COD RUTIER 2022. Poliţiştii cer reguli stricte pentru „bombardieri”

Multe dintre bătăile și agresiunile în trafic se întâmplă la semafor acolo unde șoferii au timp să-și regleze conturile după ce s-au șicanat în trafic. Poliţia cere reglementarea situaţiei.
Filip Stan
01 iul. 2022, 16:15
COD RUTIER 2022. Poliţiştii cer reguli stricte pentru

COD RUTIER 2022. Traficul din România a devenit o junglă și faptul că autoritățile se cam feresc să introducă sancțiuni dure pentru cei care circulă haotic și încalcă legea, îi face pe infractori să considere strada un bun al lor de fapt. Un loc în care nu au ce căuta oamenii care respectă legea sau chiar o aplică.

Un polițist aflat în timpul liber a fost agresat în timp ce se afla cu familia în mașină. Se întâmpla la începutul lunii iunie. Agresorii sunt doi ”bombardieri” sau ”plătitori de taxe la zi”, conform unei postări pe pagina de Facebook a Sindicatului Europol, care anterior au făcut obiectul aplicării legii și îl cunosc foarte bine pe polițist.

COD RUTIER 2022. Coşmar pentru şoferii care calcă acceleraţia, apar radarele fixe în oraşe

De ce l-au agresat? Pentru a-l intimida, pentru a-i arăta cine conduce de fapt municipiul Drobeta Turnu Severin și Mehedințiul, în general.

COD RUTIER 2022. Cum i-au spus niște ”plătitori de taxe la zi” unui polițist că merge prea ”încet”

”Sub pretextul motivului că a circulat prea „încet” au început să lovească cu pumnii și cu o bâtă autoturismul provocând spaimă copilului care era pe bancheta din spate.

Din păcate, până la acest moment conducerea IPJ Mehedinți este fără reacție, nu mai vorbim că nu s-a pus problema de asigurarea unor măsuri de protecție pentru coleg. Singura variantă în care cei doi agresori ar fi suportat consecințele legii, era cea în care colegul nostru nu era un amărât de agent de poliție, ci era un procuror, judecător sau fiul vreunei personalități politice autohtone”, explică Sindicatul Europol.

COD RUTIER 2021

Iar situația prezentată la Mehedinți nu este singura din țară. ”După incidentul de la Mehedinți ne-au scris cetățeni și ne-au trimis filmulețe în care arătau cum au fost șicanați în trafic de alți participanți la trafic”, a explicat Cosmin Andreica, șeful Sindicatului Europol.

COD RUTIER 2022. Raed Arafat vrea centură de siguranţă pentru toată lumea: Nu înţeleg de ce scutim gravidele!

 

COD RUTIER 2022. Cum ar putea fi ”încetiniți” bombardierii de pe șosele
”În momentul acesta există acea ordonanță de urgență care a fost adoptată în ianuarie 2022 și care a mărit pedepsele complementare de suspendare a dreptului de conducere pe drumurile publice.

A venit cu o serie de măsuri menite să răspundă situațiilor pe care le-am întâlnit noi în practica de zi cu zi. Aici ne referim la situații în care șoferii puteau să încalce regulile de circulațiile care atrăgeau după sine suspendarea dreptului de a conduce pe drumurile publice și cu toate că erau 3-4 fapte, ei primeau doar 90 de zile de suspendare. În aceste condiții a apărut posibilitatea creșterii acestei perioade la 120 până la 180 de zile ceea ce înseamnă ca șase luni să rămână fără permis.

De asemenea, faptele de natură contravențională pentru care se prevedea suspendarea dreptului de a conducere pe 90 de zile contravenientul avea posibilitatea să treacă printr-un test banal, aș zice eu, de verificarea cunoștințelor legislative și dacă îl trecea îi reducea perioada la 30 de zile. Iar participarea la acest examen putea să fie de oricâte ori dorea el. Chiar și de zece ori, până îl trecea.

Atunci practic se diminua efectul răspunderii contravenționale asupra persoanei. Apoi vorbim despre conducerea agresivă care a fost pentru prima dată reglementată detaliată și definită în urma comportamentelor pe care noi polițiștii le-am întâlnit, iar cetățenii le-au reclamat, în trafic.

Vorbim aici despre situațiile în care șoferii frânau intenționat în fața celorlați participanți la trafic sau schimbau direcția pentru a da senzația că au intenția de a intra în ei, că demararea de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților motoare”, a explicat Cosmin Andreica.

Însă, parlamentarii încearcă relaxarea codului rutier cu sancțiuni mai ușoare. Momentan nu s-a reușit, proiectul fiind întors la Comisia Transporturi a Camerei Deputaților.

COD RUTIER 2022. Toţi şoferii trebuie să ştie acest lucru, Poliţia Rutieră nu-ţi mai poate lua permisul dacă depăşeşti viteza!

