COD RUTIER. Șoferii care stropesc pietonii riscă amenzi usturătoare. Potrivit Regulamentului Circulației Rutiere, persoana care conduce un vehicul trebuie să șofeze în aşa fel încât să nu stropească pietonii, atunci când pe drum este apă sau noroi. Regula nu se aplică însă pentru mulți șoferi care circulă pe străzile din România, care nu se gândesc deloc la consecințe, atunci când trec cu viteză prin bălțile pline cu apă.
Pietonii care se trezesc uzi fleașcă din cauza șoferilor rău intenționați se pot adresa celei mai apropiate secții de poliție pentru a-l trage la răspundere pe șoferul vinovat. Aceștia trebuie însă să rețină numărul de înmatriculare al mașinii, dar să se prezinte și cu un martor care a asistat la „dușul” din stradă.
Potrivit juriştilor, stropirea pietonilor poate fi calificată drept deteriorarea bunurilor personale, iar acest lucru se pedepseşte cu amendă de la 1.500 la 3.000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 20 la 40 de ore.
Mulți români preferă însă doar să-i adreseze vorbe de ocară șoferului vinovat și renunță să mai meargă la secția de poliție, iar șoferii scapă basma curată.
Potrivit H.G. 1391/2006, pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a O.U.G. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, la capitolul privind contravențiile se precizează că “stropirea pietonilor, clădirilor și vehiculelor, atunci când pe drumurile publice există apă sau noroi, se sancționează contravențional”.
Cu totul altfel stă treaba peste hotare, unde pietonii sunt mult mi respectați de șoferi. În marea Britanie, de exemplu, șoferii riscă amenzi amețitoare. Potrivit Codului Rutier britanic din 1998, un șofer care folosește „un vehicul mecanic pe orice drum public fără atenție față de ceilalți participanți la trafic” riscă o amendă de până la 5.000 de lire sterline, potrivit ladbible.com!