Codul rutier – denumirea sub care este cunoscuta Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 – contine unele dispozitii care la prima vedere pot fi considerate neimportante, dar care au drept scop principal prevenirea accidentelor de circulatie.
Astfel, in momentul de fata exista mai multe fapte pentru care soferii pot primi foarte usor amenzi contraventionale atunci cand conduc autoturisme pe drumurile publice fara sa tina seama de toate obligatiile pe care le au.
In trafic, orice fel de schimbare a directiei de mers trebuie semnalizata. Atat pentru a nu incurca circulatia celorlalti, cat si pentru a evita accidentele. In caz contrar, autoritatile pot sa aplice doua sau trei puncte-amenda.
Proaspetii soferi, adica cei care au mai putin de un an vechime de la obtinerea permisului auto, sunt obligati sa tina la vedere un semn distinctiv – pe parbriz (dreapta jos) si pe luneta (stanga jos). Acesta este un disc galben care are in centru semnul exclamarii si mai este cunoscut in popor drept „lamaie”. Cei care nu-l folosesc pot primi, de asemenea, doua sau trei puncte-amenda.
Atunci cand la semafor se aprinde culoarea galbena, soferii sunt nevoiti sa opreasca. Singura exceptie admisa de lege in acest caz este atunci cand vehiculul este atat de aproape de semafor incat o oprire in conditii de siguranta nu mai este posibila. „Fortarea” culorii galbene poate fi sanctionata cu doua sau trei puncte-amenda.
O alta fapta ce poate fi sanctionata cu doua/trei puncte-amenda este conducerea unei masini cu placutele numarului de inmatriculare murdare. Desigur, asta in masura in care mizeria impiedica identificarea numarului de inmatriculare. Aceeasi regula se aplica si daca placutele sunt deteriorate sau acoperite cu gheata ori zapada.
Daca vorbesti la telefon in timp ce conduci si nu folosesti dispozitive de tip „maini libere” („hands free”), politistii te pot sanctiona cu doua/trei puncte-amenda, dar si cu doua puncte de penalizare.
Centura de siguranta poate salva viata soferului intr-un accident grav, astfel ca purtarea ei nu este un simplu moft al autoritatilor. Nerespectarea acestei obligatii poate fi sanctionata, de asemenea, cu doua/trei puncte-amenda si doua puncte de penalizare.
Folosirea instalatiei de sonorizare a masinii la un nivel de zgomot care afecteaza atat deplasarea in siguranta a soferului, cat si a celorlalti participanti la trafic este o alta fapta care permite autoritatilor sa dea amenzi (patru sau cinci puncte-amenda, mai precis). Sanctiunea este aplicabila si pentru orice fel de activitate a soferului ce ii distrage atentia de la condus.
Pentru a putea conduce un autovehicul pe drumurile publice, legislatia rutiera impune dotarea acestuia cu o trusa medicala de prim ajutor, doua triunghiuri reflectorizante si un stingator de incendiu. Si toate trebuie sa fie omologate. In caz contrar, sanctiunea este tot de patru/cinci puncte-amenda.
Pentru a evita coliziunile, soferii sunt obligati sa pastreze o distanta corespunzatoare fata de masina din fata. Nepastrarea acesteia – daca din aceasta cauza se produce un accident cu pagube materiale – este echivalenta cu patru/cinci puncte-amenda si trei puncte de penalizare.
Daca circulatia este blocata in intersectie, soferii nu trebuie sa patrunda in ea, indiferent ca la semafor este aprinsa culoarea verde. Cei care intra in mod voit intr-o intersectie blocata risca sa fie sanctionati tot cu patru/cinci puncte-amenda si trei puncte de penalizare.
Citeşte mai mult pe avocatnet.ro