Potrivit hidrologilor, avertizarea vizează râurile din bazinele hidrografice Iza, Tur și Lăpuș — bazin mijlociu și inferior din județele Maramureș și Satu Mare, și Someșul Mare din județul Bistrița-Năsăud, unde se vor înregistra creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale Cotelor de atenție și ale Cotelor de inundație și creșteri artificiale de niveluri cu posibile efecte de inundații locale pe unele sectoare de râu, din cauza influenței evoluției formațiunilor de gheată.
Aceste fenomene se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri din bazinele hidrografice Tur și Lăpuș. De asemenea, se menționează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce și pe afluenți de grad inferior.
De asemenea, INHGA a emis și o avertizare Cod galben de inundații, valabilă până marți, la ora 16:00, pentru râuri din bazinele hidrografice Tisa, Vișeu, Iza, Tur, Lăpuș (județele Maramureș și Satu Mare), Someșul Mare (județul Bistrița Năsăud), Someș — aval confluența Someșul Mare, afluenții mici ai Someșului aferenți sectorului aval Dej (județele Cluj, Sălaj, Maramureș și Satu Mare), Someșul Mic — bazin superior și afluenți (județul Cluj), Crasna (județele Sălaj și Satu Mare), Barcău — bazin superior și mijlociu (județele Sălaj si Bihor), Crișul Repede — bazin superior și afluenții din bazinul mijlociu (județele Cluj și Bihor), Crișul Negru (județul Bihor), Crișul Alb (județele Hunedoara și Arad), Arieș superior și afluenți (județele Cluj, Alba).
Citeşte şi Turişti EVACUAŢI şi case inundate, în România. Situaţia actualizată a pagubelor produse de inundaţii
INHGA va actualiza prognoza în funcție de evoluția fenomenelor hidrologice din perioada următoare.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) e emis, sâmbătă, o informare de ploi moderate cantitativ, valabilă la nivelul întregii țări, dar în special în zonele montane și cele din vest, centru și nord, până în seara zilei de duminică.
Potrivit meteorologilor, în intervalul 4 februarie, ora 10:00 — 5 februarie, ora 20:00, temporar, vor fi precipitații îndeosebi în vestul, nordul și centrul țării, precum și la munte.
În același timp, în Maramureș, nordul Transilvaniei, Crișana, Banat, nordul Carpaților Orientali și în Carpații Occidentali, cantitățile de apă vor depăși local 15 — 20 l/mp și izolat 30 l/mp.
De asemenea, vor predomina ploile, favorizând topirea stratului de zăpadă. În zona montană înalta, la peste 1.800 de metri, vor fi mai ales ninsori, iar vântul va prezenta unele intensificări, cu viteze de până la 60 — 70 km/h. Trecător și izolat, în centrul și nord-estul țării, se va produce polei.