COD RUTIER 2022. Un experiment realizat de un polițist-vlogger a demonstrat alcoolemia neștiută din medicamente pentru tratarea durerilor de gât, mai exact cele de tip spray sau tinctura de propolis.
Polițistul Tavi Perțea a folosit etilotestul din dotare și s-a testat după ce și-a pulverizat în gât două pufuri de spray. Alcoolemia afișată a fost de 0,24 alcool pur în aerul expirat.
Acesta s-a arătat surprins de rezultat. „Exagerat de mult. Am dat doar două pufuri. Mi se pare exagerat de mult. Puteam să rămân fără permis 90 de zile și să primesc o amendă de 1.305 lei”, a arătat polițistul.
La scurt timp, testul a fost refăcut, iar alcoolemia a ieșit zero. „După cinci minute este sigur. Pur și simplu aparatul alcooltest detectează vaporii de alcool”, a explicat polițistul.
Polițistul a repetat experimentul și cu tinctura de propolis. A verificat alcoolemia după ce a luat 7-8 picături de tinctură, iar testul realizat imediat după a dat o alcoolemie de 1,04 mg/l în aerul expirat. „Este infracțiune. Chiar a ieșit mult. Propolisul e cu alcool de 90 la sută tărie”, a spus Perțea.
După ce a așteptat cinci minute a repetat procedura și, de data aceasta, a afișat o alcoolemie de 0.04 mg/l. „Este o scădere foarte mare, dar aparatul încă detectează”, a mai arătat polițistul. După alte cinci minute, testul a fost refăcut, reieșind o alcoolemie zero. „În România este toleranță zero la alcoolemie. Orice valoare duce la suspendarea permisului”, a afirmat polițistul Tavi Perțea.
Concret, o alcolemie de pana la 0,40 mg/ litru alcool pur in aerul expirat se sanctioneaza cu amenda de la 21 la 50 de puncte si suspendarea permisului pentru 6 luni. Daca ai baut mai mult, atunci poti ajunge si sta dupa gratii pana la 5 ani. Daca ai noroc… te alegi doar cu o amenda penala. Insa oricum o dai, vei avea dosar penal.
Daca ajungi in aceasta situatie esti obligat sa mergi la spital, insotit de politist, pentru recoltarea de probe biologice. Este important sa ajungi acolo cat mai repede. Daca nu, se poate stabili retroactiv, asa ca oricum nu scapi de corvoada asta. Oamenii legii au nevoie de concentratia exacta de alcool in sange, iar pentru asta ti se recolteaza probe biologice.
În cazul în care îmbibaţia alcoolică este egală sau peste 0,40 g/l alcool pur în aerul expirat (minim 0,80 g/l alcool pur în sânge), fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă penală. În această situaţie şoferul este condus obligatoriu la un spital unde îi sunt recoltate probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei. Doar rezultatul oficial al analizei de sânge realizat la o unitate medicală este probă de incriminare penală în instanţa de judecată.
Cantitatea de alcool ce poate fi consumată pentru a nu intra în sfera ”penalului” se poate calcula relativ simplu de fiecare consumator. Pe fiecare sticlă de băutură alcoolică este înscrisă cantitatea de alcool pur la sută de mililitri, în cazul berii această fiind, în medie, de 5 grame/100 ml. Astfel, consumul unui litru de bere este echivalent cu ingerarea a 50 grame alcool pur. Această valoare înmulţită cu coeficientul de 0,8, iar rezultatul împărţit la 70 (kg), da că rezultat o alcoolemie de 0,57 grame la mie. Această este însă valoarea maximă a alcoolemiei care poate fi atinsă la un moment dat după ce am băut patru beri a 500 de ml. Când se atinge însă această valoare, este mai greu de stabilit.
Specialiştii mai spun că, la persoanele care beau pe stomacul gol, valoarea maximă a alcoolemiei se atinge în 20-30 de minute, deoarece metabolismul este mai rapid şi alcoolul ajunge mai repede în sânge. În schimb, cei care au băut dar au şi mâncat vor avea surpriză să înverzească fiolă cel mai puternic la 1,5 – 2 ore după ce au băut, deoarece abia atunci ating alcoolemia maximă.
Indiferent de felul băuturii consumate, de starea de oboseală a subiectului sau dacă acesta a mâncat înainte sau nu, eliminarea alcoolului din organism se face cu 0,15 grame la mie pe oră. Singurul factor care poate grăbi oarecum eliminarea este exerciţiul fizic intens, dar şi aşa viteză de eliminare nu poate fi mai mare de 0,20 grame la mie pe oră (cu 30% mai repede).
– 100 ml votcă – 0,45 grame alcool pur la mie, care se elimină în 3 ore;
– 100 ml palincă – 0,64 grame alcool pur la mie, care se elimină în 4 ore şi 10 minute;
– 100 ml lichior de 30 grade – 0,34 grame alcool pur la mie, care se elimină în 3 ore şi 10 minute;
– o bere de 500 ml – 0,20 grame alcool pur la mie, care se elimină în maxim 2 ore;
– 1 litru de vin – între 1,02 şi 1,37 grame alcool pur la mie, în funcţie de tăria vinului, care se elimină între 7 ore şi 9 ore.
COD RUTIER 2022 Veste teribilă pentru șoferii care suferă de anumite boli. Pot rămâne fără permis în doar trei zile! Una dintre condițiile pentru ca cetățenii să poată obține permisul este să fie apți din punct de vedere psihic și medical. Conform noului Cod Rutier, unele boli și afecțiuni te împiedică să iei sau să mai deţii carnetul de conducere!
Astfel, conform noului Cod Rutier, șoferii care suferă de diferite boli, între care diabet, afecțiuni cardiovasculare sau apnee, nu vor mai putea conduce fără avizul unui medic specialist. Orice doctor care constată o afecțiune incompatibilă cu șofatul este obligat să trimită pacientul la un centru de testare acreditat. Șoferii declarați incompatibili trebuie să predea permisul în doar trei zile!
De asemenea, şoferii care nu trec controlul medical obligatoriu nu vor avea dreptul să conducă, iar permisul lor va fi suspendat. De exemplu, cei care au epilepsie pot să se urce la volan doar dacă sunt monitorizați timp de cinci ani și nu au nici o criză în această perioadă, iar şoferii vu probleme renale grave, handicap locomotor sau care suferă de apnee în somn pot conduce doar cu un aviz medical!
Codul rutier 2022, propunerea de modificare care a scandalizat toţi şoferii şi toţi poliţiştii
Iată lista cu afecțiunile medicale din noul Cod Rutier care nu permit deţinerea permisului auto: