COD RUTIER 2020. Comisia de Transporturi din Camera Deputaților a dat marți raport favorabil unei inițiative legislative care modifică Codul Rutier și le permite polițiștilor să ridice autoturismele parcate pe trotuare.
„Interpretarea actuală e că pot fi ridicate doar mașinile care au minim o roată pe carosabil. Pe litera legii, așa e. Dar asta duce la situații anormale, cu mașini parcate cu totul pe trotuare care blochează accesul pietonilor, blochează intrarea în imobile sau accesul echipelor de intervenție. Vedem zilnic mame care nu își pot duce copiii în cărucioare pe trotuar din cauza mașinilor parcate neregulamentar sau persoane cu copii mici obligate să meargă pe carosabil, printre mașini”, a declarat Cătălin Drulă, inițiatorul proiectului, pentru G4Media.ro.
Proiectul, care a fost respins de Senat, așteaptă raport de la alte două comisii – Industrii și Juridică – după care trebuie să intre la votul final din plenul Camerei Deputaților.
Prin urmare, inițiativa legislativă elimină sintagma ”pe partea carosabilă” din prima propoziție a art. 64 alin. (1) din OUG 195/2002.
”Poliția rutieră poate dispune ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar. Ridicarea și depozitarea vehiculelor în locuri special amenajate se realizează de către administrațiile publice locale sau de către administratorul drumului public, după caz”, este noul text propus pentru Codul Rutier.
”Lipsa locurilor de parcare și politicile de mobilitate urbane defectuoase sunt probleme reale în orașele României. În același timp, pietonii sunt cei mai vulnerabili participanți la trafic, expuși pericolului asupra vieții. Poliția are nevoie de instrumente eficiente pentru a înlătura această stare de pericol acolo unde există. Prezenta propunere vine ca urmare a blocajelor întâlnite în practică de către poliție, a reclamațiilor cetățenilor, dar și administrațiilor locale”, mai argumentează autorul proiectului.
Dacă va trece de Camera Deputațior, pentru a intra în vigoare, proiectul mai trebuie promulgat și de șeful statului.