„În contextul fenomenelor hidrometeorologice care s-au manifestat astăzi, au fost înregistrat efecte în 15 localităţi din 5 judeţe (Alab, Cluj, Hunedoara, Maramureş şi Suceava), unde au fost afectate de viituri 118 case, 10 curţi şi 2 operatori economici, iar un autovehicul a fost luat de viitură. De asemenea, s-a intervenit pentru degajarea a 6 copaci căzuţi pe carosabil”, a transmis, vineri seara, IGSU.
Totodată, 99 de persoane au fost evacuate la rude (40 în localitatea Dăroaia şi 57 în localitatea Gura Roşiei – Alba şi 2 în localitatea Breaza de Sus – Suceava), iar o persoană s-a salvat din calea viiturii după ce autoturismul în care se afla a fost luat de apă (localitatea Gura Sohodol – Alba)
Vineri seară, traficul rutier este blocat pe un drum naţional (DN 74 – Alba) şi pe un drum judeţean (DJ 750 – Alba) din cauza copacilor rupţi şi a aluviunilor şi a fost temporar afectat pe un drum naţional (DN 1R – Cluj) şi pe un drum judeţean (DJ 184B – Maramureş).
IGSU a prezentat situaţia detaliată pe judeţe:
1. Judeţul Alba
– în loc. Roşia Montană se intervine pentru evacuarea apei din 3 case inundate;
– în loc. Curături s-a intervenit pentru evacuarea apei din o casă inundată;
– în loc. Valea Săliştii se intervine pentru evacuarea apei din 4 case inundate;
– în loc. Şugag s-a intervenit pentru evacuarea apei din o casă, o curte şi un beci;
– în loc. Abrud se intervine pentru evacuarea apei din 7 case şi de pe o stradă inundată;
– în loc. Câmpeni se intervine pentru evacuarea apei din 8 case, 2 obiective economice şi de pe o stradă colmatată;
– în loc. Horea s-a intervenit pentru evacuarea apei din o casă inundată;
– în loc. Gura Sohodol se intervine pentru evacuarea apei din 4 case şi 4 curţi, iar o persoană s-a autosalvat după ce autoturismul în care se afla a fost luat de viitură;
– în loc. Gura Roşiei se intervine pentru evacuarea apei din 71 de case, iar 57 de persoane sunt evacuate în spaţii puse la dispoziţie de autorităţi;
– în loc. Cărpiniş se intervine pentru evacuarea apei din 11 case inundate;
– în loc. Dăroaia se intervine pentru evacuarea apei din 5 case inundate, iar 40 de persoane au fost evacuate preventiv la rude din locuinţele inundate;
– DN 74, între loc. Câmpeni şi Cărpiniş, este blocat de aluviuni, se intervine pentru deblocare;
– DJ 750A, între localităţile Sohodol şi Gura Sohodol este afectat de viitură pe cca. 150 ml, circulaţia rutieră fiind blocată.
2. Judeţul Cluj
– în loc. Mărişel s-a intervenit pentru stingerea unui incendiu provocat de fulger la 1 casă, fără a fi înregistrate victime;
– pe DN 1R, în loc. Beliş, s-a intervenit pentru degajarea a 3 copaci căzuţi pe carosabil, traficul fiind temporar oprit.
3. Judeţul Hunedoara
– în loc. Brad s-a intervenit pentru evacuarea apei din 2 curţi şi un subsol de bloc.
4. Judeţul Maramureş
– pe DJ 184B, pe raza loc. Şomcuta Mare s-a intervenit pentru degajarea a 3 copaci căzuţi pe carosabil, traficul fiind temporar oprit.
5. Judeţul Suceava
– în loc. Benia s-a intervenit pentru evacuarea apei din o curte;
– în loc. Breaza de Sus s-a intervenit pentru evacuarea apei din o casă şi 2 curţi, iar 2 persoane s-au autoevacuat la rude.
În contextul avertizărilor hidrometeorologice, au fost emise 13 mesaje de informare a populaţiei prin sistemul RO-ALERT, în 7 judeţe (Alba, Arad, Cluj, Hunedoara, Neamţ, Sibiu şi Suceava).
La acest moment sunt intervenţii în desfăşurare pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice în mai multe localităţi din judeţul Alba, a precizat IGSU.
Judeţul Alba a fost, vineri, din nou sub cod roşu de vijelii. Autorităţile au emis mesaje Ro-alert pentru a-i avertiza pe localnici.
Mai multe localităţi din judeţul Alba s-au aflat vineri sub cod roşu de vijelii. Zeci de case şi gospodării au fost afectate în urma ploilor abundente. De asemenea, drumul de acces către comuna Sohodol este blocat vineri seara din cauza viiturilor.
Potrivit reprezentanţilor ISU, drumul DN 74 către Cărpiniș este în continuare blocat de aluviuni.
Festivalul Naţional de Folclor „Sus, sus, sus, la moţi, la munte” de la Câmpeni a fost suspendat după ce terenul pe care se desfăşura manifestarea a fost inundat în urma ploilor torenţiale înregistrate vineri seara. Multe dintre maşini au rămas blocate, fiind afectată mare parte din logistica necesară organizării festivalului.
Printre cei care urmau să urce pe scenă în recital vineri seara se află artişti ai Ansamblului Folcloric al judeţului Alba, Mirela Mănescu, Gheorghiţa Nicolae, Nicolae Furdui Iancu şi Tudor Furdui Iancu.
Organizatorii ediţiei a XXXIV-a a Festivalului Naţional de Folclor „Sus, sus, sus, la moţi, la munte” sunt Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena”, Primăria şi Consiliul Local Câmpeni, Casa de Cultură „Avram Iancu” din Câmpeni.
https://www.youtube.com/watch?v=evlJDTSTJAI
Hidrologii au emis o avertizare de tipul COD ROȘU de inundații, pe râurile din bazinele hidrografice: Arieș – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Albac – amonte confluență cu râul Valea Mare, județul: Alba.
Avertizarea este valabilă până vineri noaptea la ora 24.00.
Potrivit hidrologilor, ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE PERICOL pe râurile din bazinele hidrografice: Arieș – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Albac – amonte confluență cu râul Valea Mare, județul: Alba.
Fenomenele se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri din bazinele hidrografice: Sohodol, Abrud.
Citeşte şi Alertă de Cod galben şi portocaliu. Ţara se împarte în două, în acest weekend