COD RUTIER 2022: Şase din zece şoferi sub influenţa băuturilor alcoolice fac accidente

Câteva mii de şoferi de maşini de pompieri, ambulanţe şi vehicule SMURD vor fi instruiţi privind conducerea preventivă, printr-un proiect european, a anunţat Arafat.
Filip Stan
12 sept. 2022, 15:03
COD RUTIER 2022: Şase din zece şoferi sub influenţa băuturilor alcoolice fac accidente

COD RUTIER 2022: Laszlo Borbely, consilier de stat şi coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Executivului, atrage atenţia asupra importanţei educării tineretului pe tematica siguranţei rutiere, în contextul în care foarte mulţi tineri fac accidente rutiere.

„Dacă ai o educaţie rutieră, sigur vei face mai puţine accidente. (…) În 2020 am avut 85 de decese pe milion de locuitori. Din păcate, foarte mulţi ani de zile am fost primii din Europa la numărul deceselor pe milion de locuitori. Într-adevăr, numărul începe să scadă puţin în ultimii ani, în 2019 am avut 96, era dublul mediei Uniunii Europene şi când este un accident mortal, alţi cinci suferă răni, conform statisticilor (…) 30.000 de accidentaţi am avut în 2020 şi, din păcate, sunt foarte mulţi tineri care fac accidente. Şase din zece şoferi sub influenţa băuturilor alcoolice fac accidente”, a declarat Laszlo Borbely, luni, la conferinţa „Educaţie pentru Siguranţă”, organizată de Asociaţia E.D.I.T. şi Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.

Cod Rutier 2022. Amenzi de 3000 de lei dacă ai montat greşit suportul de telefon lângă volan

Laszlo Borbely a amintit că instituţia pe care o reprezintă derulează proiectul educaţional „Educaţia la înălţime”. În opinia sa, în ultimii ani autorităţile au făcut mai multe referitor la siguranţa rutieră decât în urmă cu 10-15 ani, însă este nevoie de demersuri suplimentare, printre care a menţionat „o coerenţă în ceea ce priveşte legislaţia”.

El a subliniat că este nevoie să se creeze „o masă critică” pentru ca şoferii să respecte regulile de circulaţie. La rândul său, preşedintele Asociaţiei E.D.I.T., Liviu Zorilă, a amintit că anul trecut a lansat programul naţional „România în siguranţă”, în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Poliţia Română, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Ministerul Educaţiei, prin care 17.355 de preşcolari, şcolari şi liceeni au fost instruiţi şi 10.000 de adulţi au fost responsabilizaţi referitor la siguranţa rutieră. De asemenea, el a spus că 380 de cadre didactice au fost formate pe această temă.

Potrivit lui Liviu Zorilă, asociaţia a ajuns cu proiectele din cadrul programului „România în siguranţă” în patru oraşe şi în unităţi de învăţământ din 15 judeţe şi a reabilitat cinci treceri de pietoni.

„Până la sfârşitul anului 2022 mai avem în plan să ajungem la 2.000 de copii din Bucureşti din peste 20 de şcoli. Avem în plan să formăm alte cadre didactice în educaţie rutieră şi prim-ajutor. Vom realiza alte cinci noi treceri de pietoni”, a precizat Liviu Zorilă.

De asemenea, el a anunţat că asociaţia va implementa în România un proiect internaţional de educaţie rutieră. „Vom ajunge în 30 de şcoli din Bucureşti, Braşov şi Covasna, la peste 6.500 de beneficiari”, a declarat Liviu Zorilă.

COD RUTIER 2022. Ce se întâmplă dacă maşina din spate îţi dă flash-uri. Greşeala care îţi aduce o amendă de 1000 de lei

El a adăugat că Asociaţia E.D.I.T. şi-a propus ca anul viitor să instruiască 20.000 de elevi din Bucureşti şi din ţară, să responsabilizeze 20.000 de adulţi şi să formeze încă cel puţin 500 cadre didactice în domeniul siguranţei rutiere.

