COD ROŞU în China: Nor de poluare toxică la Beijing

Capitala Chinei, Beijing, este acoperită sâmbătă de o ceața toxică, după emiterea celui de-al doilea cod roșu - de nivel maxim - de poluare, fără a mai atinge însă vârfurile din ultimele săptămâni. Locuitorii își pun chiar întrebări asupra eficienței măsurilor drastice adoptate, transmite AFP.
Alina Costache
19 dec. 2015, 13:14
COD ROŞU în China: Nor de poluare toxică la Beijing

Codul roșu emis de autoritățile municipale a intrat în vigoare sâmbătă în zori și va fi menținut până marți. Departamentul pentru mediu a decis închiderea uzinelor și adoptarea unei circulații alternative pentru mașinile particulare pentru a evita răspândirea smogului. Și școlile urmează să își suspende cursurile.

Pe marile bulevarde din centrul orașului, de obicei blocate de ambuteiaje endemice, traficul auto părea redus sâmbătă, jumătate din cele 4,4 milioane de vehicule ale metropolei fiind nevoite să rămână în parcare (potrivit ultimei cifre pare sau impare de pe placa de înmatriculare). O ceață albicioasă cu miros de cărbune reducea vizibilitatea și estompa contururile clădirilor, însă concentrația de microparticule toxice era departe de vârfurile îngrijorătoare înregistrate în ultimele săptămâni.

Densitatea particulelor cu diametrul de 2,5 microni (PM2,5), deosebit de periculoase pentru sănătate fiindcă pătrund adânc în plămâni, a depășit sâmbătă dimineață 260 de micrograme pe metru cub, conform nivelurilor de referință măsurate de ambasada americană. Concentrația poluantă a scăzut însă la prânz la 140 de micrograme pe metru cub, nivel aflat peste plafonul maxim recomandat de OMS (de numai 25 de micrograme la o expunere de 24 de ore), dar mult sub vârfurile de poluare de peste 600 înregistrate la începutul lunii decembrie, și ele vizate de un cod roșu.

În aceste condiții și chiar dacă situația s-ar agrava în următoarele zile, unii locuitori ai Beijingului au denunțat restricțiile de circulație „adoptate numai din principiu”. „Faptul că merg sau nu cu mașina alimentată cu benzină nu are prea mult de-a face cu principalii factori producători de smog”, scria un internaut pe platforma de microbloguri Weibo, adăugând că este gata să plătească amenda prevăzută în cazul încălcării măsurii.

Poluarea este accentuată de utilizarea crescută a cărbunelui pentru producerea de electricitate în timpul iernii și de emisiile nocive provenite din regiunile industriale din jurul capitalei chineze.

Autoritățile de la Beijing au anunțat prima oară în 7 decembrie un cod roșu, asociat cu un set de măsuri, la câteva zile după ce au fost aspru criticate pentru răspunsul lor considerat insuficient față de un episod de smog și mai grav. Codul maxim extrem de mediatizat a avut efectul unui electroșoc în capitală, populația cumpărând masiv măști și aparate de purificare a aerului, stocurile epuizându-se rapid. Și spitalele au înregistrat un mare aflux de părinți, îngrijorați de sănătatea copiilor.

China, țară în care 70% din producția de electricitate este pe bază de cărbune, este primul stat poluant de pe glob, însă s-a angajat să își reducă emisiile de CO2, încheie AFP.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Acesta este cel mai puternic animal din lume. Poate ridica mașini și doborî copaci
Capital.ro
Permisul de conducere obligatoriu pentru a conduce un triciclu. E lege în România
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Șoșoacă o bate pe Simona Halep. A făcut înconjurul lumii
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
ȘOCANT! Criminalul din Vaslui, care și-a băgat victima în valiză, a mai comis o crima. Audierile au scos la iveală detalii macabre
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Doliu în lumea filmului! Bob Newhart, actorul din „Elf” și „The Big Bang Theory” s-a stins din viață la 94 de ani
Capital.ro
Simona Halep a fost EXCLUSĂ. Ion Țiriac a taxat-o: Uite că nu-l primește
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Partidul lui Macron câștigă președinția Adunării Naționale după un vot strâns
MediaFlux
Se dau 250 de lei de STAT! Vezi dacă te ÎNCADREZI
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'