Diniulie 2020, conform Ordonanței de urgență nr. 13/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, modificările aduse Codului Rutier vor intra în vigoare și este imperativ ca orice participant la trafic, în calitate de șofer, sau pasager, să țină cont.
COD RUTIER 2020. Trucul prin care poţi să conduci chiar dacă ţi-a fost suspendat permisul auto
Una din modificările aduse se referă centura de siguranță, astfel că toate persoanele aflate în mașină și în mișcare sunt obligate să poarte centura de siguranță, indiferent de locul pe care îl ocupă în mașină, în dreapta șoferului, pe scanul șoferului, sau în pe bangheta din spate a mașinii.
Reglementările, în afară de obligativitatea purtării centurii de siguranță, vorbește și despre noile amenzi ce se vor aplica la încălcarea acestei obligativități, și anume riscăm o amendă încadrată în Clasa 1 de contravenții, ce presupune o penalizare cu două sau trei puncte-amendă. Punctul-amendă are valoarea de 145 de lei, quantumul amenizlor fiind, așadar, între 290 și 435 de lei.
Fie că ești șofer sau pasager, prima obligație pe care o ai atunci când te urci într-un automobil este acela de a te asigura că centura de siguranță este funcțională și poziționată corespunzător. Este, de altfel, printre primele lucruri care se învață la școala de șoferi, atât la teorie, cât și la practică, sau mai cunoscute sub numele de ore de traseu. Este primul element de protecție în cazul unui accident cu coliziune frontală, sau laterală, în afară de air-bag-uri, asta în cazul în care mașina este prevăzut cu aceste dispozitive.