COD RUTIER 2022. Un ieşean a primit amenda maximă – 20.000 lei – după ce şi-a golit maşina de gunoaie pe câmp, în Constanţa. Amendă maximă pentru un ieşean care şi-a golit maşina de gunoaie pe un câmp din Constanţa. După ce imaginile au apărut pe reţelele de socializare, Poliţia Locală Constanţa s-a sesizat pentru a afla cine este şoferul care abandona gunoaie din maşină pe câmp.
Poliţiştii locali l-au identificat şi amendat cu 20.000 lei pe şoferul din oraşul Iaşi, informează Primăria Constanţa. „Vă rugăm să înţelegeţi că abandonarea deşeurilor poate atrage şi măsura complementară de confiscare a autovehiculului folosit la săvârşirea contravenţiei”, informează sursa citată.
Potrivit Replica Online, mai mulţi bărbaţi au fost filmaţi când aruncau dintr-un BMW bidoane de plastic şi o ladă frigorifică în vegetaţia uscată din apropierea unei parcări.
COD RUTIER 2022. Şi şoferii riscă astfel de amenzi de 3000 de lei dacă aruncă gunoaiele în trafic. Autoritățile sunt clare în ceea ce privește pedeapsa pentru aruncarea gunoiului sau deșeurilor în spațiul public.
OUG 38/2022, care a fost publicată în Monitorul oficial nr. 344, introduce în OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor interdicția nu doar în cazul incendierii deșeurilor, mențiune deja prezentă, dar și a substanțelor sau obiectelor de orice fel.
Mai mult, incendierea oricărui tip de deșeu și/ sau substanță ori obiect este considerată de-acum infracțiune și poate fi pedepsită cu închisoarea de la trei la cinci ani sau cu amendă.
În plus, s-a stabilit că pentru îngroparea deșeurilor sau eliminarea lor în afara spațiilor autorizate se aplică aceeași pedeapsă, închisoarea de la trei la cinci ani sau amendă.
De asemenea, ordonanța definește și abandonarea în contextul gestionării deșeurilor, respectiv acum înseamnă aruncarea, inclusiv îngroparea de către o persoană fizică sau juridică a deșeurilor, substanțelor sau obiectelor în alte locuri sau spații decât cele special amenajate pentru colectarea, depozitarea și tratarea lor.
Abandonarea deșeurilor este sancționabilă cu amenzile menționate mai sus. Ordonanța majorează și amenzile pentru arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase. Mai exact, amenzile sunt acum de 7.500 – 15.000 de lei, în cazul persoanelor fizice (înainte erau între 3.000 și 6.000 de lei) și de 50.000 – 100.000 de lei, în cazul persoanelor juridice (înainte erau între 25.000 și 50.000 de lei).
COD RUTIER 2022. Un șofer care aruncă un chiștoc de țigară pe geam – sau alte gunoaie – este pasibil de o amendă minimă de 1.305 lei, contravaloarea a 9 puncte de amendă, potrivit unei postări de pe pagina de Facebook a Ministerului Afacerilor Interne.
Sancțiunea poate merge până la 20 de puncte de amendă, adică 2.900 de lei. MAI prezintă, într-o postare, un astfel de caz, în care un șofer este sancționat pentru că a nu respectat legea ce spune că ”este interzis aruncatul, pe drumurile publice, din autovehicule a obiectelor, materialelor sau substanțelor.
Cât a ajuns punctul de amendă în Codul Rutier 2022
Guvernul a anunțat că valoarea punctului de amendă rămâne 145 de lei pe parcursul anului 2022, după decizia statului de a nu-l mai crește la 255 de lei. În Codul Rutier 2022 precizează că punctul de amendă reprezintă 10% din salariul brut pe economie al șoferului.
Punctul de amendă rămâne la această valoare până la data de 31 decembrie 2022.
Valoarea de 145 de lei a rămas aceeași încă din 2017, când a fost calculat pe baza salariului brut pe economie care valora 1450 de lei atunci.
COD RUTIER. Semnul de circulaţie care bulversează şoferii şi la opt ani de la apariţie
Șoferii din România trebuie să știe că există 5 clase de amendă, dintre care 4 se aplică persoanelor fizice, iar ultima persoanelor juridice. Amenda maximă pentru prima categorie de persoane ajunge la 2900 de lei, iar cea de-a doua categorie poate plăti și până la 14.500 de lei. Iată cele 5 clase de amendă:
Prima clasă- 2-3 puncte de amendă
A doua clasă- 4-5 puncte de amendă
A treia clasă- 6-8 puncte de amendă
A patra clasă- 9-20 de puncte de amendă
A cincea clasă (pentru persoanele juridice)- 21-100 puncte de amendă
Cum pot rămâne șoferii români fără permis
Noul Cod Rutier din 2022 a adăugat noi modalități în care șoferii români ar putea rămâne fără permis, fie de natură proprie a individului, fie din motive medicale.
Modificările de acest tip sunt concentrate pe informația documentului oficial prin care persoanele primesc dreptul că sunt apte pentru a conduce.
Iată cum li se poate lua permisul șoferilor
dacă nu-și plătesc amenzile în termen de 60 de zile
dacă au probleme de sănătate care pot provoca accidente rutiere și nu au documente medicale
dacă au boli ale aparatului respirator
dacă au tulburări mintale
dacă au afecțiuni renale
dacă au probleme cu alcoolul sau drogurile
dacă au probleme cu vederea
dacă au boli de inimă
dacă au diabet zaharat
dacă au probleme cu auzul
dacă au epilepsie
Modificări în Codul Rutier 2022
Parlamentul României a votat miercuri, 29 iunie 2022, schimbări majore în Codul Rutier 2022. Una dintre cele mai importante este mărirea amenzilor pentru șoferii români, în funcție de gafa pe care o fac la volan. Decizia statului român vine după Ordonanța de Urgență de la începutul anului, care anunța contrariul, plafonarea amenzilor.
Proiectul care s-a modificat acum 2 zile are în vedere mărirea amenzilor pentru șoferii care sunt prinși de autorități cu roviniete expirate sau chiar fără acestea. Iată cât trebuie să plătească șoferii, în funcție de categoria auto de care aparțin:
Autoturisme- până la 550 de lei
Vehicule de transport persoane cu maxim 23 de locuri- până la 6200 lei
Vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri- până la 11.000 lei
Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mică sau egală cu 3,5 tone- până la 1900 lei
Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare de 3,5 tone și mai mică sau egală cu 7,5 tone- până la 6200 lei
Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare de 7,5 tone și mai mică decât 12,0 tone- până la 11.000 lei
Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu maximum 3 axe- până la 14.200 lei
Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu maximum 4 axe- până la 23.800 lei