor aplica de la 1 ianuarie 2023