COD RUTIER 2020. Cum rişti să iei amendă chiar dacă ai anvelope de iarnă. Schimbări uriaşe la obţinerea şi preschimbarea permisului

Anul 2020 aduce noi modificări în Codul Rutier. Cele mai importante prevăd noi reguli pentru cei care vor să obțină permisul de conducere și obligativitatea ca persoanele în vârstă să facă controale medicale mai des.
Filip Stan
06 feb. 2020, 10:59
COD RUTIER 2020. Cum rişti să iei amendă chiar dacă ai anvelope de iarnă. Schimbări uriaşe la obţinerea şi preschimbarea permisului

COD RUTIER 2020. Începând cu 1 ianuarie 2020 Noul Cod Rutier mai prevede și numeroase modificari și pentru utilizatorii telefonului mobil la volan, aceasta fiind una dintre cauzele care duce la producerea accidentelor rutiere, aceștia vor primi sancțiuni mult mai mari, iar cei care sunt prinși că vorbesc la telefon în timp ce ce conduc, riscă să rămană fară permisul de conducere, pe o perioadă de 30 zile.

COD RUTIER 2020. Majoritatea şoferilor încalcă această regulă. Amenzi şi de 1.800 lei de la 1 ianuarie dacă faci asta la volan

Autoritățile au în vedere și monitorizarea video a probei practice pentu obținerea permisului auto, pentru a nu mai fi cazuri în care sunt favorizate unele persoane. Și vitezomanii vor avea de suferit după ce se va aplica noul Cod Rutier, deoarece acesta are în vedere interzicerea dispozitivelor de detectare a aparatelor radar și prevede majorarea in funcție de cuantumul vitezei, a duratei de suspendare a permisului de conducere dar și a cuantumului amenzii.

Actul normativ ce vizează modificarea ligislației rutiere, Legea 130/2019, stabilește că reducerea perioadei de suspendare a permisului de conducere se poate solicita în mai multe cazuri, asta însemnănd că, mai mulți șoferi, vor putea beneficia de perioade mai scurte de suspendare a dreptului de a conduce o mașină.

COD RUTIER 2020. Noi amenzi pentru biciclişti

COD RUTIER 2020. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea Codului Rutier, care prevede amenzi mai mici pentru bicicliștii care nu respectă regulile de circulație. Sancțiunile nu vor mai fi încadrate în clasa a III-a de amenzi  (870 – 1.160 lei), ci în clasa a II-a (580 – 725 lei). Amenzile pentru cei care nu își echipează corespunzător bicicletele rămân neschimbate. 

 La articolul 100 din Codul Rutier, alineatul 1, după punctul 13 a mai fost introdus încă un punct, 14, cu privire la „nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor, cu excepția cazurilor prevăzute la art. 101 alin. (1) pct. 8.” Potrivit noilor reglementări, bicicliștii care nu respectă regulile de circulație vor fi sancționați cu amendă contravențională cuprinsă între 580 și 725 de lei (clasa a II-a de amenzi). Până acum, aceștia erau amendați cu 870 – 1.160 de lei (clasa a III-a de amenzi).

Amenzi uriaşe pentru biciclişti, se ajunge şi la 1000 de lei. Decizia de ultimă oră a Parlamentului 

A fost modificat, de asemenea, punctul 8 din articolul 101, alineatul 1, care până acum prevedea sancțiuni din clasa a III-a de amenzi pentru „nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor și mopedelor.”

În urma modificării, punctul 8 are următorul conținut: „nerespectarea normelor privind dotarea bicicletelor, prevăzută la art. 70 alin. (3) din prezenta ordonanță de urgență coroborat cu art. 14 și 15 din Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, cu modificările și completările ulterioare, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1391/2006, a interdicțiilor prevăzute la art. 74 alin. (1) din prezenta ordonanță de urgență și a art. 52 alin. (1), și art. 161 alin. (1) lit. f), g) și r) din Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, cu modificările și completările ulterioare, precum și a obligațiilor prevăzute la art. 31 lit. a) și art. 60 alin. (3) din prezenta ordonanța de urgență și la art. 136 alin. (1) și art. 138 alin. (1) din Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, cu modificările și completările ulterioare.”

Astfel, amenzile pentru cei care nu își echipează corespunzător bicicletele rămân neschimbate (clasa a III-a, între 870 și 1.160 de lei). Legea a fost promulgată, luni, de președintele Klaus Iohannis.

Parlamentarii USR sunt cei care au inițiat proiectul, în urmă cu doi ani. Aceștia au motivat inițiativa prin faptul că bicicletele trebuie incluse în aceeaşi clasă de sancţiuni cu mopedele, vehiculele cu tracţiune animală sau conducătorii de coloane militare, cortegii, grupuri organizate şi animale.

