Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis vineri dimineaţa patru avertizări nowcasting Cod roşu şi Cod portocaliu de vânt puternic, valabile în zone şi localităţi din judeţele Cluj, Caraş-Severin şi Sibiu. Potrivit meteorologilor, până la ora 10:00, în zona montană a judeţului Cluj, la altitudini de peste 1.800 metri, va fi Cod roşu de vânt foarte puternic cu viteze la rafală de peste 120 km/h. Vântul viscoleşte puternic şi troieneşte zăpada deja depusă şi determină o vizibilitate apropiată de zero.
Circulaţia rutieră se desfăşoară cu dificultate, vineri dimineaţă, pe Transalpina, unde mai mulţi copaci au fost doborâţi de vânt şi au căzut pe carosabil. Potrivit datelor furnizate de oficiali Poliţiei judeţene Alba, traficul rutier este îngreunat, pe DN 67 C Transalpina- între localitatea Tău Bistra şi Barajul Oaşa. La faţa locului au fost trimise echipe care taie pomii prăbuşiţi şi utilaje care să îi îndepărteze de pe şosea.
De asemenea, vântul suflă cu putere la Rânca, în județul Gorj. Pentru următoarele ore este instituit un Cod portocaliu de vreme severă pentru zona montană a județului Gorj. Meteorologii anunță că vântul ar putea trece de 80-90 de kilometri la oră.
La această oră sunt semnalate precipitații sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare slabă, pe raza județelor Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Gorj, Hunedoara, Maramureș, Mehedinți și Satu Mare, unde se circulă în general pe un carosabil umed. Se circulă în condiții de iarnă în zona montană înaltă a județelor Alba și Sălaj, unde ninge abundent.
Pe arterele rutiere principale, respectiv autostrăzile A1 București-Pitești, A2 București-Constanța și A3 București-Brașov, se circulă în condiții de vizibilitate bună, pe un carosabil uscat, nefiind semnalate precipitații.
Traficul rutier este blocat spre staţiunea Păltiniş şi se desfăşoară cu probleme pe DN 1 şi DN 7, iar şoferii sunt sfătuiţi să circule prudent pe DN 1 şi DN 7 Valea Oltului, din cauza vântului puternic zăpada este viscolită şi s-au rupt indicatoare rutiere şi copaci, au anunţat IPJ Sibiu şi societatea de drumuri.
„DJ 106A, intrarea in Păltiniş, copac căzut pe carosabil, trafic blocat total. (…) DN 1, tronson Veştem – Şelimbăr, 4 benzi, zăpada viscolită pe carosabil. (…) DN 7, km. 257, între Tălmaciu şi Talmaciu II, viscol puternic, zăpada pe carosabil. Se acţionează pentru deszăpezire. DN 7, Valea Oltului, trafic îngreunat pe tronsonul Tălmaciu – Lazaret, pe direcţia Sibiu – Vâlcea, din cauza căderilor de crengi şi copaci. La km. 240, Lazaret, traficul se desfăşoară alternativ, după ce un copac a căzut pe carosabil. La km 253, între Tălmaciu şi Boiţa, un ansamblu TIR este oprit pe banda 1 a sensului Sibiu – Vâlcea”, a anunţat IPJ Sibiu.
Între Sibiu şi Boiţa sunt indicatoare rutiere rupte şi un panou fonoabsorbant distrus. Drumarii lucrează la remedierea situaţiei.
Traficul rutier este blocat pe drumul judeţean spre intrarea în staţiunea Păltiniş, din cauza unui copac căzut pe carosabil, a mai informat IPJ Sibiu.
Şase acoperişuri de bloc au fost luate de vânt şi trei autoturisme au fost avariate, vineri, în Reşiţa şi Caransebeş, din cauza fenomenelor meteo extreme care s-au manifestat, în cursul dimineţii, în cele două oraşe.
Astfel, patru acoperişuri de bloc au fost afectate în municipiul Reşiţa, pe bulevardul Republicii, şi pe străzile Sportului, Petru Maior, Tuşnad şi două în municipiul Caransebeş, pe străzile Cazărmii şi Liliacului, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Caraş-Severin.
Totodată, pompierii militari au acţionat pentru tăierea şi îndepărtarea copacilor căzuţi pe carosabil pe DN58, la Caraşova, pe DJ 581, la Rafnic, pe strada Timişoarei, în municipiul Reşiţa şi pe strada Bujorului, în municipiul Caransebeş.
A nins și s-a așternut strat gros de zăpadă și în Bucovina.
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis joi o avertizare Cod roşu de viscol puternic, ce vizează, pe parcursul zilei de vineri, zone montane din şapte judeţe, precum şi Coduri galbene şi portocalii de vânt puternic şi ninsori importante în cea mai mare parte a ţării.
Avertizarea Cod roşu de viscol la altitudini de peste 1.700 de metri, în judeţele Caraş-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Braşov, Argeş şi Dâmboviţa, a intrat în vigoare vineri dimineaţa la ora 5:00 şi va fi valabilă până la ora 14:00. În aceste zone, vântul va bate cu peste 120 km/h, fenomen ce va determina reducerea vizibilităţii spre zero şi troienirea zăpezii.