COD RUTIER 2022. Drumurile rutiere nu „apartin” doar soferilor. De la motociclisti pana la utilizatori de trotinete sau pietoni, cu totii folosesc carosabilul, intr-o masura mai mare sau mai mica. Iar cel mai important este ca interactiunea dintre toti acesti participanti la trafic sa se desfasoare in siguranta, fara incidente, iar fiecare dintre ei sa respecte regulile de circulatie. Lucru care, din pacate, nu se intampla intotdeauna, dupa cum indica statisticile Inspectoratului General al Politiei Romane – IGPR, transmise la solicitarea APPA.
Din păcate, în absența unui cadru legislativ complet, acestea nu făceau subiectul unei asigurări obligatorii și, mai mult decât atât, puteau fi conduse de persoane aflate în stare de ebrietate. Lucrurile se vor schimba însă radical în următoarea perioadă.
Toate statele membre ale Uniunii Europene trebuie să implementeze în legislația locală o directivă europeană referitoare la trotinetele electrice. Aceasta din urmă încearcă să remedieze multele probleme pe care le-au cauzat trotinetele, mai ales în marile orașe care erau oricum foarte aglomerate.
COD RUTIER 2022. În trecut, din punct de vedere legislativ, trotinetele erau băgate în aceeași categorie cu bicicletele și li se aplicau aceleași reguli. De acum înainte, conform deciziei Uniunii Europene, acest mod de transport alternativ va veni la pachet cu obligativitatea unei asigurări de răspundere civilă, RCA pentru biciclete și trotinete electrice. Momentan nu este foarte clar cât poate costa o astfel de asigurare, dar, cel mai probabil, la fel ca o asigurare obligatorie obișnuită, va acoperi daunele materiale și vătămările corporale.
COD RUTIER 2022. Unele țări membre UE au impus deja mai multe reguli referitoare la trotinete și este doar o chestiune de timp până le vom vedea și în România. În Danemarca, de exemplu, persoanele care utilizează o trotinetă electrică trebuie să poarte în mod obligatoriu cască de protecție. Nu de alta, dar un studiu recent a atras atenția asupra faptului că un utilizator de trotinetă are de șapte ori mai multe șanse să facă un accident de circulație, comparativ cu un om care folosește o bicicletă electrică.
Amenzi uriașe pentru cei care își lasă trotinetele în locuri interzise. Iată cât ar trebui să scoți din buzunar dacă faci acest lucru
În Norvegia, nu mai ai voie să te urci pe trotinetă dacă ai consumat băuturi alcoolice, la fel și în Finlanda, unde este impusă o viteză maximă de deplasare de 15 km/h, pe timp de noapte. În multe locuri din Paris, viteza maximă de deplasare este de 10km/h pentru posesorii de trotinete electrice.
Interesul pentru reglementare a crescut după ce polițiștii finlandezi au ajuns la concluzia că trotinetele electrice combinate cu băutura dau o rată de vătămare de 7 cazuri la 100.000 de kilometri, mai mare decât în cazul orice alt mijloc de transport.
Proiectul de regulament vizează condiţiile de utilizare a trotinetelor electrice închiriate în regim self-service prin intermediul platformelor online, pe domeniul public al municipiului Bucureşti.
Amenzi cuprinse între 200 și 400 de lei urmează să fie aplicate şi pentru neridicarea de către operator a trotinetelor electrice staţionate neregulamentar.
Va fi sancţionată cu amenzi cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei amplasarea pe domeniul public a trotinetelor electrice de către operatori care nu au avizul Direcţiei Transporturi din cadrul PMB.
Amenzi similare se vor acorda şi pentru amplasarea pe domeniul public a unui număr mai mare de trotinete electrice decât cel aprobat de către PMB, în baza documentaţiei depuse. Totodată, în aceste situaţii se va dispune ridicarea trotinetelor electrice de pe domeniul public.
COD RUTIER 2022. Limită de viteză de 5km/h pentru trotinete în parcuri şi zone pietonale
Amplasarea trotinetelor, atât de către operatori, cât şi de către utilizatori, este interzisă: pe trotuare cu lăţimea mai mică de 2 metri; în zona staţiilor de transport în comun; pe aliniamentele clădirilor, gardurilor sau podurilor (sprijinite de acestea); în zonele trecerilor de pietoni; în locurile de parcare special amenajate pentru autoturisme; pe spaţiile verzi; în intersecţii şi la mai puţin de 10 metri de intersecţii; pe malurile râurilor sau lacurilor; în zonele de acces în grădiniţe, şcoli, licee, universităţi, pieţe agroalimentare, complexe comerciale.
Operatorii îşi vor desfăşura activitatea pe baza autorizaţiei/licenţei/avizului de circulaţie obţinute de la Direcţia Transporturi. Taxa aferentă pentru eliberarea autorizaţiei/licenţei de operator este de 5.000 de lei/an. Pentru fiecare trotinetă menţionată în contractul de delegare se percepe o taxă de eliberare sticker/plăcuţă autorizaţie de 200 de lei.
Operatorii au obligaţia de a muta trotinetele electrice în zonele stabilite în cazul în care există trotinete electrice staţionate mai mult de 6 ore în afara acestora. Operatorii vor limita din aplicaţiile proprii circulaţia şi parcarea trotinetelor în zona Centrului Vechi. Municipalitatea va stabili zonele de restricţie privind circulaţia trotinetelor electrice.