COD RUTIER 2022: Câteva mii de şoferi de maşini de pompieri, ambulanţe şi vehicule SMURD vor fi instruiţi privind conducerea preventivă, printr-un proiect european, a anunţat, luni, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Prezent la conferinţa „Educaţie pentru Siguranţă”, organizată de Asociaţia E.D.I.T. şi Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, el a mai precizat că va începe implementarea unui proiect privind amplasarea în ţară a 376 de defibrilatoare cu acces public. „Asta înseamnă că în cursurile de prim-ajutor trebuie să dăm şi nişte noţiuni copiilor, să-i învăţăm ce înseamnă să foloseşti un astfel de aparat”, a completat Arafat.

Potrivit acestuia, trebuie luată în calcul inclusiv reîmprospătarea cunoştinţelor de prim-ajutor ale celor care au urmat cursuri în domeniu.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Naţionale Sorin Ion a precizat că, potrivit proiectului legii învăţământului preuniversitar, educaţia rutieră, cea pentru sănătate şi cea ecologică vor fi discipline obligatorii în trunchiul comun, într-un sistem modular de predare.

El a adăugat că se propune şi simplificarea accesului în sistem pentru specialiştii în aceste domenii, având în vedere că nu sunt suficiente cadre didactice calificate să predea cele trei discipline.

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a atras atenţia că foarte multe accidente rutiere s-au produs din cauza neacordării priorităţii pentru pietoni. El a precizat că are o colaborare foarte bună cu reprezentanţii Brigăzii Rutiere pentru realizarea de treceri de pietoni supraînălţate şi cu protecţii.

Radu Mihaiu a subliniat, totodată, necesitatea refacerii marcajelor pentru trecerile de pietoni şi a menţionat că a semnat un protocol în acest sens cu Administraţia Străzilor. Edilul Sectorului 2 a adăugat că autoritatea locală face demersuri pentru a reda trotuarele pietonilor, având în vedere că acestea sunt „pline” de maşini.

DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Spynews
Alimentele care îți reglează glicemia. Vei observa o îmbunătățire majoră
Bzi.ro
Gabriela Lucuțar a vorbit deschis despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! „Dacă nu se întâmplă așa, va bântui!”
Fanatik.ro
Cele 6 zodii care vor avea un 2025 ca în povești. Le așteaptă câștiguri, belșug și bogăție
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Decizia luată de Curtea de Apel Bucureşti
Playtech.ro
De ce se pun frunze de dafin în bradul de Crăciun, de fapt. Secretul prosperității și bogăției
DailyBusiness
Cât costă o tură de ski cu elicopterul in Munții Făgăraș! Suma este comparabilă cu heli-skiing-ul din Elveția!
Adevarul
Atac la România. Războiul hibrid prin care Rusia ne stinge lumina. Expert: „Modelul a mai fost folosit de Moscova în Germania”
wowbiz.ro
TĂIERI SALARIALE începând cu 2025! Cine sunt angajații care vor primi mai puțini bani?
Spynews
Închisoare pe viață pentru doi părinți care și-au lovit cu bestialitate copilul. Fetița în vârstă de 10 ani a murit din cauza loviturilor
Spynews
Mario Iorgulescu, condamnat definitiv la 8 ani și 8 luni de închisoare. Decizia de ultimă oră a instanței
Evz.ro
Cum s-a schimbat viața lui Tudorel Popa de la Românii au Talent. A impresionat o țară întreagă
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Cine sunt cei trei tineri care au murit într-un accident cumplit în Brașov. Mașina în care se aflau a fost zdrobită de un TIR
Cancan.ro
Mihai Morar a ajuns pe mâna medicilor! Și el e pe perfuzii: „Am căzut, dar…”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Adevărul despre moartea soților Ceaușescu. Cine a decis să fie judecat și împușcat pe loc (VIDEO)
StirileBZI
Românii vor primi până la 4.000 de euro pe lună! Unde se dau aceste salarii
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
Trei tineri au pierit după ce mașina în care se aflau a fost zdrobită. Tragedia s-a petrecut în Brașov
substantial.ro
Vânzarea unei pietre cu zece porunci, un eveniment remarcabil
MediaFlux
Franciza Floria – oportunitate de afaceri cu parfum de profit
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noi dușmani amenință pădurile României