COD RUTIER 2022. Schimbare uriaşă, lovitură pentru românii care vor permis auto

Noile prevederi din Codul Rutier 2022 aduc interdicția de obținere a unui permis de conducere pentru o anume clasă socială. De astăzi, 1 ianuarie 2022, cei care nu au terminate 10 clase, cel puțin, nu vor mai putea obține permisul de conducere.
Filip Stan
11 ian. 2022, 17:07
COD RUTIER 2022. Schimbare uriaşă, lovitură pentru românii care vor permis auto
COD RUTIER 2022.
COD RUTIER 2022: Greşeala banală care îţi poate aduce o amendă de 700 de lei la un control de rutină

Pe lângă acestea și proba practică a examenului auto a suferit modificări privind desfășurarea, astfel încât verificarea cunoștințelor se înregistrează atât audio cât și video cu sisteme tehnice de monitorizare montate în interiorul vehiculului.

COD RUTIER 2022. Ce trebuie să includă dosarul de examinare

Conform Ordinului MAI nr. 268/2010, dosarul de examinare în vederea obținerii permisului de conducere trebuie să includă următoarele acte personale:

  • cerere-tip semnata de candidat, în care se consemnează și declarația pe propria răspundere a acestuia din care să rezulte, în principiu, că locuiește în mod obișnuit în Romania sau că revine periodic la o adresă din țară;
  • fișa de școlarizare emisă de școala de șoferi în cadrul căreia candidatul a absolvit cursurile de pregătire teoretică și practică, în care se consemnează și avizul medical „apt pentru conducerea autovehiculelor ” corespunzător categoriei pentru care se solicita examinarea;
  • extrasul de pe cazierul judiciar în termenul de valabilitate;
  • aviz psihologic;
  • fișa de aptitudine medicală;
  • dovada de plată a contravalorii permisului de conducere;
  • dovada absolvirii a 10 clase.

Rodica Popescu, șeful Biroului de Informare Publică a Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), a declarat în urmă cu ceva timp că în ultimii ani rata de promovare a probei teoretice din cadrul examenului în vederea obținerii permisului de conducere a scăzut considerabil, astfel încât, anul trecut, din 100 de candidați doar 30 au reușit să promoveze proba:  „Din 100 de persoane care dau examenul scris, aproximativ 30 de persoane reușesc să treacă de proba teoretică. Deci, vorbim de o rată de 30% în 2018, în timp ce în 2017 rata era de aproximativ 50%. Tragem un semnal de alarmă asupra nivelului de pregătire al candidaților”.

COD RUTIER 2022. Cine sunt românii care nu vor mai putea obţine permisul de conducere de la 1 ianuarie

Nu doar proba teoretică reprezintă un impediment în procesul de examinare pentru obținerea permisului auto, ci și cea practică. În acest caz situația este asemănătoare, având în vedere faptul că doar 20 din 100 de candidați reușesc să obțină în cele din urmă permisul de conducere.

COD RUTIER 2022. Pașii pentru obținerea permisului de conducere

Pe lângă verificarea cunoștințelor teoretice și practice, candidații înscriși la școala auto  trebuie să urmeze cursurile de pregătire după legislația auto în vigoare, oferite de școala auto și trebuie să fie evaluați și din punct de vedere psihologic și medical.

Fișa medicală trebuie obținută de la una dintre unitățile de asistență medicală specializate existente în fiecare județ și trebuie depusă la școala auto în termen de 6 luni de la efectuarea acestor analize.

În cazul unor tulburări grave precum abuzul și dependența de alcool, epilepsia, tulburările psihice majore, retardul mental, afecțiunile neurologice sau neuropsihice grave sau alte boli care afectează semnificativ vederea, auzul sau locomoția, certificatul medical nu se eliberează.

Susținerea examenelor trebuie programată și efectuată în termen de maxim un an de zile de la absolvirea cursurilor de pregătire teoretică și practică din cadrul școlii auto. Un ordin de ministru prevede pașii care trebuie urmați de persoanele care au fost declarate respinse la proba practică a examenului astfel:

„Candidații declarați RESPINS la proba practica pot fi programați pentru susținerea unei noi probe după o perioada de cel puțin 15 zile, cu achitarea taxei de examinare și prezentarea dovezii care atesta efectuarea a cel puțin șase ore suplimentare de pregătire practica într-o scoală de conducători auto autorizata”.

COD RUTIER 2022. Ce se întâmplă cu şoferii care au obţinut permisul de conducere în străinătate

COD RUTIER 2022. Una dintre prevederile proiectului de OUG lansat în dezbatere publică de MAI se referă la şoferii care au obţinut permisul auto în străinătate.

