COD RUTIER 2022. Schimbare uriaşă, lovitură pentru românii care vor permis auto

Noile prevederi din Codul Rutier 2022 aduc interdicția de obținere a unui permis de conducere pentru o anume clasă socială. De astăzi, 1 ianuarie 2022, cei care nu au terminate 10 clase, cel puțin, nu vor mai putea obține permisul de conducere.
Filip Stan
11 ian. 2022, 17:07
COD RUTIER 2022. Schimbare uriaşă, lovitură pentru românii care vor permis auto
COD RUTIER 2022.
COD RUTIER 2022: Greşeala banală care îţi poate aduce o amendă de 700 de lei la un control de rutină

Pe lângă acestea și proba practică a examenului auto a suferit modificări privind desfășurarea, astfel încât verificarea cunoștințelor se înregistrează atât audio cât și video cu sisteme tehnice de monitorizare montate în interiorul vehiculului.

COD RUTIER 2022. Ce trebuie să includă dosarul de examinare

Conform Ordinului MAI nr. 268/2010, dosarul de examinare în vederea obținerii permisului de conducere trebuie să includă următoarele acte personale:

  • cerere-tip semnata de candidat, în care se consemnează și declarația pe propria răspundere a acestuia din care să rezulte, în principiu, că locuiește în mod obișnuit în Romania sau că revine periodic la o adresă din țară;
  • fișa de școlarizare emisă de școala de șoferi în cadrul căreia candidatul a absolvit cursurile de pregătire teoretică și practică, în care se consemnează și avizul medical „apt pentru conducerea autovehiculelor ” corespunzător categoriei pentru care se solicita examinarea;
  • extrasul de pe cazierul judiciar în termenul de valabilitate;
  • aviz psihologic;
  • fișa de aptitudine medicală;
  • dovada de plată a contravalorii permisului de conducere;
  • dovada absolvirii a 10 clase.

Rodica Popescu, șeful Biroului de Informare Publică a Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), a declarat în urmă cu ceva timp că în ultimii ani rata de promovare a probei teoretice din cadrul examenului în vederea obținerii permisului de conducere a scăzut considerabil, astfel încât, anul trecut, din 100 de candidați doar 30 au reușit să promoveze proba:  „Din 100 de persoane care dau examenul scris, aproximativ 30 de persoane reușesc să treacă de proba teoretică. Deci, vorbim de o rată de 30% în 2018, în timp ce în 2017 rata era de aproximativ 50%. Tragem un semnal de alarmă asupra nivelului de pregătire al candidaților”.

COD RUTIER 2022. Cine sunt românii care nu vor mai putea obţine permisul de conducere de la 1 ianuarie

Nu doar proba teoretică reprezintă un impediment în procesul de examinare pentru obținerea permisului auto, ci și cea practică. În acest caz situația este asemănătoare, având în vedere faptul că doar 20 din 100 de candidați reușesc să obțină în cele din urmă permisul de conducere.

COD RUTIER 2022. Pașii pentru obținerea permisului de conducere

Pe lângă verificarea cunoștințelor teoretice și practice, candidații înscriși la școala auto  trebuie să urmeze cursurile de pregătire după legislația auto în vigoare, oferite de școala auto și trebuie să fie evaluați și din punct de vedere psihologic și medical.

Fișa medicală trebuie obținută de la una dintre unitățile de asistență medicală specializate existente în fiecare județ și trebuie depusă la școala auto în termen de 6 luni de la efectuarea acestor analize.

În cazul unor tulburări grave precum abuzul și dependența de alcool, epilepsia, tulburările psihice majore, retardul mental, afecțiunile neurologice sau neuropsihice grave sau alte boli care afectează semnificativ vederea, auzul sau locomoția, certificatul medical nu se eliberează.

Susținerea examenelor trebuie programată și efectuată în termen de maxim un an de zile de la absolvirea cursurilor de pregătire teoretică și practică din cadrul școlii auto. Un ordin de ministru prevede pașii care trebuie urmați de persoanele care au fost declarate respinse la proba practică a examenului astfel:

„Candidații declarați RESPINS la proba practica pot fi programați pentru susținerea unei noi probe după o perioada de cel puțin 15 zile, cu achitarea taxei de examinare și prezentarea dovezii care atesta efectuarea a cel puțin șase ore suplimentare de pregătire practica într-o scoală de conducători auto autorizata”.

COD RUTIER 2022. Ce se întâmplă cu şoferii care au obţinut permisul de conducere în străinătate

COD RUTIER 2022. Una dintre prevederile proiectului de OUG lansat în dezbatere publică de MAI se referă la şoferii care au obţinut permisul auto în străinătate.

COD RUTIER 2022. Una dintre prevederile proiectului de OUG lansat în dezbatere publică de MAI se referă la şoferii care au obţinut permisul auto în străinătate.

COD RUTIER 2022. Noi schimbări pentru şoferi

Nou cod rutier care ar urma să intre în vigoare la anul, conţine sancţiuni dure pentru şoferii care încalcă legislaţia. Cei care au obţinut permisul auto în străinătate riscă să aibă permisul suspendat un an de zile, dacă încalcă legislaţia, potrivit AlephNews.ro. 

