COD RUTIER 2022. După ce mai mulţi motociclişti au fost deja amendaţi pentru că nu aveau trusa de prim ajutor, triunghiuri reflectorizante şi nici stingător pentru incendiu, parlamentarii din Cluj cer modificarea codului rutier.
Citeşte şi COD RUTIER 2022. Se schimbă legislaţia, ce riscă românii care urcă băuţi la volan
Motocicliştii care sunt prinşi de poliţişti fără trusă medicală, triunghiuri reflectorizate şi stingător de incendii riscă amenzi de până la 720 de lei.
„Motocicleta respectiv mopedul se încadrează în categoria autovehiculelor. Conducătorii de autovehicule care nu au în dotare aceste elemente de siguranţă riscă o amendă cuprinsă între 580 de lei şi 720 de lei”, a transmis Claudiu Costea, agent de Poliție din Brigada Rutieră.
Cei care cer modificarea codului rutier spun că motocicliştii nu pot deţine toate aceste accesorii deoarece le-ar pune viaţa în pericol în caz de accident.
„Gândiţi-vă că, în cazul accidentelor de motocicletă, motociclistul de cele mai multe ori este proiectat pe şosea, în condiţiile în care acesta ar avea în rucsac un extinctor, aproape de coloană, posibil să rămână toată viaţa într-un scaun cu rotile”, a declarat Gabriel Berea, iniţiatorul proiectului de lege, conform Observatornews.ro.
Proiectul a fost depus ieri la senat şi este abia la începutul parcursului legislativ.
Citeşte şi Cod rutier 2022. Greşeala pentru care şoferii riscă până la şapte ani de închisoare
De anul acesta, şoferii care încalcă legea sunt sancţionaţi mai aspru:
depășirea neregulamentară: permis suspendat 60 de zile (în prezent 30 de zile) și amenzile cresc de la 580 lei – 725 lei la 870 lei – 1.160 lei; dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale – suspendare permis 90 de zile (în prezenta 60 de zile) și amenzi majorate de la de la 870 lei -1.160 lei la 1.305 lei – 2.900 lei;
dacă prin încălcarea regulilor de circulaţie privind circulaţia pe sens opus, conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice ori conducerea pe autostradă s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale, perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se majorează cu 30 de zile;
interdicţia de a conduce un vehicul pe drumurile publice din România, urmare a condamnării penale pentru săvârşirea unor infracţiuni la regimul rutier pe teritoriul României, pentru titularul de permis de conducere emis de o autoritate străină;
permisul de conducere va putea fi reținut pentru 120 de zile pentru depășirea vitezei regulamentare cu 70 km/h peste limita maximă admisă; nu se va putea reduce perioada de suspendare la o lună; în prezent, permisul poate fi suspendat până la 90 de zile.
comportamentul agresiv în trafic: amenzi clasa II sancțiuni, între 580 lei și 725 lei şi suspendarea dreptului de a conduce pentru 30 de zile; dacă s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale – amendă din clasa a III-a de sancţiuni (870 lei – 1.160 lei) şi suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile.