UPDATE: Pompierii din București au avut 42 de intervenții, duminică seara, pentru evacuarea apei acumulate în subsoluri, locuințe și garaje, după ce Capitala s-a aflat sub avertizare Cod portocaliu de ploi.
Pompierii au intervnit , duminică după-amiaza, pentru evacuarea apei din mai multe curți și subsoluri din București, inundate în urma ploilor abundente. Capitala s-a aflat sub avertizare Cod portocaliu de furtuni.
Potrivit ISU București, pompierii intervin cu motopompe pentru extragerea apei acumulate in curți și subsoluri, pe străzile Agricultori, Bujorului, Paris, Calea Griviței și strada Mahatma Gandhi.
ISU a anunțat că a transmis mesaje de informare către populație prin intermediul panourilor electronice stradale și prin retelele de socializare.
Potrivit meteorologilor se vor semnala averse torențiale ce vor totaliza 20-25, izolat 30 l/m, descărcări electrice și vijelie.
Citește și: AVERTIZARE METEO. Cod GALBEN şi PORTOCALIU de descărcări electrice, ploi torenţiale, grindină şi vijeli
Administraţia Naţională de Meteorologie anunţă că, în iunie, cantitatea de precipitaţii care au căzut este mai mare cu 13 litri pe metru pătrat decât media perioadei 1981-2010. În intervalul 1 – 21 iunie s-au emis 431 avertizări de tip now-casting, din care 50 de cod roşu.
”Precipitaţii înregistrate în intervalul 1 – 21 Iunie 2020. Cantitatea medie la nivel naţional, până în prezent, este de 97.5 l/mp (cu 13.0 l/mp, peste media perioadei 1981-2010 de 84.5 l/mp). Se remarcă, precipitaţii de peste 200 l/mp îndeosebi la staţii meteo din zona de munte, iar la câmpie, Slobozia (202.0 l/mp), din care 185.2 l/mp în zilele de 13-15 iunie 2020, cu 10.5 l/mp peste cantitatea înregistrată în 8 luni, de la 1 septembrie 2019- 31 mai 2020”, a transmis, duminică, Administraţia NAţională de Meteorologie.
Sursa citată a precizat că în acest interval au fost emise 431 avertizări de tip now-casting, din care 50 de cod roşu, 229 de cod portocaliu şi 152 de cod galben.
”La nivel general au fost emise 18 avertizări de cod galben şi portocaliu, iar din 9 iunie şi până în prezent, aceste alerte au fost actualizate zilnic şi dublate de cele de tip now-casting, ceea ce pune în evidenţă intensitatea fenomenelor meteorologice extreme specifice acestei perioade de instabilitate atmosferică accentuată”, a mai transmis ANM.
Meteorologii precizează că, în iunie 2019, cantitatea medie a fost de 103.7 l/mp, fiind emise un total de 1.160 de avertizări de tip now-casting, din care 51 de cod roşu.
”Concluzia este că, luna iunie este o lună a extremelor meteorologice, iar fenomenele asociate instabilităţii atmosferice cum ar fi, precipitaţiile abundente pe secvenţe foarte scurte de timp, vijeliile sau grindină, reprezintă caracteristică primei luni de vară din ţară noastră, cea mai ploioasă din anotimpul de vara şi din întreg anul”, au mai precizat meteorologii.