COD ROŞU emis de ANM. Alertă pentru românii care merg la munte, vezi zonele vizate de fenomene periculoase

ANM avertizează, într-un nou buletin nivologic, ca riscul de avalanşă se menţine ridicat în zonele montane.
Romania TV
26 dec. 2018, 08:05
COD ROŞU emis de ANM. Alertă pentru românii care merg la munte, vezi zonele vizate de fenomene periculoase

Evoluţia vremii: Intervalul 25.12.2016 ora 20 – 26.12.2017 ora 20

Vremea va fi în general închisă. Cerul va fi mai mult noros și pe arii extinse va ninge. Stratul de zăpadă nou depus nu va depăși 10 cm. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări locale ce vor depăși la rafală 70-80 km/h, viscolind sau spulberând zăpada. Se va semnala ceață, asociată local și cu depunere de chiciură.

Peste 1800 m: temperaturi minime: -21 la -15 gr.C; temperaturi maxime: -12 la -7 gr.C

Sub 1800 m: temperaturi minime: -15 la -9 gr.C; temperaturi maxime: -7 la -3 gr.C

Stabilitatea şi evoluţia stratului de zăpadă în masivele Făgăraș și Bucegi:

La altitudini de peste 1800 m: RISC MARE (4): În intervalul de prognoză cantitațile de precipitații nu vor depăși 10 l/mp și se va putea depune un strat de maxim 10-15 cm peste cei 5-30 cm depuși în ultima perioadă, rezultând un strat mare și instabil. Intensificările puternice ale vântului vor transporta zăpada nou depusă și stratul ar putea chiar să scadă pe alocuri, acumulându-se în continuare noi depozite de zăpadă în zone adăpostite și în partea superioară a versanților. Vântul intens din direcția nord-vest va forma plăci de vânt cu rezistență scăzută îndeosebi pe versanții cu expoziție sud-estică. Se vor menţine condiţiile necesare curgerilor superficiale de zăpadă, dar şi condiţiile declanşărilor de avalanşe medii sau chiar mari, atât spontan dar mai ales la supraîncărcări, îndeosebi în zonele mai abrupte, încărcate cu cantităţi mai mari de zăpadă.

La altitudini mai mici de 1800 m: RISC ÎNSEMNAT (3): Stratul rămâne relativ stabilizat la altitudini joase, însă la altitudini de peste 1600 m stratul nou depus în ultimele zile, de circa 5-20 cm, este instabil iar în orele următoare se vor mai adăuga în medie cca. 5-10 cm de zăpadă proaspătă, accentuând gradul de instabilitate. Declanşarea avalanşelor va fi posibilă chiar şi la supraîncărcări slabe, pe pantele mai inclinate, iar în cazuri izolate sunt posibile şi declanşări spontane de avalanşe medii la altitudini de 1600- 1800 m.

ȚARCU – GODEANU

La peste 1800 m: RISC MARE (4): Stratul de zăpadă este puțin stabilizat pe majoritatea versanților, cu rezistență scăzută și coeziune slabă între cristale, iar la suprafață sunt prezente plăci de vânt. Un nou strat de până la 10 cm se va depune în următorul interval, iar pe văi şi în zonele adăpostite se vor acumula în continuare noi depozite de zăpadă. Stratul nou depus va acționa ca o suprasarcina asupra celui vechi, iar datorită coeziunii scăzute dintre straturi va spori instabilitatea acestuia. Pe pantele suficient de înclinate spontan se pot declanşa avalanşe de dimensiuni medii, riscul fiind amplificat chiar și la supraîncărcări slabe cu turiști sau schiori.

Sub 1800 m: RISC ÎNSEMNAT (3): Stratul este puțin stabilizat, iar la altitudini joase este tasat și umezit ca urmare a precipitațiilor mixte din ultimele zile. Peste acest strat în următoarele 24 ore se vor mai depune circa 10 cm de zăpadă, care vor îngreuna suplimentar stratul de la suprafață. Astfel, pe numeroase pante suficient de înclinate se pot declanșa avalanșe, mai ales la supraîncărcări cu turiști sau schiori, dar izolat și spontane, de dimensiuni mici și chiar medii. În 25.12.2018, la ora 14, stratul de zăpadă măsura 55 cm la stația meteorologică Cuntu și 50 cm la vf. Țarcu.

PARÂNG

La peste 1800 m: RISC MARE (4): În intervalul de prognoză se va depune un nou strat de până la 5-10 cm, cu rezistenţă scăzută şi coeziune slabă între cristale sau cu straturile mai vechi. Vântul moderat va favoriza formarea placilor de vânt cu rezistență scăzută pe versanți sud-estici iar pe văi şi în zonele adăpostite se vor acumula noi depozite de zăpadă. Pe numeroase pante suficient de înclinate, chiar şi spontan se pot declanşa avalanşe de dimensiuni medii și mari, riscul fiind amplificat la supraîncărcări oricât de slabe.

Sub 1800 m: RISC ÎNSEMNAT (3): Peste stratul superior, puțin stabilzat, se va depune un nou strat, în general de până la 10 cm. Acest ultim strat va acționa asupra stratului precedent, îngreunându-l suplimentar. Astfel, în condiții de noi suprasarcini, pe pantele foarte înclinate, partea superioară a stratului de zăpadă poate aluneca, declanșând avalanșe de dimeniuni mici și medii, dar la peste 1600 metri existând posibilitatea declanșării de avalanșe și spontane, de dimensiuni mai mici. În 25.12.2018, la ora 14, stratul de zăpadă măsura 62 cm la stația meteorologică Parâng.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. A fost amazoana filmului românesc. O frumusețe fără egal
Playtech.ro
Amendă de peste 4.000 de lei pentru românii care transportă în mașină animalele de companie și nu respectă aceste reguli. Ce prevede Codul Rutier 2025
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Ce urmează după zilele de ger. Primăvara, ceva mai aproape
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Doliu pe scena teatrului din România! Actrița Maria Andreea Raicu s-a stins din viață
Cancan.ro
EL e șoferul de 19 ani care a ucis-o pe Diana, din Câmpia Turzii? Făcea liniuțe pe șosea cu doi tineri în mașină
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Veste uriașă pentru Călin Georgescu. Va fi extrem de fericit: Întrunește condițiile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Ilie Bolojan, președintele interimar, susține colaborarea europeană pentru pace în Ucraina
MediaFlux
Se dau 7.000 de LEI pe LUNĂ timp de 36 de LUNI! Cine va BENEFICIA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!