Cod rutier 2022. Limită automată de viteză, UE solicită oficial BUTON de restricţii pentru acceleraţie. Schimbarea prin care radarul devine inutil

Trecută deja prin studii amănunțite înainte, legea privind limitarea artificială a vitezei autoturismelor a fost votată și va deveni foarte curând obligatorie pentru producătorii de autoturisme activi în piața europeană.
Filip Stan
12 iul. 2022, 13:00
Cod rutier 2022. Limită automată de viteză, UE solicită oficial BUTON de restricţii pentru acceleraţie. Schimbarea prin care radarul devine inutil

COD RUTIER 2022. Dacă mașinile electrice, oarecum, introduc această limitare din oficiu, prin scăderea drastică a autonomiei promisă de acumulator, curând nu vei mai putea accelera peste viteza legală nici cu mașinile pe combustie.

Așteptarea de a ajunge la viteze amețitoare doar călcând pedala de accelerație va fi curând de domeniul fanteziei, odată ce noua lege legislație europeană va fi impusă producătorilor auto. Concret, autoturismele noi vor fi limitate electronic la o viteză „sigură”, posibil chiar viteza afișată pe panourile de pe marginea drumurilor, sau determinată automat prin confruntarea hărților din sistemul de navigare cu coordonatele GPS obținute în timp real. Propunerea înaintată de autoritățile europene se bazează pe faptul că pedala de accelerație este deja controlată electronic la toate modelele recente de autoturisme.

COD RUTIER 2022, cel mai mic accident va fi monitorizat. Schimbare majoră pentru toţi şoferii de azi, dispozitiv OBLIGATORIU inclusiv pe camioane DOCUMENT
Introducerea funcției ECO, impusă tot la presiunile organizațiilor care militează pentru reducerea amprentei de poluare asociate autoturismelor, a fost doar doar primul pas dintr-o inițiativă mai largă, vizând un control cât mai strict asupra emisiilor poluante asociate traficului auto.

În formula actuală, pedala de accelerație electronică include un așa numit „buton” pentru dezactivarea instantă a modului ECO atunci când chiar ai nevoie să accelerezi, spre exemplu, atunci când depășești un alt vehicul. Tot ce trebuie să faci este să apeși pedala de accelerație până aproape de capătul cursei, moment în care vei simți ceva rezistență la apăsare. Apăsând puțin mai tare, vei sesiza o cursă suplimentară a pedalei, moment în care și accelerația motorului va căpăta un impuls suplimentar, la care probabil nu te așteptai. La apăsare ușoară a pedalei, modul ECO neutralizează apăsarea normală a accelerației, inducând un răspuns cât mai liniar din partea motorului. Din nou, scopul este de a limita cât mai mult emisiile poluante, indiferent de numărul de cai putere menționați în fișa tehnică a mașinii.

Atingând de data aceasta aspectul siguranței în trafic, autoritățile UE vizează limitarea automată a pedalei de accelerație, conform limitei de viteză pe traseul de drum străbătut. Reacționând la propunerea primită, producătorii auto sugerează simpla introducere a unei alerte sonore, similară celei folosite deja pentru semnalarea necuplării centurii de siguranță. Ideea este de a păstra pe cât posibil performanțele autoturismului, așa cum au fost promovate în pliantele publicitare, limitând totodată costurile de implementare a încă unui sistem de siguranță obligatoriu.

În practică însă, limitarea artificială a pedalei de accelerație ar putea constitui în sine un risc pentru siguranța în trafic. Spre exemplu, neutralizarea încercării de depășire a unui alt vehicul care de asemenea circulă la limita de viteză legală poate pune șoferul grăbit într-o situație de pericol iminent, în care se deplasează paralel cu vehiculul pe care încearcă să-l depășească, fără a putea finaliza manevra de depășire.

COD RUTIER 2022. Este obligatoriu de săptămâna viitoare, toţi şoferii sunt obligaţi să-şi monteze dispozitivul pe maşină
Trecută deja prin studii amănunțite înainte, legea privind limitarea artificială a vitezei autoturismelor a fost votată și va deveni foarte curând obligatorie pentru producătorii de autoturisme activi în piața europeană.

Cod rutier 2022. Vestea bună este că limitările sunt introduse gradual, șoferii primelor modele de autoturisme care încorporează această „tehnologie” primind mai întâi alerte vizuale pe ecranul computerului de bord și vibrații în volan, la fel ca la încălcarea benzii de circulație pe un autoturism prevăzut cu funcția Lane Assist. Însă mai devreme sau mai târziu, plafonarea automată a vitezei pare că va deveni cu adevărat o funcție obligatorie de siguranță, justificată prin aspecte precum economisirea de carburanți și reducerea poluării.

Pe de o parte, limitarea pe de-a-ntregul a vitezei autoturismelor la limita legală ar preveni multe accidente de circulație, ba chiar deschide opțiuni adiționale pentru limitarea în timp real a vitezei, raportat la condițiile meteorologice sau eventuale lucrări de mentenanță a părții carosabile. Deși, pare încă departe în viitor, nu ar fi exclus să asistăm la o situație în care viteza autoturismelor echipate cu motoare termice este plafonată la un nivel similar cu cel al autoturismelor cu propulsie electrică, sau chiar mai jos, folosind drept justificare nevoia imperativă de reducere a poluării.

Cod rutier 2022. Siguranța vehiculelor evoluează în mod constant și nu există niciun motiv pentru care aceste standarde nu pot fi revizuite și actualizate în viitorul apropiat. Credem că este esențial”, a declarat directorul executiv al Consiliului European pentru Siguranța Transporturilor, Antonio Avenoso.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Cetățenii sunt obligați să plătească. Decizia se aplică în toată țara
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Salariații care iau mai puțini bani de la 1 ianuarie. Guvernul taie din venituri
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Avertisment pentru toți cei care țin banii la saltea. Ce trebuie să faceți cu numerarul. E obligatoriu
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Avion al Azerbaijan Airlines, căzut de Crăciun, suspectat de probleme legate de apărarea antiaeriană
MediaFlux
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?