E dezastru în comuna Movileni, judeţul Olt. Pârul Dorofei care traversează comuna Movileni a ieșit din matcă și a inundat zeci locuințe și aproximativ 100 de gospodării, potrivit primarului localității, Sorin Toma. Cot la cot cu pompierii, localnicii au umplut sute de saci de nisip ca să facă baraje împotriva apelor.
Zeci de oameni au fost cazaţi în săli de sport şi la cămin după ce apa le-a inundat casele. Alte 30 de persoane în ale căror gospodării sau locuințe au fost inundate, au plecat din case la rude, de teama apelor.
Pârâul Dorofei s-a revărsat și în comuna Șerbănești unde a inundat 30 de hectare de teren agricol. Pe trei pârâruri din județul Olt, respectiv Teslui-Muntean, Beica și Mamu, au fost depășite cotele de atenție.
În urmă cu nouă ani, ieșirea din matcă a pârâului Dorofei în localitățile Movileni și Șerbănești și ruperea unui baraj din Movileni au dus la moartea a cinci persoane și la distrugerea a sute de locuințe.
O femeie de 56 de ani din Mehedinţi a fost gasită moartă în apele unui râu. Femeia era dată dispărută de miercuri. Femeia avea în grijă vacile sătenilor din localitatea Pătulele. Rudele au căutat-o două zile. Femeia a căzut in râul Blahniţa, umflat brusc de ploile abundente din ultima perioadă.
COD PORTOCALIU DE INUNDATII
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor a anunţat că în perioada 6.03.2014, ora 18:00 – 7.03.2014, ora 18:00, se vor înregistra creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice din sudul ţării, cu depăşiri ale cotelor de atenţie.
Se menţine COD GALBEN pe Drincea (judeţul Mehedinţi), Desnăţui (judeţul Dolj), Jiu-sector Filiaşi-Podari (judeţul Dolj) şi pe unii afluenţi din bazinul mijlociu şi inferior (judeţele Mehedinţi, Gorj şi Dolj), pe Olteţ (judeţele Gorj şi Vâlcea) şi pe unii afluenţi ai Oltului inferior din judeţele Olt şi Vâlcea.
De asemenea, se instituie COD GALBEN începând din data de 6.03.2014, ora 21:00, pe râurile din bazinele: Vedea (judeţele Olt, Argeş şi Teleorman), Călmăţui (judeţul Teleorman) şi Neajlov (judeţele Dâmboviţa şi Giurgiu).
CITEŞTE ŞI: INHGA anunţă posibile depăşiri ale Cotelor de apărare pe râuri, în luna martie
Citeşte şi PROGNOZA METEO PE TREI ZILE
PROGNOZA METEO. Vineri norii groşi şi ploile rămân la ordinea zilei în sudul şi în estul ţării, unde maximele termice sunt mai apropiate de cele normale la această dată. În celelalte regiuni. vremea rămâne mai caldă decât în mod obişnuit, cerul e doar temporar noros, iar ploile se arată doar local. La munte mai sunt semne de iarnă, adică vor cădea precipitaţii mixte. Şi tot la munte, dar şi în sud-est vântul suflă cu intensificări din când în când. Meteorologii anunţă maxime de la 5 grade iîn nordul Moldovei până la 14 grade în Dealurile de Vest şi în Maramureş.
PROGNOZĂ METEO: NINSORILE SE ÎNTORC în România
VREMEA ÎN BUCUREŞTI. Ziua de vineri vine cu aceeaşi vreme cu care ne-am obişnuit de mai multe zile, adică cer acoperit de nori din care plouă temporar. Vântul mai agită şi el atmosfera şi reduce temperaturile până la 7, poate chiar 8 grade.
PROGNOZA METEO. Sâmbătă, vreme va fi în general mohorâtă, cu ploi pe arii extinse în regiunile extracarpatice, dar şi cu temperaturi apropiate de normalul datei din calednar. În celelalte regiuni primavara pare la ea acasă, e mai cald decât ar trebui, cerul e doar temporar noros, iar ploile mai puţine şi practic neînsemnate cantitativ. La munte continuă să cadă precipitatii mixte, vântul suflă destul de tare, dar intensificări temporare sunt şi în sud-estul ţării. Maximele termice pleacă de la 5 grade în sud-est până la 15 grade în vest, în nord-vest, izolat poate şi în centru.
Citeşte şi PROGNOZA METEO PE DOUĂ SĂPTĂMÂNI
VREMEA ÎN BUCUREŞTI. Sâmbătă, norii domină cerul, însă doar trecător mai plouă slab. Vântul îşi face simţită prezenţa, iar termometrele arată după-amiază în jur de 7 grade Celsius, foarte aproape de normalul datei din calendar.
PROGNOZA METEO. Ziua de duminică vine cu o ameliorare a vremii în ce priveşte precipitaţiile, adică în sud şi în est mai sunt înnorări consistente, însă doar local mai cad ploi slabe. La munte mai cad ceva ninsori slabe, iar în celelalte regiuni norii împart cerul cu soarele, e o zi destul de plăcută aşadar şi doar izolat mai sunt condiţii să plouă. În schimb vântul suflă destul de turbulent în mai toate regiunile, cu viteze mai mari în est şi în sud-est, iar la munte suflă destul de tare. Maximele se vor situa în general între 6 grade în Moldova şi în Delta Dunării şi 15 grade în Banat.