COD RUTIER 2022. Cum poţi să pierzi carnetul de la o banală pastilă de gât. Experimentul unui poliţist

Alcoolul este unul dintre factorii care determină cele mai multe accidente rutiere şi în România. Până la o anumită limită, alcoolemia este sancţionată doar contravenţional, dar la o valoare mai mare devine pentru şofer şi o problemă penală.
Filip Stan
11 nov. 2022, 18:02
COD RUTIER 2022. Cum poţi să pierzi carnetul de la o banală pastilă de gât. Experimentul unui poliţist

COD RUTIER 2022. Un experiment realizat de un polițist-vlogger a demonstrat alcoolemia neștiută din medicamente pentru tratarea durerilor de gât, mai exact cele de tip spray sau tinctura de propolis.

Polițistul Tavi Perțea a folosit etilotestul din dotare și s-a testat după ce și-a pulverizat în gât două pufuri de spray. Alcoolemia afișată a fost de 0,24 alcool pur în aerul expirat.

Acesta s-a arătat surprins de rezultat. „Exagerat de mult. Am dat doar două pufuri. Mi se pare exagerat de mult. Puteam să rămân fără permis 90 de zile și să primesc o amendă de 1.305 lei”, a arătat polițistul.

La scurt timp, testul a fost refăcut, iar alcoolemia a ieșit zero. „După cinci minute este sigur. Pur și simplu aparatul alcooltest detectează vaporii de alcool”, a explicat polițistul.

Polițistul a repetat experimentul și cu tinctura de propolis. A verificat alcoolemia după ce a luat 7-8 picături de tinctură, iar testul realizat imediat după a dat o alcoolemie de 1,04 mg/l în aerul expirat. „Este infracțiune. Chiar a ieșit mult. Propolisul e cu alcool de 90 la sută tărie”, a spus Perțea.

După ce a așteptat cinci minute a repetat procedura și, de data aceasta, a afișat o alcoolemie de 0.04 mg/l. „Este o scădere foarte mare, dar aparatul încă detectează”, a mai arătat polițistul. După alte cinci minute, testul a fost refăcut, reieșind o alcoolemie zero. „În România este toleranță zero la alcoolemie. Orice valoare duce la suspendarea permisului”, a afirmat polițistul Tavi Perțea.

COD RUTIER : Cât ALCOOL poţi consuma înainte de a te urca la volan!

Concret, o alcolemie de pana la 0,40 mg/ litru alcool pur in aerul expirat se sanctioneaza cu amenda de la 21 la 50 de puncte si suspendarea permisului pentru 6 luni. Daca ai baut mai mult, atunci poti ajunge si sta dupa gratii pana la 5 ani. Daca ai noroc… te alegi doar cu o amenda penala. Insa oricum o dai, vei avea dosar penal.

Daca ajungi in aceasta situatie esti obligat sa mergi la spital, insotit de politist, pentru recoltarea de probe biologice. Este important sa ajungi acolo cat mai repede. Daca nu, se poate stabili retroactiv, asa ca oricum nu scapi de corvoada asta. Oamenii legii au nevoie de concentratia exacta de alcool in sange, iar pentru asta ti se recolteaza probe biologice.

Cât alcool pot consuma şoferii şi în cât timp se elimină din organism

În cazul în care îmbibaţia alcoolică este egală sau peste 0,40 g/l alcool pur în aerul expirat (minim 0,80 g/l alcool pur în sânge), fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă penală. În această situaţie şoferul este condus obligatoriu la un spital unde îi sunt recoltate probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei. Doar rezultatul oficial al analizei de sânge realizat la o unitate medicală este probă de incriminare penală în instanţa de judecată.

