Pe lângă acestea și proba practică a examenului auto a suferit modificări privind desfășurarea, astfel încât verificarea cunoștințelor se înregistrează atât audio cât și video cu sisteme tehnice de monitorizare montate în interiorul vehiculului.
Conform Ordinului MAI nr. 268/2010, dosarul de examinare în vederea obținerii permisului de conducere trebuie să includă următoarele acte personale:
Rodica Popescu, șeful Biroului de Informare Publică a Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), a declarat în urmă cu ceva timp că în ultimii ani rata de promovare a probei teoretice din cadrul examenului în vederea obținerii permisului de conducere a scăzut considerabil, astfel încât, anul trecut, din 100 de candidați doar 30 au reușit să promoveze proba: „Din 100 de persoane care dau examenul scris, aproximativ 30 de persoane reușesc să treacă de proba teoretică. Deci, vorbim de o rată de 30% în 2018, în timp ce în 2017 rata era de aproximativ 50%. Tragem un semnal de alarmă asupra nivelului de pregătire al candidaților”.
Nu doar proba teoretică reprezintă un impediment în procesul de examinare pentru obținerea permisului auto, ci și cea practică. În acest caz situația este asemănătoare, având în vedere faptul că doar 20 din 100 de candidați reușesc să obțină în cele din urmă permisul de conducere.
Pe lângă verificarea cunoștințelor teoretice și practice, candidații înscriși la școala auto trebuie să urmeze cursurile de pregătire după legislația auto în vigoare, oferite de școala auto și trebuie să fie evaluați și din punct de vedere psihologic și medical.
Fișa medicală trebuie obținută de la una dintre unitățile de asistență medicală specializate existente în fiecare județ și trebuie depusă la școala auto în termen de 6 luni de la efectuarea acestor analize.
În cazul unor tulburări grave precum abuzul și dependența de alcool, epilepsia, tulburările psihice majore, retardul mental, afecțiunile neurologice sau neuropsihice grave sau alte boli care afectează semnificativ vederea, auzul sau locomoția, certificatul medical nu se eliberează.
Susținerea examenelor trebuie programată și efectuată în termen de maxim un an de zile de la absolvirea cursurilor de pregătire teoretică și practică din cadrul școlii auto. Un ordin de ministru prevede pașii care trebuie urmați de persoanele care au fost declarate respinse la proba practică a examenului astfel:
„Candidații declarați RESPINS la proba practica pot fi programați pentru susținerea unei noi probe după o perioada de cel puțin 15 zile, cu achitarea taxei de examinare și prezentarea dovezii care atesta efectuarea a cel puțin șase ore suplimentare de pregătire practica într-o scoală de conducători auto autorizata”.
COD RUTIER 2022. Una dintre prevederile proiectului de OUG lansat în dezbatere publică de MAI se referă la şoferii care au obţinut permisul auto în străinătate.
COD RUTIER 2022. Una dintre prevederile proiectului de OUG lansat în dezbatere publică de MAI se referă la şoferii care au obţinut permisul auto în străinătate.
Nou cod rutier care ar urma să intre în vigoare la anul, conţine sancţiuni dure pentru şoferii care încalcă legislaţia. Cei care au obţinut permisul auto în străinătate riscă să aibă permisul suspendat un an de zile, dacă încalcă legislaţia, potrivit AlephNews.ro.
De asemenea, proiectul lansat în dezbatere publică de MAI introduce o nouă limită de viteză. Toţi cei care vor depăşi cu peste 70 km pe oră limita de viteză aferentă sectorului de drum pe care circulă, vor rămâne fără permis timp de patru luni şi vor primi o amendă cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei (de la nouă la 20 de puncte amendă).
În prezent, Codul rutier stabilește aceeași amendă pentru depășirea cu peste 50 de km/h a vitezei maxime admise pe un drum, dar perioada de suspendare a permisului este de doar 90 de zile.
De asemenea, amenzile rutiere ar putea fi și mai mari de la 1 ianuarie, dacă Guvernul Ciucă nu va plafona prin OUG punctul de amendă.
Reamintim că din 2022, salariul minim brut va fi de 2.550 de lei, iar un punct amendă reprezintă 10% din valoarea acestuia, ceea ce ar însemna 255 de lei. Totuși, din 2017, valoarea punctului de amendă e plafonată la 145 de lei, măsura fiind luată, an de an, prin ordonanță de urgență.
Categoria A se referă un permis ce îi permite posesorului să conducă o motocicletă cu sau fără ataș, sau triciclu cu motor cu puterea de peste 15 Kw.
Pentru București, tariful de școlarizare pentru permisul categoria A costă aproximativ 1.500 de lei. În funcție de școală aceste tarif poate fi diferit. Pentru provincie prețurile sunt mai scăzute, existând oferte care pornesc și de la 900 de lei.
În 2021, prețurile sunt mai mari față de anii trecuți. Situația s-a schimbat din cauza coronavirusului, astfel că, dacă în 2020 prețurile porneau de la 1.000 de lei, în 2021 vedem că ele au crescut cu aproximativ 200 – 500 de lei.
Se mai pot adăuga alte câteva sute de lei dacă se optează pentru transmisie automată, sau pentru un alt tip de orar.
Fiind vorba de un permis auto care vă va transforma în șofer profesionist, și prețurile sunt mai mari.