UPDATE: Intervenţii dramatice de salvare au fost şi în judeţul Sălaj. Mai mulţi oameni au fost salvaţi de pompieri din calea viiturii. O femeie avea apa în casă atât de mare încât a aşteptat pompierii urcată pe masă. În curţile oamenilor, apa are aproape jumătate de metru.
În comuna Surduc, şoseaua a fost inundată, iar curţile oamenilor se află sub ape. La doar câţiva kilometri de localitate, apa a intrat în casele oamenilor, viitura a fost extrem de puternică. Oamenii au fost luaţi prin surprindere în timp ce dormeau. Acolo au intervenit echipajele de la ISU şi i-au scos pe oameni din case. Se poate ajunge în zonă doar cu buldoexcavatoare. Multe persoane au fost nevoite să îi aştepte pe pompieri pe masă pentru că apa depăşea chiar şi nivelul canapelelor. Oamenii spun că nu le-a mai rămas nimic. Şi animelele le-au fost luate de viitură.
„Situaţia este destul de gravă. Au fost evacuate 19 persoane de forţele ISU. Oamenii au fost duşi la prieteni şi la rude. Au fost afectate peste 20 de gospodării şi se aşteaptă să se retragă viitura pentru a se scoate apa din gospodării. Din fericire nu au fost situaţii de urgenţă medicală”, a declarat, la România TV, Cristian Cuibuş, ISU Sălaj.
UPDATE: Patru oameni din Maramureş izolaţi într-o rulotă au fost salvaţi cu bărcile.
Apele au devastat nord-vestul ţării. Este în vigoare un cod roşu de inudaţii pentru trei judeţe Sălaj, Maramureş şi Satul Mare. Viiturile au măturat mai multe gospodării din zonă. Oamenii au fost evacuaţi. Disperaţi, aceştia au cerut ajutorul pompierilor.
În urma ploilor abundente, o serie de localități din județul Maramureș au fost afectate de scurgerile de pe versanți. Miercuri dimineață, dispeceratul ISU Maramureș a fost anunțat despre producerea unor inundații în următoarele localități: Fărcașa, Buzești, Sârbi, Ardusat, Ilba, și Seini. În jurul orei 9.00 mai multe gospodării sunt afectate la Buzești și în Ilba. În zonele Ilba și Seini pe DE 58 și Ardusat pe DJ 108A și DJ 193 circulația este restricționată pe un singur sens, scrie actualmm.ro.
Pompierii militari maramureșeni intervin în teren pentru a da o mână de ajutor cetățenilor și pentru a înlătura efectele produse de scurgerile de apă. De asemenea, președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, prefectul județului Maramureș, Anton Rohian, și grupa operativă a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Gheorghe Pop de Băsești” al județului Maramureș , condusă de inspectorul șef al ISU lt.col Mureșan Ioan sunt pe teren în zonele afectate pentru coordonarea acțiunilor de intervenție.
Furtună puternică a făcut prăpăd la Suceava. A plouat torenţial şi a căzut grindină doar zece minunte, dar a fost suficient ca grădinile oamenilor să se umple cu gheaţă.
Canalizarea oraşului nu a făcut faţă ploii, iar apa de pe stradă a pus probleme serioase şoferilor. De asemenea, vântul puternic a rupt şi o mulţime de copaci.
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, miercuri dimineaţa, mai multe atenţionări hidrologice valabile în mai multe zone din ţară. VEZI AICI care sunt zonele afectate de INUNDAŢII.
Totodată, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis mai multe avertizări de ploi torenţiale.