UPDATE Cod Roşu hidrologic: Şase persoane au murit în urma inundaţiilor din Galaţi. „Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice manifestate în zilele anterioare, pe raza loc. Suhurlui din judeţul Galaţi, a fost identificată 1 victimă decedată, numărul total al persoanelor decedate fiind 6”, potrivit IGSU.
Potrivit pompierilor, o persoană din Costache Negri încă este dispărută.
Judeţul Galaţi se confruntă cu o situaţie gravă din cauza inundaţiilor din ultimele două zile.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunţă că sunt aproape de obiectivul asumat la comandamentul energetic de dimineaţă, de 80% utilizatori reconectaţi la reţeaua de distribuţie energie electrică în zona Galaţi, el arătând că mai sunt în acest moment 4.309 de utilizatori fără curent. Localităţile care rămân de conectat: Bujoru (partial), Slobozia Conachi, Costachi Negri, Cudalbi, Vameş, Rugineni
UPDATE Cod Roşu hidrologic prelungit până luni, din păcate a mai apărut un cadavru după retragerea apelor
Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), de duminică, de la ora 18:00, până luni la ora 12:00, este avertizare cod roşu pe râurile din bazinele hidrografice: Bârlad – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Vaslui (judeţele: Vaslui, Iaşi şi Galaţi), Siret – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Lungoci (judeţul Galaţi), Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Drânceni (judeţele: Vaslui şi Galaţi).
De asemenea, de duminică de la ora 12:00 până luni, la ora 18:00, este cod portocaliu pe râurile din bazinele hidrografice: Bârlad – bazin amonte S.H. Negreşti şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Negreşti – amonte S.H. Bârlad, Bârlad – afluenţii mici aferenţi sectorului aval S.H. Bârlad, râul Bârlad – pe sectorul aval S.H. Bârlad (judeţele: Vaslui, Iaşi şi Galaţi), Siret – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Lungoci (judeţul Galaţi), Prut – afluenţii aferenţi sectorului amonte confluenţă cu râul Jijia (judeţele: Botoşani şi Iaşi), Jijia (judeţele: Botoşani şi Iaşi), Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Jijia (judeţele: Iaşi, Vaslui şi Galaţi).
O altă avertizare cod galben este în vigoare de duminică, de la ora 12:00 până luni la miezul nopţii. Aceasta se manifestă pe râurile din bazinele hidrografice: Bega Veche – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Bega – bazin amonte S.H. Făget şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Făget – amonte S.H. Remetea (judeţele: Timiş şi Arad), Timiş – bazin amonte S.H. Sadova şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sadova (judeţele: Caraş Severin şi Timiş), Bârzava, Moraviţa (judeţele: Caraş Severin şi Timiş), Caraş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Nera – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Caraş Severin), Suceava – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Suceava), Moldova – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Suceava şi Neamţ), Bistriţa – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Suceava, Harghita, Neamţ şi Bacău), Bârlad (judeţele: Neamţ, Iaşi, Vaslui, Bacău, Galaţi şi Vrancea), Siret – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Lungoci (judeţul Galaţi), Prut – afluenţii aferenţi sectorului amonte confluenţă cu râul Jijia (judeţele: Botoşani şi Iaşi), Jijia (judeţele: Botoşani şi Iaşi), Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Jijia (judeţele: Iaşi, Vaslui şi Galaţi), râurile din judeţul Tulcea şi din jumătatea de nord a judeţului Constanţa.
UPDATE Cod Roşu hidrologic: Ciolacu, la tabăra de sinistraţi din Slobozia Conachi: încă 2 oameni sunt dispăruţi
„Nu avem o veste foarte bună. Încă sunt două persoane dispărute de acum două nopţi”, spune premierul Marcel Ciolacu, prezent la tabăra de sinistraţi din Slobozia Conachi.
Acesta afirmă că ceea ce este foarte important este că după viitura venită în timpul nopţii nu au mai fost pierderi de vieţi omeneşti.
„Lupta cu apele a fost sub control. Domnul ministru al Mediului a venit cu o întreagă echipă de specialişti de la Apele Române, echipă care va rămâne împreună cu Prefectura, cu preşedintele CJ să găsească cele mai bune soluţii într-un termen foarte scurt. Poate apelăm şi la Universitatea de Construcţii ca totuşi să nu se mai întâmple asta în zonă, pentru că e a treia oară când se întâmplă acest lucru. Exista un proiect înainte cu un baraj. Vedem în ce stadiu este. Era într-un stadiu aproape 70% finalizat, dar cred că prioritară este reefacerea infrastructurii”, a spus Ciolacu.
