Risc mare de avalanşe la munte. Potrivit buletinului nivometeorologic valabil până miercuri la ora 20.00, în Bucegi şi Făgăraş, la altitudini de peste 1.800 de metri, stratul mai instabil de zăpadă de la suprafaţă, chiar dacă nu are grosimi importante decât pe anumite pante, va putea aluneca peste cel vechi în special la supraîncărcări, favorizând declanşarea unor avalanşe de dimensiuni mici şi medii, riscul fiind însemnat.
La altitudini de sub 1800 de metri, unde stratul de zăpadă are dimensiuni mai reduse, la supraîncărcări mari, vor fi condiţii pentru alunecarea stratului nou depus pe pantele mai înclinate şi cu acumulări mai importante, riscul fiind moderat.
nivologieŞi în Munţii Rodnei şi Călimani-Bistriţei, la peste 1800 de metri, pe pantele suficient de înclinate, vor fi condiţii pentru alunecarea stratului nou-depus din partea superioară şi pentru declanşarea unor avalanşe de dimensiuni medii, riscul fiind prezent atât spontan, cât mai ales la supraîncărcări ale stratului. Riscul este însemnat.
Prognoza meteo. Nori stratiformi, ninge pe pârtii înainte de ziua liberă de miercuri. Harta stratului de zăpadă
La altitudini mai mici de 1.800 de metri riscul de avalanşă rămâne moderat. Tot risc moderat de avalanţă este şi în Munţii Ţarcu-Godeanu, Parâng-Şureanu, Vlăîdeasa şi Ceahlău.
Cel mai mare strat de zăpadă era înregistrat luni la VF. Călimani (114 cm), urmat de Bâlea Lac (86 cm) şi Vf. Omu (79 cm).
Directorul ANM anunță un ger de crapă pietrele: Furtuna Isha aduce cel mai sever episod de iarnă
Furtuna Isha a făcut prăpăd în Vestul Europei, iar efectele încep să se resimtă și în România. Directorul ANM, Elena Mateescu, a explicat că efectele vor fi vizibile în special în zonele montane, acolo unde vom avea ninsori și vânt extrem de puternic.
”Vom avea predominant ninsori, dar și în zona montană înaltă, în toate masivele, unde, dacă la început vorbim de ninsori, la mijlocul acestei săptămâni, după episodul de ger, pentru că temperaturile vor mai crește, nu simțitor, dar vor deveni în general pozitive ziua, și chiar și minimele, pe parcursul nopților, vor mai crește, aceste ninsori, care la început vor predomina în regiunile intracarpatice și în zonele de munte, vor traversa și partea de sud-est și est a României”, a explicat directorul Administrației Naționale de Meteorologie.
Furtuna Isha lovește și în România. În nordul şi vestul Europei, fenomenul meteo a provocat deja mai multe coduri roșii de vreme rea.
”Ce avem dinspre partea de vest a Europei, intersecția unor mase de aer foarte reci, la contactul cu masa de aer dinspre latitudini nordice, care aduce acest val de aer polar, aduce și intensificările de vânt. Pentru că și în zona montană, la noi, vom vorbi la mijlocul acestei săptămâni, în intensificare, de viteze ale vântului mai mari de 60-80 km/h, cu siguranță și în zonele mai joase de relief, viteze de 40-50 km/h, în condițiile valorilor preponderent negative, vor amplifica senzația de rece”, a mai spus directorul ANM.