COD RUTIER 2018: Una dintre cele mai importante modificari vine pentru cei care doresc sa obtina sau sa isi schimbe permisul de conducere. Se pare ca bucata de plastic ce ofera dreptul de a sofa va fi obtinuta ceva mai greu, in conditiile in care au fost listate mai multe boli care transforma persoanele care sufera de ele in persoane inapte.
Cele mai importante dintre aceste boli sunt cele cardiace si cele diabetice, care nu sunt tratate. Dat fiind faptul ca exista peste 3.5 milioane de romani care au probleme de acest fel, legea este una cat se poate de importanta.
In primul rand, decizia a fost cauzata de o directiva UE din 2016, care a hotarat sa se impuna mai multe restrictii atunci cand vine vorba despre boli ce pot pune viata soferului si viata participantilor la trafic in pericol.
Afectiunile cardiovasculare, spre exemplu, pot duce la alterarea brusca a functiilor cerebrale, ceea ce poate duce la accidente destul de grave. Pentru a putea obtine permisul auto, cei care sufera de boli precum bradiaritmii, tahiaritmii sau angina pectorala, au nevoie de o adeverinta din partea medicului.
Cei care sufera de diabet zaharat pot sa conduca, atata vreme cat pot demonstra ca sunt capabili sa tina sub control eventualele episoade de hipoglicemie.
COD RUTIER 2018: Care sunt principalele afectiuni care ii pot lasa pe soferi fara permis?
Chiar daca pe lista inaintata de ministrul Florian Bodog sunt mai multe zeci de afectiuni ce se pot dovedi periculoase, cele mai importante sunt urmatoarele:
Diabetul zaharat. Este boala de care sufera un numar mare de romani si care poate afecta in mod serios vietile soferilor;
Simptome de angina;
Operatiile de bypass coronarian;
Probleme legate de hipertensiunea arteriala.
COD RUTIER 2018: De ce acte au nevoie cei care doresc sa isi schimbe permisul in 2018?
Pentru cei care au permisul expirat sau pe cale de a expira, sunt necesare o serie de documente:
O cerere inaintata de titularul permisului;
Actul de identitate, atat in original, cat si in copie;
Dovada achitarii contravalorii permisului de conducere. Plata se poate face atat on-line prin intermediul internet bankingului, cat si la orice ghiseu de banca. Contravaloarea permisului este de 68 de lei;
Permisul de conducere vechi.
Avizul medical care demonstreaza ca soferul este apt pentru a conduce in continuare. Acest aviz este, de fapt, cel care poate pune cele mai mari probleme in cazul reinnoirii permisului de conducere.
Celor care doresc sa obtina permisul auto in acest an le trebuie, in mod evident, documentul de absolvire a unei scoli de soferi, rezolvarea unui numar cat mai mare de chestionare auto 2018 si o insusire cat mai buna a legislatiei rutiere.
COD RUTIER 2018: Ce trebuie sa stie toti soferii romani?
Posibilitatea de a conduce este un drept, insa in acelasi timp este o obligatie care aduce o serie de responsabilitati. O data vazut cu permisul de conducere in portofel, orice sofer trebuie sa evite orice tip de incident in trafic, asadar, trebuie sa fie cat se poate de sincer in ceea ce priveste istoricul medical, trebuie sa evite consumul de alcool si sa conduca cu prudenta. Drumurile din Romania nu sunt intocmai cele mai bune din lume, chiar daca cnadnr pare a fi o institutie tot mai transparenta, asadar, prudenta poate sa fie diferenta intre un sofat sigur si unul nesigur.