COD RUTIER 2019.Un proiect de lege a fost publicat pe pagin.a Ministerului. Sănătății, care anunța că cei care doresc să devină șoferi profesioniști, vor fi nevoiți să facă un control pneumologic. Controlul pneumologic, ajută la identificarea riscului de apnee în somn, și se realizează doar pentru cei care doresc să devină șoferi pentru grupa II. Dacă candidatul ca fi declarat apt, va putea să conducă autovehiculul, dar dacă este declarat inapt, atunci nu va avea voie să conducă niciun autovehicul.
Legislația nouă prevede fișa medeicală pentru obținerea permisului să conțină examene de specialitate la medicina internă, ortopedie și traumatologie, neurologie psihiatrie, otorinolaringologie și oftalmologie. De asemenea, persoanele care doresc să obțină permis de categoria II, C.,C.E.,C.1,C1E,D,DE,D1E, Tr, Tv, să facă și un examen la specialitate de pneumologie.
Creșterea valabilității examenului medical, de la 6 luni, la 1 an, în cazul tuturor categoriilor de obține a permisului de conducere.
Dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice este acordat în baza unui examen ce include o probă teoretică și o probă practică, potrivit legislației în vigoare. În acest sens, cei care vor să obțină permisul auto trebuie să urmeze cursuri de pregătire teoretică și practică în cadrul unei școli de șoferi.
Examen auto 2019. Conform Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), cei care doresc să obțină permisul auto în 2019 trebuie să țină cont de anumite reguli.
Pentru a obține permisul auto, trebuie să susții două probe: una teoretică și una practică.
Dosarul unui candidat trebuie să conțină următoarele documente, conform site-ului drpciv.ro.
– cerere tip
-fișă de școlarizare, care este valabilă un an de zile de la data absolvirii cursurilor, emisă de școala de conducători auto, în cadrul căreia au fost aboslvite cursurile teoretice și practice și în care se consemnează avizul medical
– cazierul judiciar, în termen de valabilitate, și, după caz, copia hotărârii judecătorești de condamnare, rămasă definitivă, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii cu executare sau la pedeaspsa amenzii, copia biletului de liberare sau a documentului care atestă executare pedepsei amenzii.
– chitanța de plată a contravalorii permisului de conducere, în valoare de 68 de lei. Aceasta poate fi achitată numerar la ghișeu, odată cu depunerea documentelor.
Prima probă pentru obținerea permisului auto este cea teoretică.
Doritorii de permis auto mai trebuie să aibă în vedere că aceștia trebuie să fie apți din punct de vedere medical și psihlogic, să facă dovada pregătirii pentru examen, precum și dovada că au domiciul pe raza serviciului public de permise auto de conducere.
De asemenea, persoanele care vor permis auto, nu trebuie să fi fost condamnate în baza unor hotărâri judecătorești definitive pentru infracțiuni care au legătură cu circulația pe drumurile publice, vătămarea corporală sau uciderea în urma nerespectării unor reguli de circulație.
a) bradiaritmii – boală de nod sinusal şi tulburări de conducere şi tahiaritmii, aritmii supraventriculare şi ventriculare, cu antecedente sau cu episoade de sincopă cauzate de tulburările de ritm cardiac; această prevedere se aplică în cazul grupelor 1 şi 2;
b) bradiaritmii – boală de nod sinusal şi tulburări de conducere cu bloc atrioventricular (AV) de grad II Mobitz II, bloc atrioventricular de grad III sau bloc de ramură alternant; această prevedere se aplică numai în cazul grupei 2;
c) tahiaritmii supraventriculare şi ventriculare cu:
(i) cardiopatie structurală şi tahicardie ventriculară susţinută; această prevedere se aplică în cazul grupelor 1 şi 2;
(ii) tahicardii ventriculare polimorfe nesusţinute, tahicardii ventriculare susţinute sau cu indicaţie pentru un defibrilator; această prevedere se aplică în cazul grupei 2;
d) simptome de angină; această prevedere se aplică în cazul grupelor 1 şi 2;
e) implantare sau înlocuire a unui stimulator cardiac permanent; această prevedere se aplică în cazul grupei 2;
f) implantare sau înlocuire a unui defibrilator sau un şoc adecvat sau inadecvat produs de un defibrilator; această prevedere se aplică în cazul grupei 1;