COD RUTIER 2020. Autorităţile pregătesc noi reguli pentru obţinerea permisului auto din 2020. Codul Rutier a suferit deja numeroase schimbări în ultima perioadă, cel mai recent chiar luna trecută. Cu toate acestea, guvernanţii nu sunt mulţumiţi de rezultate, astfel că se lucrează la noi modificari care să facă mai sigură circulaţia pedrumurile publice. Printre acestea, şi noi reguli pentru obţinerea şi reînnoirea permisului auto.

Începând cu 1 iulie, cei care dau examen pentru obţinerea permisului de conducere trebuie, potrivit ultimelor modificări operate, să aibă cel puţin 10 clase terminate. În trecut, era suficient ca aceştia să fie la vârsta majoratului. De asemenea, pentru reînnoirea permisului de conducere, persoanele mai în vârstă vor fi nevoite să facă mai des controlul medical.

 

Pe viitor, evaluările medicale şi psihologice pentru toţi conducătorii auto vor fi îmbunătăţite prin actualizarea periodică a baremurilor de evaluare, penyru a elimina posibilitatea obţinerii frauduloase a acestor avize. De asemenea, se are în vedere înăsprirea pedepselor pentru cei care folosesc telefonul la volan, aceasta fiind una dintre cauzele majore de accidente rutiere.

Autorităţile au în vedere şi monitorizarea video a probei practice pentru obţinerea permisului auto, pentru a nu mai fi cazuri în care sunt favorizate unele persoane. Alte modificări au în vedere interzicerea dispozitivelor de detectare a aparatelor radar, dar şi majorarea perioadei de suspendare a permisului auto în funcţie de numărul de kilometri cu care a fost depăşită limita de viteză.

COD RUTIER 2020. Nu există încă contul unic de plată a amenzilor, promis de un an

Şoferii ar fi trebuit, de la începutul lui 2019, să poată utiliza un cont unic pentru a plăti amenzile rutiere primite. Acest lucru nu a fost posibil, însă, din cauză că acel cont nu a fost operaționalizat. De aceea, am și trimis o solicitare Ministerului de Interne, prin care am cerut clarificarea situației. Instituția ne-a răspuns că nici la această dată acel cont nu este operațional, din cauza lipsei unor norme de punere în aplicare.

Cum spuneam și mai sus, șoferii ar fi trebuit să poată să plătească sancțiunile contravenționale rutiere în contul unic, de la 1 ianuarie 2019. Inițial, am crezut că adoptarea unui ordin prin care să fie stabilită măsura, în sine, ar fi fost de ajuns. Ordinul acela a și fost adoptat la finalul anului 2018 (e vorba de Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 3.893/2018). Era și destul de detaliat și specific, în sensul că se referea, exact, la contul unic (tehnic, vorbim de două conturi, unul pentru cei cu domiciliu în țară, altul pentru cei cu domiciliu în afară).

COD RUTIER. Ce cantitate de ALCOOL poţi consuma înainte de a te urca la volan

Problema era că, inclusiv după apariția acelui ordin, aceste conturi nu erau operaționale – nu existau detalii despre codurile IBAN, ele urmând să fie publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor. Din lipsa oricăror alte informații, am solicitat clarificări autorităților și am primit, recent, un răspuns din partea Ministerului de Interne. Conform reprezentanților Ministerului, conturile nu sunt operaționale nici măcar la acest moment, din cauză că nu există cadrul legal de aplicare.

În esență, Ministerul de Interne a menționat că „respectivele conturi IBAN aparțin Ministerului Finanțelor Publice, iar în lipsa cadrului legal reprezentat de Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale, care să reglementeze informațiile minime necesare pentru ca procesul-verbal de contravenție să constituie titlu de creanță electronică, conturile în cauză nu pot deveni operaționale”.

În final, instituția a mai menționat că, la acest moment, procesul de adaptare a legislației, care să permită utilizarea conturilor, este în derulare. Dar nu a mai menționat și când – aproximativ – s-ar putea concretiza aceste lucruri.

De asemenea, Ministerul de Interne a menționat și că Ministerul Finanțelor Publice este cel care încasează aceste sume, dar ele vor ajunge în bugetele locale sau la bugetul de stat.

Din data de 1 iulie 2020, persoanele care vor să aibă carnet de conducere trebuie să aibă absolvite cel puțin 10 clase terminate. 

 

Cod Rutier 2020: persoanele în vârstă sunt obligate să facă mai des controlul medical

O altă modificare prevăzută în noul Cod Rutier 2020 stabilește ca persoanele în vârstă care mai doresc să conducă pe drumurile din România vor fi obligate să facă mai des controlul medical. Pe de altă parte românii cu probleme cardiace sau diabet vor obține mai greu permisul auto.  Persoanele care doresc obținerea permisului de conducere auto și care suferă de afecțiuni cardiovasculare sau diabet zaharat vor putea obține mai greu dreptul de a conduce un autovehicul,.

