Cod galben. Vântul va sufla în rafale de marți dimineața, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) emițând, de luni, cod galben pentru 19 județe din țară.
Codul galben de vânt intră în vigoare marți dimineața, la ora 8.00 și este valabil până miercuri, la ora 2.00. În intervalul menționat în cea mai mare parte a Moldovei vântul va avea intensificări cu rafale de 55…60 km/h, iar pe arii restrânse 70…75 km/h.
În zona înaltă a Carpaților Meridionali și de Curbură, vor fi rafale de peste 90…100 km/h, determinând temporar transport de zăpadă.
Județele vizate de codul galben sunt: Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vrancea, Vaslui, Caraș-Severin, Mehedinți. Hunedoara, Alba, Sibiu, Vâlcea, Argeș, Brașov, Dâmbovița, Covasna, Prahova și Buzău, anunţă ANM
Ninsori și viscol după gerul năprasnic. Cât va mai persista valul de aer polar în România
Record de căldură în luna ianuarie
Ianuarie 2023 a fost una dintre cele mai calde luni ianuarie din istoria observațiilor meteorologice din România, în ciuda zilelor mai reci de la finalul lunii. La peste 70 de stații meteorologice din țară s-au înregistrat noi recorduri lunare de temperatură.În loc de iarnă, prima lună din acest an a adus mai degrabă o vreme de primăvară, cel puțin în primele trei săptămâni. Pe lângă faptul că s-a doborât recordul lunar de căldură, în multe zone din țară a fost, în medie, la fel cald ca martie. Valorile temperaturii medii lunare au fost cu peste 4 grade mai ridicate decât normele climatologic în majoritatea regiunilor, iar local abaterile temperaturii au atins chiar și 6 – 7 grade.
ANM-Avertizare-generala-T0-230213100034Noul record de temperatură maximă pentru luna ianuarie, în România, este de 22,5°C (Turnu-Măgurele, 18 ianuarie 2023).Foarte cald a fost încă din primele trei zile ale lunii, când în unele zone s-au înregistrat peste 20 de grade, dar valul de căldură de pe 18 – 19 ianuarie a fost unul cu adevărat excepțional, mai ales în sudul și estul țării. La Turnu-Măgurele, temperatura maximă a atins 22,5°C pe 18 ianuarie, stabilind un nou record național de temperatură.
Recordurile istorice au fost doborâte însă în multe alte orașe din țară, inclusiv în Capitala. În total, în timpul celor două valuri majore de căldură, de pe 1 – 3 ianuarie și 18 – 19 ianuarie, s-au înregistrat noi recorduri la peste 70 de stații meteorologice din România. Totuși, în ultimele zile din lună vremea s-a răcit brusc, iar în intervalul 26 – 29 ianuarie teritoriul țării noastre a fost afectat de un ciclon mediteraneean, ce a adus ninsori abundente și viscol în unele regiuni, chiar dacă temperaturile nu au fost foarte scăzute.
În zonele de câmpie și podiș, grosimea maximă a stratului de zăpadă a atins 34 cm la Brăila și Galați pe data de 29 ianuarie, dar pe alocuri vântul a format și troiene cu grosimi mult mai mari, mai ales în nordul Câmpiei Bărăganului. Acest episod a contribuit la înregistrarea unor cantități de precipitații peste medie în mare parte din țară. Totuși, în estul țării au existat și areale mai ocolite de ploi și ninsori, unde precipitațiile au fost deficitare.
Cu temperaturi ridicate încă din prima lună, este foarte posibil ca 2023 să devină unul dintre cei mai călduroși ani din istorie în România. Vom vedea însă cât de exactă se va dovedi această predicție doar în lunile următoare.