Un anticiclon puternic s-a format deasupra Atlanticului și determină deplasarea aerului rece din Arctica către vestul, sudul și centrul Europei. Acest aer rece va hrăni un ciclon (zonă de presiune scăzută) care va traversa mai multe țări precum Irlanda, Regatul Unit, Benelux și Germania, înainte de a ajunge în Alpi. În aceste regiuni vor fi ploi torențiale și ninsori, iar vântul puternic va crea condiții dificile pentru deplasare.
Vineri, ciclonul a ajuns în Irlanda și Marea Britanie, aducând vânturi puternice de până la 120 km/h și primele ninsori. Sâmbătă, furtuna s-a extins în Franța, Benelux, sudul Scandinaviei și Alpi.
Apoi, un nou ciclon, care s-a format în Alpi, a intensificat ninsorile în Austria, Slovenia și regiunile învecinate. Ninsorile au afectat și sudul Germaniei, Cehia și Slovacia. A nins puternic și în zonele montane din Spania, Munții Pirinei și Alpi.
Aerul rece din Arctica va face ca temperaturile să fie mult sub valorile normale pentru această perioadă din calendar, în special în Franța, Spania și Portugalia, unde cele mai friguroase zile vor fi astăzi și miercuri.
În aceste țări europene, drumurile vor deveni periculoase din cauza ninsorilor și vânturilor puternice, mai ales în zonele montane și în regiunile afectate de viscol.
Meteorologii români au avertizat cu privire la efectele fenomenului La Niña, care poate genera schimbări bruste și imprevizibile ale vremii. Specialiștii susțin că acest fenomen este legat de răcirea apelor din Oceanul Pacific oriental și are efecte opuse față de fenomenul El Niño, influențând semnificativ clima globală. La Niña va aduce perioade de temperaturi neobișnuit de calde, urmate de fenomene extreme și scăderi bruste de temperatură.
Potrivit meteorologilor români, această iarnă ar putea aduce surprize, iar o răcire semnificativă a vremii ar putea să se manifeste abia în luna februarie. De Crăciun și Revelion, vremea ar putea fi extrem de schimbătoare, conform prognozelor realizate de Severe Weather.