Citeşte şi Cod Rutier 2022. Șoferii ar putea circula cu viteze mai mari pe autostrăzi și drumurile expres. Solicitarea transmisă de Ministerul Transporturilor către MAI

De asemenea, proiectul lansat în dezbatere publică de MAI introduce o nouă limită de viteză. Toţi cei care vor depăşi cu peste 70 km pe oră  limita de viteză aferentă sectorului de drum pe care circulă, vor rămâne fără permis timp de patru luni şi vor primi o amendă cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei (de la nouă la 20 de puncte amendă).

În prezent, Codul rutier stabilește aceeași amendă pentru depășirea cu peste 50 de km/h a vitezei maxime admise pe un drum, dar perioada de suspendare a permisului este de doar 90 de zile.

De asemenea, amenzile rutiere ar putea fi și mai mari de la 1 ianuarie, dacă Guvernul Ciucă nu va plafona prin OUG punctul de amendă.

Reamintim că din 2022, salariul minim brut va fi de 2.550 de lei, iar un punct amendă reprezintă 10% din valoarea acestuia, ceea ce ar însemna 255 de lei. Totuși, din 2017, valoarea punctului de amendă e plafonată la 145 de lei, măsura fiind luată, an de an, prin ordonanță de urgență.

Citeşte şi Cod Rutier 2022. Cum vor fi pedepsiţi şoferii agresivi. Amenzi uriaşe pentru drifturi, demaraje în trombă şi flash-uri în trafic

COD RUTIER 2022. Cât costă, în medie, şcoala de şoferi:

Obținere permis categoria A: aproximativ 1.500 de lei

Categoria A se referă un permis ce îi permite posesorului să conducă o motocicletă cu sau fără ataș, sau triciclu cu motor cu puterea de peste 15 Kw.

Pentru București, tariful de școlarizare pentru permisul categoria A costă aproximativ 1.500 de lei. În funcție de școală aceste tarif poate fi diferit. Pentru provincie prețurile sunt mai scăzute, existând oferte care pornesc și de la 900 de lei.

Obținere permis categoria B: începând de la 1.200 de lei

În 2021, prețurile sunt mai mari față de anii trecuți. Situația s-a schimbat din cauza coronavirusului, astfel că, dacă în 2020 prețurile porneau de la 1.000 de lei, în 2021 vedem că ele au crescut cu aproximativ 200 – 500 de lei.

Se mai pot adăuga alte câteva sute de lei dacă se optează pentru transmisie automată, sau pentru un alt tip de orar.

Obținere permis categoria C: începând de la 2.000 de lei

Fiind vorba de un permis auto care vă va transforma în șofer profesionist, și prețurile sunt mai mari.

DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Spynews
Alimentele care îți reglează glicemia. Vei observa o îmbunătățire majoră
Bzi.ro
Gabriela Lucuțar a vorbit deschis despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! „Dacă nu se întâmplă așa, va bântui!”
Fanatik.ro
Cele 6 zodii care vor avea un 2025 ca în povești. Le așteaptă câștiguri, belșug și bogăție
Capital.ro
Verdict clar pentru Călin Georgescu. Nimeni și nimic nu-l mai poate opri
Playtech.ro
„Am găsit ceva în grădină care m-a lăsat fără cuvinte”: Descoperirea uimitoare a unui bărbat ar putea...
DailyBusiness
Cât costă o tură de ski cu elicopterul in Munții Făgăraș! Suma este comparabilă cu heli-skiing-ul din Elveția!
Adevarul
Atac la România. Războiul hibrid prin care Rusia ne stinge lumina. Expert: „Modelul a mai fost folosit de Moscova în Germania”
wowbiz.ro
Mădălin Ionescu, de URGENȚĂ la spital. A fost internat după ce simptomele S-AU AGRAVAT
Spynews
Închisoare pe viață pentru doi părinți care și-au lovit cu bestialitate copilul. Fetița în vârstă de 10 ani a murit din cauza loviturilor
Spynews
Mario Iorgulescu, condamnat definitiv la 8 ani și 8 luni de închisoare. Decizia de ultimă oră a instanței
Evz.ro
Patronul Realității TV a descoperit Statul-Paralel în justiție. Are 72 de amânări într-un dosar penal, din 2015 până astăzi
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
kanald.ro
Ultimele cuvinte pe care Silviu Prigoană i le-a spus Gabrielei Lucuțar, în ziua în care a murit. Ce i-a spus Reginei Întunericului
Cancan.ro
Orașul din România în care va ninge aproape toată luna ianuarie, potrivit meteorologilor EaseWeather
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Secretul pe care Ion Iliescu îl va lua în mormânt. Procurorul care a lucrat la dosarul Revoluţiei Române aruncă bomba
StirileBZI
Românii trebuie să depună declaraţii fiscale până pe 20 decembrie 2024. Amenzile sunt foarte mari!
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
Papa Francisc, vizat de o tentativă de asasinat: "O tânără sinucigașă, cu bombe pe sub haine..."
substantial.ro
Coreea de Nord Răspunde Criticilor Occidentale privind Sprijinul Acordat Rusiei
MediaFlux
RUSIA AMENINȚĂ DIRECT MOLDOVA! PERICOLUL este URIAȘ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noi dușmani amenință pădurile României