Meteorologii au emis avertizări cod roșu și portocaliu de caniculă pentru mai multe țări din Europa. În unele zone din Spania se vor înregistra chiar și 44 de grade Celsius la umbră. De asemenea, întreaga zonă din sudul Spaniei va rămâne sub avertizare de temperaturi extreme în continuare.
Alertă cod roșu de furtuni a fost emisă pentru zona de coastă din nordul Poloniei.
Citește și: Prognoza meteo pentru intervalul 26 iunie – 9 iulie. După ploi, vin temperaturi caniculare
În timp ce în partea de sud a început canicula, în nordul Europei sunt anunțate ploi torențiale, vijelii și inundații.
Meteorologii ANM anunță că luna iunie se va încheia cu ploi si temperaturi apropiate de cele normale, în aceasta perioadă, dupa canicula și disconfortul termic din ultimele zile. Ultima săptămână din iunie vine cu vreme ploiasă și vom scăpa de temperaturile caniculare pentru moment. Vor fi posibile perioade cu averse aproape în fiecare zi în mare parte din țară.
Citește și: PROGNOZA METEO. Un ciclon loveşte România după episodul scurt de caniculă
Astfel, în ultima săptămână din iunie se anunță perioade cu instabilitate atmosferică în cea mai mare parte de țării. Meteorologii anunță averse, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale ce îndeosebi în sud-vest, centru și la munte vor depăși 65…75 km/h) și pe arii restrânse vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp, iar cu precădere în jumătatea de vest a Olteniei și în sudul Banatului se vor depăși 30…40 l/mp și izolat 50…60 l/mp.
”Iulie 2023, cunoscuta ca luna lui CUPTOR, se va derula cu alternanțe termice, când spre foarte cald, când spre mai răcoros. Perioadele cu caniculă par să fie destul de scurte, însă manifestarile de instabilitate (averse, fulgere, tunete, vijelii, grindina) nu vor lipsi. Acestea ar urma să fie mai prezente în jumătatea de nord a României și în zonele de deal și de munte, cu o frecvență mai mare de semnalare – în timp – în cursul dupa-amiezilor și al serilor”, a precizat meteorologul Romica Jurca pentru Romaniatv.net.
”AUGUST – din statisticile meteorologice, este cea mai stabila luna din an cu vreme predominant frumoasa si foarte putine ploi. Semnalele sunt în acest sens pentru ultima luna a verii din acest an. Cel mai probabil, manifestari de instabilitate sa mai fie, temporar, în zona de răsărit a României și cu precădere în zona Moldovei. În condiții de mai multa insolatie, vor fi zile cu temperaturi ridicate, iar regimul termic, din timpul nopâilor și al dimineților, va fi unul plăcut”, a mai spus meteorologul Romica Jurca.