COD RUTIER 2021. Schimbări majore, ce riscă şoferii care ignoră semnele la traversarea căii ferate. Amenzi uriaşe pentru depăşirile neregulamentare

Proiectul de OUG de la MAI include prevederi care vizează, de principiu, majorarea sancțiunilor existente în legislația rutieră sau introducerea unor noi. Poliția cere sancțiuni dure pentru flash-uri, șicane în trafic și vrea o altă limită de viteză.
Filip Stan
22 nov. 2021, 09:08
COD RUTIER 2021. Schimbări majore, ce riscă şoferii care ignoră semnele la traversarea căii ferate. Amenzi uriaşe pentru depăşirile neregulamentare

COD RUTIER 2021. Printr-un proiect de ordonanță pus în dezbatere publică joi, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) propune modificarea majoră a Codului rutier, astfel încât circulația rutieră să fie mai sigură, iar numărul accidentelor rutiere să scadă. De principiu, modificările vizează mecanismele de sancționare a încălcării legislației rutiere, în sensul înăspririi sancțiunilor actuale și introducerii unora noi. Astfel, va putea fi sancționat condusul agresiv, mersul pe banda de urgență a autostrăzilor va fi amendat mai drastic, iar șoferii cu permise de conducere obținute în alte țări care comit infracțiuni rutiere aici nu vor mai putea conduce mașina pe drumurile publice din țara noastră.

Atenţie, şoferi: Cele mai noi modificări care ar putea schimba Codul Rutier radical, ar aduce amenzi usturătoare pentru şoferi şi suspendarea dreptului de circulaţie pentru 120 de zile

În această săptămână a fost pusă spre dezbatere publică, de către Ministerul Afacerilor Interne (MAI), un proiect de ordonanţă propunere legislativă pentru completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, care prevede o serie de modificări majore asupra Codului Rutier.

Proiectul de ordonanţă al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) prevede o serie de modificări cum ar fi majorarea sancţiunilor existente în legislaţie sau introducerea unor noi sancţiuni cu scopul de a ridica nivelul de siguranţă al circulaţiei rutiere.

În preambulul proiectului de ordonanţă este menţionat faptul că se au în vedere „evenimentele rutiere colective produse în data de 16.07.2021, pe Autostrada A2 Bucureşti – Constanţa, respectiv 15 accidente de circulaţie, unele dintre acestea soldate cu rănirea mai multor persoane şi, totodată, luând act de conduita neadecvată adoptată imediat producerii evenimentelor rutiere colective de către conducătorii vehiculelor care circulau pe Autostrada A2, prezentată în spaţiul public.”

În continuare prezentăm câteva dintre cele mai importante modificări aduse de prezentul proiect de ordonanţă:

COD RUTIER 2021. Noi reguli pentru şoferi: cum se face depăşirea bicicliştilor

1. Sancționarea comportamentului agresiv. Printre altele, comportament agresiv în trafic va fi considerată schimbarea frecventă și în forță a benzilor de circulație, cu scopul de a depăși o mașină sau un șir de vehicule, întoarcerea mașinii prin folosirea frânei de ajutor (sau de mână, așa cum e cunoscută), folosirea excesivă a claxonului sau a semnalelor luminoase (flash-uri), mersul pe o roată, în cazul motocicletelor etc.

În cazul comportamentului agresiv în trafic, proiectul stabilește amenzi din clasa a IV-a de sancțiuni (de la nouă la 20 puncte-amendă), respectiv cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei.

2. Sancțiune suplimentară pentru întoarcerea pe autostradă sau mersul pe contrasens. Acum, cei ce întorc mașina pe autostradă sau merg pe contrasens riscă doar amendarea (amenzi din clasa a IV-a de sancțiuni – 1.305 și 2.900 de lei).

Cod Rutier 2022. Cum vor fi pedepsiţi şoferii agresivi. Amenzi uriaşe pentru drifturi, demaraje în trombă şi flash-uri în trafic

După ce măsurile din proiectul de OUG se vor aplica, acești șoferi vor primi și sancțiunea suplimentară de suspendare a dreptului de a conduce timp de 120 de zile.

3. Mersul pe banda de urgență a autostrăzii, sancționat mai dur. Șoferii care obișnuiesc să meargă pe banda de urgență, din varii motive, vor risca amenzi mai mari, respectiv cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei, față de 580 -725 de lei, cât sunt amenzile acum. În plus, sancțiunea contravențională complementară privind punctele de penalizare (trei puncte de penalizare) se va înlocui cu suspendarea permisului de conducere timp de 90 de zile.