Ciolacu speră ca de luni sau marţi, după retragerea apelor, să se intervină rapid. „Trebuie făcută curăţenie, apoi intervenit în gospodăriile oamenilor. Toate lucrurile trebuie să meargă paralel”, a mai spus premierul.
Hidrologii au prelungit, sâmbătă noapte, avertizarea Cod Roşu privind depăşirea cotelor de pericol pe mai multe cursuri de apă din judeţele Galaţi şi Vaslui. Noua avertizare a intrat în vigoare la miezul nopţii şi este valabilă până duminică la ora 12:00. „Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi menţinerea nivelurilor peste cotele de pericol ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte, se prelungeşte avertizarea hidrologică cod roşu pe râurile din bazinele hidrografice: Siret – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Lungoci (judeţul Galaţi), Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Fălciu (judeţele Galaţi şi Vaslui)”, a anunţai Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.
IGSU anunţă duminică un nou bilanţ aş inundaţiilor din ultimele două zile, prfecizând că 28 de localităţi din 7 judeţe au fost afectate. Peste 5.000 de gospodării au fost inundate în Galaţi şi Vaslui. În judeţul Galaţi, 4 persoane şi-au pierdut viaţa, iar două persoane sunt date dispărute.
Hidrologii precizează că situaţia impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în conformitate cu ”Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundaţii, secetă hidrologică precum şi incidente/accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale ale cursurilor de apă şi poluări marine în zona costieră”.
Judeţele Galaţi şi Vaslui au fost lovite de inundaţii încă din noaptea de vineri spre sâmbătă, după un cod roşu d eploi torenţiale. Cel mai grav afectat este judeţul Galaţi, unde patru oameni au murit, sute de gospodării au fost inundate, iar zeci de oameni au fost evacuaţi.
Persoane evacuate sunt şi în Vaslui, unde peste o mie de consumatori au rămas fără energie electrică, iar doi pacienţi, între care o femeie gravidă, au ajuns cu greu la spital, după ce ambulanţele în care se aflau nu au mai putut înainta din cauza calamităţilor.
Centrul Infotrafic – Galaţi – Trei tronsoane de drumuri naţionale şi 9 tronsoane de drumuri judeţene, închise din cauza inundaţiilor de cod roşu/ În judeţul Vaslui este afectat doar un drum naţional, în apropierea limitei cu judeţul Galaţi
Trei tronsoane de drumuri naţionale şi 9 tronsoane de drumuri judeţene din judeţul Galaţi sunt închise duminică dimineaţă, din cauza inundaţiilor. În judeţul Vaslui, este afectat doar un drum naţional, în apropierea limitei cu judeţul Galaţi.
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că la ora 6.00, raficul rutier este oprit pe următoarele tronsoane de drumuri naţionale din judeţele Galaţi şi Vaslui:
Judeţul Galaţi:
– DN 25, între localităţile Vameş şi Piscu;
– DN 26, între localităţile Rogojeni şi Găneşti şi între localităţile Chiraftei şi Măstăcan, (rută ocolitoare DJ 242 Folteşti – Fârţăneşti – Cuca – Vârlezi);
– 9 tronsoane de drumuri judeţene.
Judeţul Vaslui:
– DN 26, între loc. Blăgeşti şi limita cu judeţul Galaţi.
Poliţiştii recomandă şoferilor ca, înainte de a porni la drum, să se informeze cu privire la condiţiile meteorologice şi la restricţiile de circulaţie şi, pentru siguranţa lor, să nu pătrundă pe tronsoane închise traficului!
Comandamentul Energetic, convocat pentru situaţia de la Galaţi
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat că a convocat Comandamentul Energetic pentru duminică dimineaţa în scopul rezolvării situaţiei de la Galaţi.
„Am convocat Comandamentul Energetic cu toţi cei implicaţi în rezolvarea situaţiei de la Galaţi”, a anunţat Sebastian Burduja în timpul nopţii.
În timpul nopţii de sâmbătă spre duminică, echipele de intervenţie au reuşit realimentarea cu energie electrică a localităţilor Cuza Vodă, Slobozia Conachi, Cuca şi Plevna.
BBC: România, Cehia, Polonia, Austria – ploaia loveşte Europa, teama de noi decese provocate de inundaţii
România a înfiinţat tabere de refugiaţi şi a lansat operaţiuni de salvare după ce inundaţiile au ucis cel puţin patru persoane şi au distrus mii de case în estul ţării, notează BBC, care prezintă situaţia provocată de ploile torenţiale şi în alte ţări.
Sunt folosite bărci şi avioane militare pentru a muta oamenii în siguranţă, iar prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că prioritatea actuală este de a preveni alte pierderi de vieţi omeneşti.
În ultimele zile, ploile torenţiale s-au abătut asupra Europei Centrale şi de Est, umflând râurile şi declanşând avertizări de inundaţii în Republica Cehă, Polonia, Austria, Slovacia şi Ungaria.
Barierele împotriva inundaţiilor din capitala cehă Praga au fost ridicate, în timp ce în unele părţi ale Poloniei locuitorii au fost evacuaţi.
Cele patru persoane decedate au fost găsite în judeţul Galaţi din sud-estul României în timpul unei operaţiuni de căutare şi salvare, au confirmat serviciile de urgenţă pentru agenţia de presă AFP.
„Zeci de persoane au fost salvate din locuinţele lor în 19 zone ale ţării”, au adăugat acestea.
În Polonia, ministrul de interne Tomasz Siemoniak a declarat că există o „situaţie dificilă” în zonele din jurul a patru râuri.
În sud-vest, râul Biala a depăşit nivelurile de siguranţă cu doi metri şi există o îngrijorare deosebită cu privire la oraşele din apropiere Morow şi Glucholazy.
Locuitorul din Glucholazy, Piotr Jakubiec, a declarat că a pregătit saci de nisip şi pompe pentru a devia apa, dar că este „imposibil de prezis ce se va întâmpla”.
„Este a doua oară în viaţa mea când asist la un astfel de fenomen. Este un coşmar pentru oamenii care locuiesc aici”, a spus el.
O altă locuitoare, Zofia Owsiaka, a declarat că toată lumea din oraş este „speriată” şi că nu pare să existe „nicio speranţă că ploaia se va opri”.
„Bineînţeles că sunt speriată. Apa este cea mai puternică forţă a naturii. Toată lumea este speriată”, a spus ea.
În oraşul Wroclaw, mii de locuitori au fost nevoiţi să folosească scările blocurilor înalte, deoarece lifturile au fost închise din cauza temerilor legate de inundaţii, a raportat presa locală.
Premierul Donald Tusk a încercat să asigure publicul că prognozele „nu sunt prea alarmante” şi că ameninţarea nu se extinde la întreaga ţară.
În Cehia a fost declarată alertă maximă de inundaţii în 38 de locaţii diferite.
În Praga, barierele împotriva inundaţiilor au fost ridicate, digurile au fost închise publicului, iar grădina zoologică a fost închisă.
Vineri dimineaţă, o poartă de oţel de un metru grosime a fost folosită pentru a închide aşa-numitul Canal al Diavolului sau Certovka, care traversează oraşul.
Poarta face parte dintr-o reţea naţională de apărare împotriva inundaţiilor instalată pentru a preveni repetarea pagubelor catastrofale cauzate de inundaţiile din 1997 şi 2002.
În acest weekend, atenţia se concentrează asupra zonelor centrale şi estice ale ţării, în special asupra Moraviei de Nord, unde 50 de persoane şi-au pierdut viaţa în 1997.
În Austria, care, potrivit oficialilor, a înregistrat cea mai caldă lună august de la începutul înregistrărilor, centrul de avertizare în caz de furtună UWZ a declarat că, în unele părţi, recordurile anterioare pentru întreaga lună septembrie vor fi „depăşite în doar câteva zile”.
Manuel Kelemen, un meteorolog pentru Puls24 TV, a declarat că „ceea ce trăim este extraordinar, dacă nu chiar fără precedent”.
Sunt posibile, de asemenea, inundaţii şi alunecări de teren, iar în capitala Viena sunt aşteptate vijelii, iar căderile abundente de zăpadă din vest au provocat, de asemenea, perturbări ale traficului.
Ploi torenţiale continue sunt aşteptate şi peste graniţă, în landul german Bavaria.
Precipitaţiile extreme devin din ce în ce mai probabile în Europa, ca şi în cea mai mare parte a lumii, din cauza schimbărilor climatice.