COD RUTIER 2022. Una dintre prevederile proiectului de OUG lansat în dezbatere publică de MAI se referă la şoferii care au obţinut permisul auto în străinătate.

COD RUTIER 2022. Noi schimbări pentru şoferi

Nou cod rutier care ar urma să intre în vigoare la anul, conţine sancţiuni dure pentru şoferii care încalcă legislaţia. Cei care au obţinut permisul auto în străinătate riscă să aibă permisul suspendat un an de zile, dacă încalcă legislaţia, potrivit AlephNews.ro. 

Citeşte şi Cod Rutier 2022. Șoferii ar putea circula cu viteze mai mari pe autostrăzi și drumurile expres. Solicitarea transmisă de Ministerul Transporturilor către MAI

De asemenea, proiectul lansat în dezbatere publică de MAI introduce o nouă limită de viteză. Toţi cei care vor depăşi cu peste 70 km pe oră  limita de viteză aferentă sectorului de drum pe care circulă, vor rămâne fără permis timp de patru luni şi vor primi o amendă cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei (de la nouă la 20 de puncte amendă).

În prezent, Codul rutier stabilește aceeași amendă pentru depășirea cu peste 50 de km/h a vitezei maxime admise pe un drum, dar perioada de suspendare a permisului este de doar 90 de zile.

De asemenea, amenzile rutiere ar putea fi și mai mari de la 1 ianuarie, dacă Guvernul Ciucă nu va plafona prin OUG punctul de amendă.

Reamintim că din 2022, salariul minim brut va fi de 2.550 de lei, iar un punct amendă reprezintă 10% din valoarea acestuia, ceea ce ar însemna 255 de lei. Totuși, din 2017, valoarea punctului de amendă e plafonată la 145 de lei, măsura fiind luată, an de an, prin ordonanță de urgență.

Citeşte şi Cod Rutier 2022. Cum vor fi pedepsiţi şoferii agresivi. Amenzi uriaşe pentru drifturi, demaraje în trombă şi flash-uri în trafic

COD RUTIER 2022. Cât costă, în medie, şcoala de şoferi:

Obținere permis categoria A: aproximativ 1.500 de lei

Categoria A se referă un permis ce îi permite posesorului să conducă o motocicletă cu sau fără ataș, sau triciclu cu motor cu puterea de peste 15 Kw.

Pentru București, tariful de școlarizare pentru permisul categoria A costă aproximativ 1.500 de lei. În funcție de școală aceste tarif poate fi diferit. Pentru provincie prețurile sunt mai scăzute, existând oferte care pornesc și de la 900 de lei.

Obținere permis categoria B: începând de la 1.200 de lei

În 2021, prețurile sunt mai mari față de anii trecuți. Situația s-a schimbat din cauza coronavirusului, astfel că, dacă în 2020 prețurile porneau de la 1.000 de lei, în 2021 vedem că ele au crescut cu aproximativ 200 – 500 de lei.

Se mai pot adăuga alte câteva sute de lei dacă se optează pentru transmisie automată, sau pentru un alt tip de orar.

Obținere permis categoria C: începând de la 2.000 de lei

Fiind vorba de un permis auto care vă va transforma în șofer profesionist, și prețurile sunt mai mari.

DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
De ce să nu arunci varza murată chiar dacă a trecut iarna. Ce poți să faci cu ea pe timp de vară
Capital.ro
Taxă majorată pentru proprietarii auto. Se achită până la 125 de lei. Intră în vigoare din 7 aprilie
Playtech.ro
Cât ar costa Metrorex siguranța călătorilor. Costurile dotării stațiilor de metrou cu un sistem de protecție EXCLUSIV
DailyBusiness
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
Adevarul
Reacția lui Piedone în timpul unui control la o măcelărie plină de icoane: „Intrăm in biserică”. Patru restaurante din Sectorul 5 au fost închise
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Toți șoferii din România trebuie să își schimbe permisul de conducere
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
Anunț important pentru românii care beneficiază de acest tip de pensie! Ce trebuie să facă pentru a nu rămâne fără venit
Cancan.ro
A apărut o nouă infracțiune în Codul Rutier. Ți se suspendă permisul de conducere instant, dacă faci asta
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Documentul devine obligatoriu de azi, 2 aprilie. Toți românii trebuie să îl prezinte. Expiră în 2 ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
Presimțirea sumbră a soției căpitanului Bătănoiu, comandatul de la manșa avionului prăbușit la Balotești
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Întârzieri la plata pensiilor! Românii așteaptă și două luni să primească banii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Actriţa din piesa care a deranjat Biserica, ameninţată: Nu-mi venea să cred