COD RUTIER 2022. Polițiștii ar vrea incriminarea bâtelor din portbagaj
Însă pe lângă faptul că unii șoferi se comportă în continuare ca și cum străzile ar fi numai ale lor, mulți dintre ei sunt înarmați ca la război. Bâte și topoare în porbagaje, săbii nici nu mia reprezintă o noutate. Dar poliția nu poate să le confiște pur și simplu.

”Noi oricum ne-am fi dorit și o creștere a pedepselor sau o incriminare a unor fapte pe care le avem și acum, de exemplu. Avem situații în care colegii opresc în trafic șoferi care au în portbagaji un arsenal întreg de obiecte contindente. Astăzi, portul ilegal de armă albă se reține doar în mijloace de transport în comun, la concerte, în apropierea unităților de învățământ, etc. Asta înseamnă că eu pot să am cinci topoare și șapte bâte în portbagaj iar când mă oprește poliția pot să spun că joc baseball în timpul liber și nu este niciun fel de problemă.

Ori să fim serioși, toate aceste arme albe sunt păstrate în autoturisme în scopul de a le folosi. Dacă nu le convine ceva încep să amenințe, să înjure, scot și bâta și încep să presteze. Din punctul meu de vedere și aici ar trebui să existe o reglementare. Ce rost are să ții o armă albă în portbagaj?

Dacă mergi undeva la munte, se înțelege că poate să aibă brișca la el să taie slănina, de exemplu. Altfel, de ce ar ține arme albe în portbagaj?”, spune Cosmin Andreica.

COD RUTIER 2022. ”Șoferii nu ar trebui să coboare din mașină în trafic decât dacă este vorba de o urgență”

Multe dintre bătăile și agresiunile în trafic se întâmplă la semafor acolo unde șoferii au timp să-și regleze conturile după ce s-au șicanat în trafic. Cazuri de răniri grave ar putea fi evitate dacă li s-ar iterzice să sară pur și simplu din mașină dacă nu sunt parcați.

”Cumva trebuie să existe o variantă de control sau să fie incriminată fapta de a coborî din autoturism pe carosabil dacă nu ești parcat. În momentul în care ești la semafor și te cerți cu cineva și ai coborât din mașină clar acest comportamnet ar trebui să fie pedepsit. Nu ai de ce să cobori din autoturism dacă ești în trafic.

Se vede dacă merge să verifice roata cu cricul sau îl folosește să amenințe pe cineva particpinat la trafic. Trebuie găsită o variantă care poate descuraja de la început. Sunt foarte importante primele două-trei minute. Acolo lucrurile pot degenra rapid dacă nuexistă cumva o variantă de genul acesta.

Mai este o a treia discuție cea care este importantă modificarea legislației astfel încât dacă pe baza imaginilor puse la dispoziția poliției se poate identifica persoana, data, locul și ora la care a fost înregistrat și filmat să poată să fie sancționat. Pentru că și în cazul de la Mehedinți, dacă nu era deschis dosar penal pentru amenințare, nu puteau fi folosite. Acum sunt mijloce de probă și nici nu au fost contestate. Nici măcar nu s-a pus problema să fie contestate”, a mai spus Cosmin Andreica.

Sindicalistul a confirmat faptul că la poliția din Mehedinți a fost trimis controlul intern după acest incident.

COD RUTIER 2022. Mașină de poliție ”inscripționată” de localnici cu spray
Tot la Mehedinți, zilele trecute a fost vopsită cu spray o mașină de poliție. Cu niște cuvinte obscene. Fotografia de mai jos este trimisă de un cititor Ziare.com. Acesta spune că incidentul ar fi avut loc la Baia de Aramă, în fața postului de poliție.

”Dacă au tupeul să vopsească mașina poliției, noi ce să mai sperăm că suntem în siguranță”, a comentat cititorul.

 

COD RUTIER 2022. Codul rutier ciopârțit în parlament. Cum este încadrată „deplasarea succesivă de pe o bandă pe alta în scopul depășirii”

Codul rutier urmează să fie “îmblânzit”, la nici jumătate de an după ce au fost înăsprite regulile. O parte dintre măsurile apărute la începutul anului urmează să fie modificate sau chiar să dispară, conform unui proiect de lege care va ajunge curând la votul decisiv al deputaților.

Printre altele, va dispărea o acțiune care acum e încadrată la comportament agresiv, perioada de suspendare a dreptului de a conduce un vehicul se va putea reduce, în urma unui examen, mai mult decât în prezent, iar în cazul mai multor abateri ce duc la suspendarea permisului de conducere, perioadele de suspendare se vor putea suprapune din nou, arată avocatnet.ro.

Prin OG nr. 1/2022, apărută în iarnă, Codul rutier a suferit o serie de modificări, cele mai multe dintre ele vizând înăsprirea sancțiunilor pentru încălcarea regulilor rutiere și introducerea unora noi.

Însă, în proiectul de lege pentru aprobarea OG 1/2022, ce ar putea fi adoptat curând de Parlament, se propune modificarea sau chiar eliminarea unora dintre măsurile apărute în iarnă, ce, potrivit inițiatorilor, sunt considerate mult prea dure.

COD RUTIER 2022. Cum scapă de pedeapsă șoferii agresivi
Conform Codului rutier modificat la începutul anului, șoferii agresivi în trafic riscă amenzi și suspendarea permisului și au fost detaliate și acțiunile ce sunt considerate astfel, prin proiectul de față se elimină una dintre aceste acțiuni.

În forma depusă spre adoptare la Camera Deputaților, nu va mai intra în categoria comportamentului agresiv, așa cum e acum, deplasarea succesivă de pe o bandă de circulaţie pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depăşirii unui şir de vehicule care circulă în acelaşi sens.

De asemenea, perioada de suspendarea a permisului auto se va prelungi cu încă 30 de zile atunci când șoferul încalcă anumite reguli de circulație într-un termen mai scurt, respectiv de doar trei luni, față de șase luni, așa cum stabilește Codul rutier acum.

COD RUTIER 2022. Cum poți reduce perioada de suspendare a permisului
De asemenea, tot referitor la suspendarea permisului, proiectul de lege stabilește că, la cerere, titularul permisului va putea beneficia, cu condiția să treacă de un test de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie și să nu fie începător, de reducerea perioadei de suspendare la o treime, adică i se anulează două treimi din perioada de suspendare (de pildă, nu va putea conduce doar zece zile în cazul unei suspendări de 30 de zile).

În prezent, Codul rutier stabilește că, dacă nu e începător și promovează testul de verificare, posesorul unui permis suspendat poate recăpăta dreptul de a conduce după ce trec două treimi din perioada de suspendare, respectiv perioada de suspendare se scurtează cu o treime (nu poate conduce 20 de zile în cazul unei suspendări de 30, să zicem).

Vor mai putea beneficia de reducerea perioadei de suspendare a permisului de conducere și cei ce sunt sancționați pentru depășirea cu mai mult de 70 km/h a vitezei maxime admise pe un drum, chiar dacă acum acest lucru nu e permis. Practic, se va elimina această situație din lista celor ce nu permit acum reducerea perioadei de suspendare a permisului.

COD RUTIER 2022. Perioadele pentru care se suspendă permisul se pot suprapune
O altă măsură ce va reduce severitatea cu care Codul rutier sancționează, în prezent, nerespectarea regulilor de circulație este reintroducerea posibilității de suprapunere a perioadelor de suspendare stabilite pentru mai multe contravenţii.

În prezent, Codul rutier prevede, după ce-a fost modificat în iarnă de OG 1/2022, că “perioadele de suspendare dispuse se execută distinct, fără a se suprapune”.

De asemenea, termenul până la care se va putea susține testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație, ce este necesar pentru a putea reduce perioada de suspendare a permisului, se va prelungi, urmând să fie a 40-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare, nu a 20-a zi, inclusiv, așa cum e acum.

În cazul depășirii vitezei maxime cu mai mult de 70 km/h, spre deosebire de ce se întâmplă acum, dovada înlocuitoare a permisului de conducere se va elibera cu drept de circulaţie.

Mai mult, conform proiectului, geamurile mașinii ce trebuie menținute permanent curate pentru a nu risca amenzi de peste 1.000 de lei sunt parbrizul și geamurile laterale din față ale autovehiculului, nu și cele din spate sau luneta, așa cum prevede acum Codul rutier.

Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie să fie adoptat la Camera Deputaților, să fie promulgat și publicat în Monitorul oficial.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Ce conține, de fapt, un hotdog. Mulți au fost dezgustați și au spus că nu vor mai mânca după ce au aflat
Capital.ro
Călin Georgescu a răbufnit. Toți medicii, în stare de șoc: Îi spun că sufăr și el...
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Noile autostrăzi din România îi uimesc pe străini. „La infrastructură, UE este ca un cadou din cer pentru țările mai puțin dezvoltate”
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Iarnă fără precedent în România. Prognoza ANM pentru luna februarie 
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Sportul românesc este în DOLIU! Dragoș, un tânăr jucător de rugby, a MURIT la doar 29 de ani
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Klaus Iohannis nu mai are scăpare: De neimaginat!
StirileBZI
Călin Georgescu vrea să devină prim-ministru dacă va fi oprit să candideze la prezidențiale! „Câștig 100% în orice scenariu!”
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Gelu Dănuț Dincă numit șef interimar al Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE între PUTIN și TRUMP. AMENINȚARE fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Turismul somnifer: care este țara care îmbrățișează somnul ca pe o artă