Pentru a conduce o bicicletă sau o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă cel puţin 14 ani.
Dacă un drum este prevăzut cu o pistă pentru biciclete, trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă. În lipsa acestei piste, circulaţia trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulaţia vehiculelor este de 50 km/h.
Parcarea trotinetelor electrice se face pe trotuar, în zone special amenajate. Utilizatorii pot parca trotinetele electrice în zonele stabilite de către operator (unde este posibil), cât mai departe de carosabil şi în locurile unde nu încurcă circulaţia pietonală.
Casca de protecţie este obligatorie pentru conducătorii de trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani, atunci când se deplasează pe partea carosabilă.
Trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare vizibile, dispozitive reflectorizant-fluorescente, sistem de frânare eficace şi sistem de avertizare sonoră.
Cele mai incalcate reguli de catre utilizatorii de trotinete: neasigurarea la schimbarea directiei si neacordarea de prioritate
In anul 2021, au fost inregistrate 21 de accidente rutiere grave in care au fost implicati conducatorii de trotinete, 19 dintre acestea fiind produse cu vinovatia acestora, arata datele IGPR. In urma producerii accidentelor rutiere, 14 conducatori de trotinete au fost raniti grav.
Principalele reguli rutiere pe care le incalca conducatorii de trotinete sunt: neasigurarea la schimbarea directiei de mers, neacordarea prioritatii, respectiv transportul pasagerilor pe trotinete.
Pe de alta parte, principala regula pe care conducatorii de autovehicule o incalca, in ceea ce priveste conducatorii de trotinete, este nepastrarea distantei laterale fata de acestia atunci cand ii depasesc.
Cele mai incalcate reguli de catre motociclisti: neasigurarea si mersul cu viteza excesiva
Anul trecut, au fost inregistrate 414 accidente rutiere grave in care au fost implicati motociclisti, 259 dintre acestea fiind produse cu vinovatia acestora. In urma producerii acestor accidente rutiere, au decedat 100 de motociclisti, iar 336 au fost raniti grav.
In general, principalele reguli rutiere pe care le incalca motociclistii sunt neasigurarea la schimbarea directiei de mers si viteza excesiva/neadaptata. De altfel, in 2021 au fost aplicate 684 de sanctiuni contraventionale motociclistilor, pentru incalcarea regulilor de circulatie, respectiv 1.008 sanctiuni conducatorilor de mopede.
Pe de alta parte, principalele reguli pe care conducatorii de autovehicule le incalca, in ceea ce priveste motociclistii, sunt neasigurarea la schimbarea directiei de mers si neacordarea prioritatii.
COD RUTIER 2022 Principalele reguli incalcate de biciclisti: neatentia la drum si consumul de alcool
In 2021 au fost inregistrate 584 de accidente rutiere grave in care au fost implicati biciclisti, 455 dintre acestea fiind produse cu vinovatia acestora, arata datele IGPR. In urma acestor accidente, au decedat 153 de biciclisti, iar 433 au fost raniti grav.
Principalele reguli rutiere pe care le incalca biciclistii sunt: neasigurarea la schimbarea directiei de mers, vizibilitatea redusa si consumul de alcool (mai ales in mediul rural). De altfel, anul trecut au fost aplicate 41.003 sanctiuni contraventionale biciclistilor, pentru incalcarea regulilor de circulatie.
De cealalta parte, principala regula pe care conducatorii de autovehicule o incalca, in ceea ce priveste biciclistii, este nepastrarea distantei laterale.
Unii pietoni traverseaza neregulamentar
Anul trecut au fost inregistrate 1.748 de accidente rutiere grave in care au fost implicati pietoni, 999 dintre acestea fiind produse cu vinovatia acestora. In urma producerii acestor accidente rutiere, au decedat 616 pietoni si 1.200 au fost raniti grav.
Principalele reguli pe care le incalca pietonii sunt: traversare neregulamentara si circulatia pe partea carosabila. De altfel, in anul 2021 au fost aplicate 73.006 de sanctiuni contraventionale pietonilor, pentru incalcarea regulilor de circulatie.
Imparte drumul. Fii #treazlavolan!
Dincolo de toate statisticile mentionate exista, din pacate, si toate regulile incalcate de soferi. In ansamblu, toate greselile participantilor la trafic au condus, anul trecut la un total de 4.912 accidente grave, soldate cu decesul a 1.779 de persoane si ranirea grava a altor 3.787.
Avand in vedere tot acest context, pentru al saptelea an consecutiv, campania nationala de siguranta si preventie rutiera FII TREAZ LA VOLAN! revine cu sfaturi pentru participantii la trafic. In acest an, proiectul este construit in jurul temei „Imparte drumul!”, adresandu-se atat soferilor, cat si pietonilor, biciclistilor, motociclistilor si utilizatorilor de trotinete.
Astfel, in perioada 15 iulie – 30 septembrie 2022, toti participantii la trafic vor afla mai multe despre cum sa imparta drumul si de ce elemente de siguranta trebuie sa tina cont in interactiunea lor cu ceilalti.