Noile reglementări ale Codului Rutier prevăd și ca cei care sunt prinşi vorbind la telefon în timp ce se află la volan să poată fi sancționați prin suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile. Cei care sunt surprinși în timp ce conduc folosind telefonul mobil  riscă amenzi cuprinse în Clasa III de contravenții (2-3 puncte), cuprinse între 870 și 1.160 de lei. În cazul în care folosirea telefonului reprezintă una dintre cauzele care au dus la încălcarea altei reguli privind circulația autovehiculelor pe drumurile publice, sancțiunea crește semnificativ: 4-5 puncte de amendă și suspendarea dreptului de a conduce pentru 30 de zile.

Cod Rutier: poţi fi amendat pe un drum cu zapadă chiar dacă ai anvelope de iarnă

Pentru că deja aveam zăpadă și polei în unele regiuni ale țării, e bine să știm că legea prevede ca în aceste condiții să avem mașina echipată cu anvelope de iarna.

Conform Codului rutier, anvelopele de iarnă sunt obligatorii dacă drumurile publice sunt acoperite cu zăpadă, gheață sau polei. De asemenea, vehiculele de transport marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, precum și vehiculele de transport cu mai mult de nouă locuri trebuie să aibă anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau să aibă montate pe aceste roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate.

Dar ce nu ştiu cei mai mulţi şoferi este că tot pot primi amendă chiar dacă au anvelope de iarnă şi cred că pot circula fără griji pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei. 

În cazul în care anvelopele  sunt uzate poliția ne poate amenda cu până la 725 de lei. Producătorii de anvelope au prevăzut anvelopele cu martori de uzură. Aceştia sunt poziționaţi între blocurile profilului de pe anvelopă, au o înălțime de 1,6 mm și sunt minim șase astfel de indicatori.

Practic limita maximă de uzură este de 1,6 mm, iar limita pentru minima siguranţă este de 2 mm. În concluzie, limita minimă admisă precizată în Codul Rutier este dată de martorul de uzură care este pe anvelopă.

Și nu trebuie să uităm că în conformitate cu prevederile din Codului Rutier, pentru a fi condus pe drumurile publice, orice autovehicul trebuie dotat cu trusă medicală. Mulți dintre șoferi nu știu însă ce trebuie să conțină trusa cu pricina.

Pe lângă cele două triunghiuri reflectorizante şi un stingător de incendiu, fiecare mașină trebuie echipată cu trusă de prim ajutor omologată de Registrul Auto Român.

Această trusă medicală trebuie să conțină următoarele materiale:

Instrumentar

– O foarfecă cu ambele vârfuri boante, cu lama tăietoare pentru material textil tip postav gros de minimum 2 mm
– Un dispozitiv intermediar pentru respirație gură la gură cu valva unidirecțională sau filtru

Materiale sanitare

– Minimum patru bucăţi de pansament rapid (plasture)
– O rolă leucoplast
– Minimum cinci pachete a câte 25 bucăţi de comprese de tifon sterile
– Faşă tifon – minim două bucăţi pentru fiecare dintre dimensiunile: 5cm X 4m şi 10 cm x 4 m
– Minimum două bucăți de bandaj nedeformabil
– Minimum două perechi de mănuși de unică folosință
– O faşă elastică
– Minim două bucăti de pansament steril adsorbant de dimensiuni diferite

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Colosul din România care renaște. A fost uitat după Revoluție, dar totul se schimbă. Apar și locuri de muncă
Capital.ro
Cine îl sprijină, de fapt, pe Călin Georgescu. Adevărul ținut secret în spatele cortinei: Ați uitat când...
Playtech.ro
Ce diferență este între ambulanță și SMURD. E vorba de...
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Se întoarce roata. Cele 3 comisii cheie din care face parte Gigi Becali în Parlamentul României
wowbiz.ro
Radu Ille și soția lui divorțează după două decenii de căsnicie! Cei doi au depus deja actele
Spynews
Scandal de proporții la locul de joacă al lui Brigitte Pastramă! Decizia vedetei i-a revoltat pe clienți: ”M-au amenințat că mă distrug”
Spynews
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Evz.ro
Adevărata salată de boeuf, mici secrete. Unde greșesc multe gospodine
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
„Doamne, Doamne!” Un șofer începător de 19 ani și-a condus mama și fratele spre moarte într-un accident de pe Drumul Morții E85. Mașina pe care o conducea a fost făcută bucăți
Cancan.ro
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Avocata lui Călin Georgescu aruncă bomba. Decizie pentru candidatul la prezidențiale: Vorbim despre lovitura de stat
StirileBZI
Scumpiri de la 1 ianuarie 2025! Pentru ce produse și servicii vom plăti mai mult
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul accidentului de pe Drumul Morții. Ce spun vecinii. Tatăl șoferului a leșinat când a aflat: "Ferească Dumnezeu! Nu trebuia"
substantial.ro
Coaliția de guvernare stabilește data alegerilor prezidențiale după decizia Curții Constituționale
MediaFlux
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE în MAGAZINE! Plata cu CARDUL s-a MODIFICAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă