COD RUTIER 2022. Deputatul USR Cristian Ichim a depus un proiect de lege pentru modificarea şi adaptarea legislaţiei de funcţionare a şcolilor auto astfel încât să avem şoferi mai bine pregătiţi şi mai responsabili în trafic.
„Pregătirea teoretică şi practică pentru viitorii conducători auto în şcolile de şoferi este la fel de importantă ca educaţia primită acasă. Sunt modificări pe care le vedem aplicate deja în majoritatea ţărilor UE şi care urmăresc să creeze siguranţă pentru cursanţi şi pentru şcolile de şoferi şi să descurajeze corupţia”, susţine deputatul USR Cristian Ichim, potrivit sursei citate.
COD RUTIER 2022. Schimbări majore pentru şoferi de azi, amenzile sunt foarte mari
Proiectul – care îi are drept coiniţiatori pe senatorul USR Anca Dragu şi pe deputatul PNL Ioan Cupşa – modifică şi completează Ordonanţa de Urgenţă nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi urmăreşte să consolideze siguranţa rutieră.
COD RUTIER 2022. Concret, proiectul prevede:
– eliminarea timpilor foarte mari de aşteptare de la promovarea examenului teoretic până la participarea la examenul practic pentru obţinerea permisului de conducere;
– obligaţia ca instructorii să participe la examenul susţinut de către un candidat pentru obţinerea permisului de conducere auto, având un rol în cadrul comisiei de examinare;
– posibilitatea candidaţilor de a participa la examenele teoretice şi practice oriunde în ţară.
Necesitatea proiectului vine din faptul că tinerii, principala categorie care dă examenul pentru obţinerea unui permis de conducere auto, sunt într-o continuă mişcare în căutarea unui loc de muncă mai bun, dar şi pentru continuarea studiilor la facultăţile cele mai bune din ţară.
COD RUTIER 2022. Amendă de aproape 3000 de lei pentru şoferii care fac această greşeală în weekend
Deputatul USR Cristian Ichim face apel către toţi parlamentarii să susţină proiectul, reamintind faptul că siguranţa rutieră nu are culoare politică.
„Cu toţii ne dorim să vedem mai multă responsabilitate la volan şi ca România să nu mai fie fruntaşă la nivel european la numărul accidentelor mortale”, a conchis Ichim, conform sursei menţionate.
„Unul dintre obiectivele intermediare înscrise în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este asumarea obiectivului UE de reducere a numărului de victime (răniţi sau decedaţi) cu 50% faţă de nivelul de referinţă din 2019 până în 2030. În concordanţă cu acest obiectiv, Guvernul României şi-a asumat drept ţintă aprobarea Strategiei Naţionale de Siguranţă Rutieră 2021-2030 în trimestrul II 2022. Din nefericire, nu vedem paşi concreţi care să ne facă să credem că acest angajament se va îndeplini.
Tot prin PNRR, România a stabilit ca până la sfârşitul acestui an să introducă mai multe modificări legislative care să promoveze siguranţa rutieră, printre care se regăsesc sancţiuni mai aspre pentru încălcarea legii; monitorizarea încălcărilor legislaţiei rutiere prin mijloace automate (camere video, senzori); reducerea limitelor de viteză în anumite zone sau drumuri în funcţie de datele privind accidentele şi eliminarea treptată din registrul naţional a vehiculelor vechi.Pentru a ne asigura că implementare ţintei de reducere stabilită în PNRR cu cel puţin 25% a numărului anual de victime ale accidentelor rutiere (persoane grav rănite şi decese) în 2025 faţă de nivelul de referinţă din 2019 la nivelul întregii ţări, este necesar să avem o reformă a siguranţei rutiere”, mai spune Ichim.