Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) au scăzut la 31 martie la 61,993 miliarde euro, faţă de 62,593 miliarde euro la 28 februarie 2025.
Surse din piața bancară, citate de economica.net, spun că de trei luni din România iese valută pentru că investitorii speculativi sau doar cei în titluri de stat preferă să își lichideze afacerile. În luna ianuarie 2025, gradul de acoperire al rezervei valutare pentru datoria pe termen scurt a scăzut sub procentul de 100%. Rezerva valutară nu a scăzut doar din cauza plăților cu datoria publică sau a dobânzilor. Ea a scăzut și din cauza ieșirilor de capital și a faptului că BNR a apărat, conform doctrinei anunțate, cursul de schimb, potrivit unor surse din piața bancară.
Vezi și Euro se prăbușește! Cel mai slab nivel din ultimele trei săptămâni. Anunţul BNR despre leul românesc
Chiar dacă în luna februarie rezerva BNR și-a revenit la nivelul din luna decembrie 2024, asta s-a datorat exclusiv emisiunii de titluri externe realizate de Ministerul Finanțelor la finalul lunii ianuarie 2025. Ieșirile de capital au fost confirmate de evoluția balanței de plăți și a datoriei externe. Între timp, ne confruntăm cu o și mai mare scădere a rezervei valutare a BNR, dar trebuie însă menționat că ea rămâne la un nivel foarte sustenabil pentru economia României.
Totuși, conform surselor din mediul financiar, circa 500 de milioane de euro au părăsit România numai în luna martie.
Conform ultimelor date furnizate de BNR, la 31 martie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 61.993 de milioane de euro, față de 62.593 de milioane de euro la 28 februarie 2025, în scădere cu circa 700 de milioane de euro. Asta, în condițiile în care în luna martie nu a existat nici un vârf de plată la datoria externă, cum a existat în luna ianuarie, iar banii rezultați din emisiunea externă, de circa 3 miliarde de euro, ar fi trebuit să intre deja în conturile Ministerului Finanțelor deschise la BNR și care fac parte din rezerva valutară a băncii centrale.
Mai exact, în cursul lunii martie au avut loc următoarele operaţiuni: intrări de 2.336 de milioane de euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit la BNR; alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor; alimentarea contului Comisiei Europene și altele; ieşiri de 2.936 de milioane de euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit la BNR; plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută și altele.
Între timp, nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 9.587 de milioane de euro. Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 martie 2025 au fost de 71.580 de milioane de euro, faţă de 71.764 de milioane de euro la 28 februarie 2025.
Anunţul BNR despre banii românilor. Ce se întâmplă cu economiile în euro și bijuteriile din aur
”La 31 martie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 61,993 miliarde euro, faţă de 62,593 miliarde euro la 28 februarie 2025. În cursul lunii au avut loc următoarele operaţiuni: Intrări de 2,336 miliarde euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR; alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor; alimentarea contului Comisiei Europene şi altele; Ieşiri de 2,936 miliarde euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR; plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele”, arată datele BNR.
Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 9,587 miliarde euro.
Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 martie 2025 au fost de 71,58 miliarde euro, faţă de 71,764 miliarde euro la 28 februarie 2025.
Plăţile scadente în luna aprilie 2025 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor, însumează circa 898 milioane euro.