417_1637250789_Proiect OUG 195

4. Se mărește perioada de suspendare pentru nerespectarea regulilor la traversarea șinelor de tren. Proiectul prevede și majorarea sancțiunii contravenționale complementare de suspendare a dreptului de a conduce de la 90 de zile la 120 de zile pentru nerespectarea regulilor la trecerea la nivel cu calea ferată.

5. Depășirile neregulamentare, pedepsite mai aspru. Prin proiect se dorește majorarea pedepselor pentru nerespectarea regulilor referitoare la efectuarea manevrei de depășire de la 580 – 725 de lei, cât e acum amenda, la 870 – 1.160 de lei, iar perioada de suspendare a permisului de conducere se mărește de la 30 la 60 de zile.

6. Apare interdicția conducerii unei mașini pentru cei cu permis străin care încalcă grav regulile de circulație. Proiectul reglementează, pe lângă toate cele amintite, și interdicția de a conduce un vehicul pe drumurile publice din România, urmare a condamnării penale pentru săvârșirea unor infracțiuni la regimul rutier pe teritoriul României, pentru titularul de permis de conducere emis de o autoritate străină.

7. Apare un nou prag de viteză pentru care se va aplica o perioadă majorată de suspendare a permisului auto. Mai exact, depășirea cu peste 70 km/h a limitei legale de viteză va însemna aplicarea unei perioade majorate de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, respectiv de 120 de zile.

8. Sunt stabilite datele de identificare ale șoferului ce trebuie transmise poliției de proprietarul mașinii. Concret, dacă nu proprietarul unei mașini este cel care a încălcat legislația rutieră, ci o altă persoană, primul va trebui să transmită autorităților numele, prenumele și codul numeric personal al șoferului.

9. Posibilitatea de suprapunere a perioadelor de suspendare a permisului auto se va elimina. În plus, va apărea posibilitatea de a susține testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație, care permite reducerea perioadei de suspendare, la orice serviciu al poliției rutiere.

417_1637250789_Tabel comparativ

Clasele de sancţiuni sunt:

  • clasa I: 2/3 puncte-amendă;
  • clasa a II-a: 4/5 puncte-amendă;
  • clasa a III-a: 6 -8 puncte-amendă;
  • clasa a IV-a: 9 – 20 de puncte-amendă;
  • clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amendă.

Pentru ca modificările prevăzute de proiectul de OUG să se aplice acesta trebuie adopatat de Guvern ca apoi să fie publicat în Monitorul Oficial.

Amenzile rutiere ar putea creşte semnificativ de la 1 ianuarie 2022. La cât va ajunge punctul de amendă

Din prima zi a anului viitor, valoarea punctului de amendă ar putea creşte cu mai bine de 100 de lei, odată cu majorarea salariului minim brut de la 2.300 de lei, atât cât este în prezent, la 2.550 de lei, cât va fi de la 1 ianuarie 2022.

Codul rutier stabileşte că punctul de amendă are o valoare de 10% din salariul minim brut, ceea ce ar însemna ca, de anul viitor, acesta să ajungă la 255 de lei.

Din 2017 însă, valoarea punctului de amendă e plafonată de Executiv la 145 de lei, chiar dacă salariul minim a crescut de mai multe ori de atunci. Măsura plafonării e luată an de an, prin ordonanţă de urgenţă, însă pentru ca acest lucru să se întâmple e nevoie de un Guvern cu puteri depline, nu unul interimar sau demis.

Spre exemplu, pentru 2021, plafonarea punctului-amendă a fost decisă în ultima zi din 2020. În schimb, pentru 2020, plafonarea a fost adoptată abia pe 9 ianuarie, astfel că în primele opt zile ale lui 2020, punctul de amendă nu a mai fost plafonat. Şoferii amendaţi în acea perioadă au primit amenzi mai mari cu peste 50%, în condiţiile în care un punct de amendă avea, la acel moment, valoarea de 223 de lei, în loc de 145 de lei.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Planta care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Se spune că aduce energia pozitivă în familie, dar și prosperitatea
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Gabriela Oțil, de la spital, la bal. Unde a mers să se relaxeze
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Volkswagen va reduce bonusurile managerilor și salariile vor scădea cu 10% în următorii doi ani
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios