Cele mai des intalnite contraventii sunt cele prevazute de codul rutier. Sanctiunile contraventionale principale sunt: avertismentul, amenda si obligarea contravenientului la prestarea unei activitati in folosul comunitatii.
Amenda contraventionala are un caracter administrativ, limita minima a acesteia fiind de 25 lei noi iar limita maxima nu poate depasi:
– 100.000 lei noi, in cazul contraventiilor stabilite prin lege si ordonante;
– 50.000 lei noi in cazul contraventiilor stabilite prin hotarari ale Guvernului;
– 5.000 lei noi in cazul contraventiilor stabilite prin hotarari ale consiliilor judetene;
– 2.500 lei noi in cazul contraventiilor stabilite prin hotarari ale consiliilor locale.
Sumelor provenite din amenzi contraventionale se fac venit integral la bugetul de stat, cu exceptia celor aplicate, potrivit legii, de autoritatile administratiei publice locale si a amenzilor privind circulatia pe drumurile publice, care se fac venit integral la bugetele locale.
Cum se plateste amenda contraventionala
Contravenientul poate achita, pe loc sau in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia, jumatate din minimul amenzii prevazute in actul normativ. Aceasta posibilitate, reglementata expres in actul normativ care stabileste contraventia, se noteaza de catre agentul constatator in procesul-verbal.
Termenul stabilit in procesul verbal incepe sa curga de la miezul noptii zilei urmatoare constatarii contraventiei, iar daca termenul se sfarseste intr-o zi de sarbatoare legala sau cand serviciul este suspendat se va prelungi pana la sfarsitul primei zile de lucru urmatoare.
Amenzile contraventionale pot fi achitate si prin intermediul instrumentelor de plata electronica in cadrul Ghiseului virtual de plati. In acest caz:
a) achitarea unei amenzi contraventionale se dovedeste prin prezentarea extrasului de cont al platitorului sau a dovezii de plata emise de Ghiseul virtual de plati, aceasta specificand data si ora efectuarii platii;
b) se elimina obligativitatea pentru platitor de a preda o copie de pe extrasul de cont sau de pe dovada de plata emisa de Ghiseul virtual de plati catre agentul constatator sau organul din care acesta face parte.
Prescriptia aplicarii si executarii sanctiunii contraventionale
Potrivit art. 13 din OG 2/2001, termen general de prescriptie pentru aplicarea oricarei sanctiunii contraventionale, de 6 luni de la data savarsirii faptei . Cu alte cuvinte, contraventia atrage raspunderea numai daca se aplica o sanctiune in maxim 6 luni de la data savarsirii faptei . Altfel, fapta se prescrie si contravenieatul nu mai poate fi sanctionat.
In ce priveste prescrierea executarii sanctiunii, aceasta nu se aplica decat in cazul amenzii contraventionale. Astfel executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie, daca procesul verbal nu a fost comunicat contravenientului, in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii.
In cazul comunicarii in termen a procesului-verbal, termenul de prescriptie a executarii este cel prevazut de art. 131 Cod de procedura fiscala, si anume 5 ani incepand de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere dreptul de a cere executarea silita a creantei provenite din amenda contraventionala.