Râuri din județele Mehedinți, Dolj, Gorj, Vâlcea, Olt, Argeș, Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu și Ilfov se află sub Cod portocaliu de inundații începând de marți dimineață de la ora 6,00, până joi, 11 decembrie, la ora 14,00.
Potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), vor fi afectate râurile din bazinele hidrografice: Drincea, Desnățui (județele Mehedinți și Dolj), Motru și unii afluenți mici ai Jiului din județele Gorj, Mehedinți și Dolj, Jiu pe sector Filiași-Podari (județele Gorj și Dolj), Olteț și afluenții mici ai Oltului inferior din județele Vâlcea, Gorj, Dolj și Olt, Călmățui, Vedea superioară amonte Văleni, Teleorman și pe alți afluenți mici ai râului Vedea (județele Olt, Argeș și Teleorman), Neajlov, Sabar și alte râuri mici din bazinul inferior al Argeșului (județele Dâmbovița, Giurgiu și Ilfov).
În același interval a fost instituit Cod galben pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu pe sectoarele Sadu-amonte Filiași și aval Podari, precum și pe afluenții Jiului din județele Gorj, Mehedinți și Dolj, Vedea aval Văleni (județul Teleorman), Argeș și afluenții săi din județele Argeș, Dâmbovița, Giurgiu și Ilfov, Ialomița-bazin mijlociu (județele Dâmbovița și Prahova).
Codul portocaliu semnalează risc de viituri majore generatoare de revărsări importante care pot conduce la inundarea de gospodării și obiective social-economice și la depășirea cotelor de inundație.
De asemenea, este alertă pentru mai bine de jumătate de ţară, este în vigoare o avertizare cod galben de ploi şi ninsori. Şi hidrologii avertizează că se pot produce inundaţii pe râuri din sudul ţării. Pe mai multe drumuri din ţară se circulă cu dificultate.
Traficul rutier se desfăşoară în condiţii de ploaie în Muntenia, în toata Oltenia, pe toata raza judetelor Hunedoara, Caras-Severin, pe raza judeţului Sibiu, slab în judetele Galati, Bacau, Vaslui, Vrancea, în judeţul Ialomiţa, pe raza localităţilor Slobozia, Fetesti, în judeţele Braila, Calarasi, Tulcea.
Ninge pe DN 1A km 154-161 (Cheia), pe DN 67C km 23+000 – 33+800 intre localitatile Novaci – Ranca / jud. Gorj, la Livezeni in judeţul Hunedoara, la Tusnad, Izvoru Mures, judeţul Harghita, Lunca de Sus jud. Harghita, Predeal, Sacele, Bran, in judetul Brasov.
Ninge slab la Poiana Sarata, Tg. Ocna (jud. Bacau), la Potoci, Bicaz (jud.Neamt).
Cade lapoviţa pe DN73 km 84-92 (Podu Dambovitei), la Bretcu, Inrorsura Buzaului, jud. Covasna.
Drumurile afectate de ceaţă:
– Carasova (DN58), Oravita (DN57B), vizibilitate 70 – 100m in jud Caras-Severin;
– Cruceni (DN59B,DN59C), vizibilitate
– in jud CJ pe DN 1C, DN 1N (Jucu) – vizibilitate redusa sub 100 m;
– in jud. BN vizibilitate redusa sub 100 m ;
– in jud BH pe DN 75 ( Magura ) – vizibilitate redusa sub 50 m
– in jud MM pe DN 1C ( Baia Mare),DN 18 Gutai (Baia Sprie), DN 18,DN 18A ( Borsa ) vizibilitate redusa sub 100 m
– in jud SM pe DN 19A ( Supur ) – vizibilitate redusa sub 200 m
– vizibilitate sub 150 m in jud.Iasi, Potoci, Bicaz (jud.Neamt), Vatra Moldovitei (jud.Suceava);
– in jud Constanta vizibilitate
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informa la ora 7:45 că pe autostrada A3 Bucureşti – Ploieşti plouă torenţial, iar în zona kilometrului 56 s-a acumulat apă pe benzile numărul 2, în ambele sensuri, existând risc de acvaplanare. Se impune rularea cu viteză redusă.
În judeţul Olt, se circulă îngreunat pe DN54 , pe porţiunea kilometrică 3+150-3+180 de metri, la ieşirea din Caracal către Corabia, din cauza apei acumulate pe carosabil în urma ploii, aceasta măsurând între 5 şi 10 centimetri. Pe acelaşi drum naţional, în zona kilometrului 12+400, în apropiere de Vlădila, apa măsoară circa 5 centimetri. De asemenea, pe DN64 , la kilometrul 2, la ieşirea din Caracal către Dobrosloveni, apa acumulată pe carosabil măsoară aproximativ 2 centimetri pe una dintre benzile de circulaţie, pe o distanţă de 50 de metri.
În judeţul Braşov, se circulă în condiţii de iarnă pe DN73A Râşnov – Predeal, în zona Pârâul Rece. Se acţionează cu utilaje de deszăpezire şi de împrăştiere a materialului antiderapant, inclusiv pe DN1 şi DN73.
În judeţul Bistriţa-Năsăud se circulă în condiţii de ceaţă pe DN17, în zona Tiha Bârgăului (Pasul Tihuţa), între kilometrii 80 şi 115, vizibilitatea fiind sub 50 de metri. Fenomenul este întâlnit şi pe autostrada A2 Bucureşti – Constanţa, între kilometrii 165 şi 212, vizibilitatea fiind de aproximativ 100 de metri, pe porţiuni.
Având în vedere că Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare cu cod galben referitoare la precipitaţii sub formă de ploaie, burniţă, lapoviţă şi ninsoare, valabilă în perioada 8 decembrie, ora 23:00 – 10 decembrie, ora 10:00, Poliţia Română recomandă conducătorilor auto să nu pornească la drum dacă nu au autovehiculele echipate cu anvelope de iarnă. De asemenea, trebuie ţinut cont de faptul că ploaia îndepărtează materialul antiderapant, existând risc de formare a poleiului.
Din cauza unor lucrări de consolidare a unui versant, circulaţia rutieră pe DN10 Buzău – Brașov se întrerupe zilnic, până în data de 23 decembrie 2014, în intervalele orare 13:00-14:00 și 15:00-16:00, la kilometrul 81, în zona localității buzoiene Siriu. Se menţine restricţia pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone. Există şi restricţie de viteză de 10 km/h. Restricţii similare (exceptând intervalele orare de întrerupere a circulaţiei) sunt şi pe viaductul Stânca Teherău (tot pe DN10 ), din cauza degradării grinzilor.
Rute ocolitoare:
· DN1B Buzău – Ploieşti, DN1A Ploieşti – Cheia – Săcele;
· DN10, km 47+100, DJ102B Cislău, Gura Bâscei – Vălenii de Munte, DN1A Vălenii de Munte – Cheia – Săcele.