Mai multe străzi din Alba Iulia, intens circulate, dar şi din zona turistică, au fost inundate, duminică, în urma unei ploi torenţiale, care a blocat sistemele de canalizare.
O ploaie torenţială a inundat, duminică, la Alba Iulia, mai multe străzi din Oraşul de Jos, de la ieşirea spre municipiul Sebeş, după ce sistemele de canalizare nu au făcut faţă cantităţii mari de precipitaţii. Maşinile circulă greu, cu viteză redusă, deoarece apa pe carosabil depăşeşte 20 de centimetri.
De asemenea, probleme în urma ploii torenţiale au fost şi în zona turistică a oraşului, respectiv în şanţurile Cetăţii Alba Carolina, unde canalizarea a refulat. Oamenii aşteaptă autorităţile să cureţe zonele în care canalizarea a ieşit, deoarece în apropiere se află terase.
Şi anul trecut, aceleaşi străzi din Alba Iulia se inundau după o ploile torenţiale, oamenii fiind nemulţumiţi că sistemele de canalizare sunt subdimensionate.
Cod galben de inundaţii pe râuri din şase judeţe din Transilvania
Hidrologii au instituit, duminică, Cod galben de inundaţii pe râuri din judeţele Sălaj, Satu Mare, Bihor, Alba, Hunedoara şi Arad.
Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce până la ora 21:00 scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale Cotelor de atenţie pe râurile mici din bazinele hidrografice: Barcău – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu, Ier – bazin superior, judeţele Sălaj, Satu Mare, Bihor.
„Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Ier – bazin superior”, precizează INHGA.
De asemenea, până la ora 22:00, este în vigoare un Cod galben de inundaţii pe râurile mici din bazinele hidrografice: Arieş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu, Mureş – afluenţi aferenţi sectorului aval confluenţa cu râul Târnava – amonte S.H. Săvârşin, judeţele Alba, Hunedoara, Arad; şi din bazinele hidrografice Crişul Negru – bazin superior, Crişul Alb – bazin superior, judeţele Bihor, Arad şi Hunedoara.
„Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice Zimbru, Pârâul Satului, Pârâul Ţarinii”, se menţionează în avertizarea hidrologilor.