Cantitatea de alcool ce poate fi consumată pentru a nu intra în sfera ”penalului” se poate calcula relativ simplu de fiecare consumator. Pe fiecare sticlă de băutură alcoolică este înscrisă cantitatea de alcool pur la sută de mililitri, în cazul berii această fiind, în medie, de 5 grame/100 ml. Astfel, consumul unui litru de bere este echivalent cu ingerarea a 50 grame alcool pur. Această valoare înmulţită cu coeficientul de 0,8, iar rezultatul împărţit la 70 (kg), da că rezultat o alcoolemie de 0,57 grame la mie. Această este însă valoarea maximă a alcoolemiei care poate fi atinsă la un moment dat după ce am băut patru beri a 500 de ml. Când se atinge însă această valoare, este mai greu de stabilit.

Specialiştii mai spun că, la persoanele care beau pe stomacul gol, valoarea maximă a alcoolemiei se atinge în 20-30 de minute, deoarece metabolismul este mai rapid şi alcoolul ajunge mai repede în sânge. În schimb, cei care au băut dar au şi mâncat vor avea surpriză să înverzească fiolă cel mai puternic la 1,5 – 2 ore după ce au băut, deoarece abia atunci ating alcoolemia maximă.

Indiferent de felul băuturii consumate, de starea de oboseală a subiectului sau dacă acesta a mâncat înainte sau nu, eliminarea alcoolului din organism se face cu 0,15 grame la mie pe oră. Singurul factor care poate grăbi oarecum eliminarea este exerciţiul fizic intens, dar şi aşa viteză de eliminare nu poate fi mai mare de 0,20 grame la mie pe oră (cu 30% mai repede).

Ce poate fi mai PERICULOS decât alcoolul la volan: nesomnul. După o zi nedormită, capacitatea de reacţie este…

Alcoolemia şi timpul în care această se elimină în cazul unei persoane de 70 de kilograme, dacă a consumat:

– 100 ml votcă – 0,45 grame alcool pur la mie, care se elimină în 3 ore;

– 100 ml palincă – 0,64 grame alcool pur la mie, care se elimină în 4 ore şi 10 minute;

– 100 ml lichior de 30 grade – 0,34 grame alcool pur la mie, care se elimină în 3 ore şi 10 minute;

– o bere de 500 ml – 0,20 grame alcool pur la mie, care se elimină în maxim 2 ore;

– 1 litru de vin – între 1,02 şi 1,37 grame alcool pur la mie, în funcţie de tăria vinului, care se elimină între 7 ore şi 9 ore.

COD RUTIER 2022 Veste teribilă pentru șoferii care suferă de anumite boli. Pot rămâne fără permis în doar trei zile!

COD RUTIER 2022 Veste teribilă pentru șoferii care suferă de anumite boli. Pot rămâne fără permis în doar trei zile! Una dintre condițiile pentru ca cetățenii să poată obține permisul este să fie apți din punct de vedere psihic și medical. Conform noului Cod Rutier, unele boli și afecțiuni te împiedică să iei sau să mai deţii carnetul de conducere!

COD RUTIER 2022 Veste teribilă pentru șoferii care suferă de anumite boli. Pot rămâne fără permis în doar trei zile!

Astfel, conform noului Cod Rutier, șoferii care suferă de diferite boli, între care diabet, afecțiuni cardiovasculare sau apnee, nu vor mai putea conduce fără avizul unui medic specialist. Orice doctor care constată o afecțiune incompatibilă cu șofatul este obligat să trimită pacientul la un centru de testare acreditat. Șoferii declarați incompatibili trebuie să predea permisul în doar trei zile!

Cod rutier 2022. Toți șoferii trebuie să știe asta atunci când împrumută mașina! Amenzile sunt uriașe!

De asemenea, şoferii care nu trec controlul medical obligatoriu nu vor avea dreptul să conducă, iar permisul lor va fi suspendat. De exemplu, cei care au epilepsie pot să se urce la volan doar dacă sunt monitorizați timp de cinci ani și nu au nici o criză în această perioadă, iar şoferii vu probleme renale grave, handicap locomotor sau care suferă de apnee în somn pot conduce doar cu un aviz medical!

Codul rutier 2022, propunerea de modificare care a scandalizat toţi şoferii şi toţi poliţiştii

Iată lista cu afecțiunile medicale din noul Cod Rutier care nu permit deţinerea permisului auto:

  • persoanele care prezintă afecțiuni la nivelul aparatului respirator. Se poate lua permisul auto cu un aviz favorabil din partea unei unități sanitare autorizate, lucru care trebuie menționat în fișa medicală;
  • persoanele care poartă un stimulator cardiac sau care au antecedente de infarct miocardic. Aceștia pot obține, totuși, permisul, dar numai dacă primesc avizul din partea medicului specialist.
  • șoferii care au tulburări mintale nu vor putea obține sau reînnoi permisul de conducere;
  • bolnavii de diabet zaharat sau oamenii care prezintă afecțiuni locomotorii, afecțiuni ale auzului și chiar apneea;
    șoferii cu boli cardiovasculare. Aici este inclusă și angina pectorală de repaus sau de emoție;
  • oamenii cu probleme neurologice grave, precum epilepsia, afecțiuni renale sau probleme cu alcoolul sau drogurile nu vor putea dobândi sau reînnoi permisul;
  • persoanele care au probleme cu vederea. În cazul pierderii temporare a vederii va fi nevoie de o perioadă de readaptare, astfel că șoferul auto va trebui să aștepte cel puțin șase luni pentru a putea conduce din nou.

 

DailyBusiness
Cum a reușit să domine alegerile Călin Georgescu. Rețeaua secretă și sofisticată construită pe TikTok
Spynews
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Bzi.ro
Ce profesie are Cristela: Soția lui Călin Georgescu a lansat mai multe cărți
Fanatik.ro
Rezultate oficiale vot în diasporă – alegeri prezidențiale 2024. Topul final al voturilor românilor din străinătate! Simion, surclasat de Georgescu și Lasconi
Capital.ro
Cine este Cristela Georgescu, cea care ar putea deveni prima doamna. Cu ce se ocupă soția lui Călin Georgescu
Playtech.ro
Ce înseamnă rusofil și legionar, cuvintele pe care le-au căutat românii pe Google după ce l-au votat pe Călin Georgescu
DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Rezultate parțiale turul 1. Georgescu a sărit în vârf, Ciolacu și Lasconi se luptă pentru locul doi
Adevarul
Rusia a livrat Coreei de Nord un milion de barili de petrol, arată imagini din satelit
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău s-au despărțit din nou? Ce au făcut cei doi la câteva zile după scandalul de la vila afaceristului
Spynews
Iulia Vântur, imagine emoționantă alături de tatăl iubitului ei, Salman Khan. Ce relație apropiată are cu Salim Khan | FOTO
Evz.ro
Pericolul din vacanța la cabană. Mulți turiști își riscă sănătatea și chiar viața
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
kanald.ro
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Candidata USR l-a depășit pe Marcel Ciolacu
Cancan.ro
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Dan Negru a dat verdictul după victoria lui Călin Georgescu: ,,Alegerile de anul ăsta înseamnă dispariția televiziunii!”
StirileBZI
Indemnizație de 50% în plus la pensie! Cine beneficiază de această creștere
Prosport.ro
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
stirilekanald.ro
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
substantial.ro
Peste 400 de sesizări privind nereguli în primul tur al alegerilor prezidențiale
MediaFlux
CUM a AJUNS CĂLIN GEORGESCU în TURUL II! BECALI a EXPLICAT
Shtiu.ro
Cele mai bune glume după deliranta victorie a lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale
Puterea.ro
VIDEO: Traian Băsescu a așteptat zeci de minute la coadă, la vot, apoi „și-a luat-o” de la șeful de sală. Băsescu: „Ce ai? Ești nervos?”